Bezár

SZTE Magazin

HEAD Európai Unióval foglalkozó hallgatói szervezet

Az uniós diplomácia témáival foglalkozik a HEAD diákszervezet

Az uniós diplomácia témáival foglalkozik a HEAD diákszervezet

2023. január 27.
4 perc

A HEAD Szeged diákszervezet elnökeivel, Vernyik Lillával és K. Szabó Flórával beszélgettünk. A két társelnök bemutatja be az Európai Unióval és diplomáciai problémákkal foglalkozó szervezet működését és ízelítőt ad abból, hogy mi is valójában a HEAD.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Minek a rövidítése a HEAD és hogyan jött az ötlet, hogy Szegeden is legyen képviselete?

K. Szabó Flóra: – A HEAD Európai Unióval foglalkozó hallgatói szervezet, amelynek elődje a Szegedi Tudományegyetemen a 2018-ban alakult International Diplomatic Student Association volt, majd ez 2021-ben a Youth Business Group ernyőszervezettel alakult át a HEAD Szegeddé. A név a House of European Affairs and Diplomacy rövidítése. A diákszervezet négy másik egyetemen is jelen van: Pécsett, illetve Budapesten három helyen, a Corvinus-on, az NKE-n és az ELTE-n.

– Hogyan működik a szervezet, milyen a felépítése?

Vernyik Lilla: – Maga a HEAD angol nyelvű, négy félévből áll, ezért olyanoknak ajánljuk, akiknek ez még belefér az egyetemi tanulmányokba. Négy szintből, azaz Niveauból áll. Az első szinten az új tagok integrálódnak a szervezetbe, megismerkednek a szekciókkal – Event Management, Foreign Office, Public Relations, Human Resources – emellett aktuális európai uniós kérdéseket járhatnak körbe két előadás során. A szint végén szekciót választanak és úgy folytatják a szervezeti munkát. A Niveau 3 és 4-ben a tagok specializálódhatnak a négy szakirány – jogi, elemzői, szakdiplomácia és akadémiai – egyikére, ott pedig elmélyíthetik tudásukat és további ismereteket szerezhetnek. Mivel önszerveződő alapon működünk, így mindenki részt vesz a programok megszervezésében, azok dokumentálásában. A tagok koordinációs pozíciókat is betölthetnek egy idő után, vagyis egymás alatt dolgozunk úgymond.

K. Szabó Flóra és Vernyik Lilla

K. Szabó Flóra és Vernyik Lilla, a HEAD Szeged diákszervezet elnökei. Fotó: Zentai Péter

Milyen programokat szerveztetek a tagoknak a legutóbbi szemeszterben?

Lilla: – Minden szemesztert toborzási periódussal kezdünk, amikor offline és online is hirdetjük magunkat. Ennek az időszaknak a része az InfoNight, amikor rövid bemutatkozót tartunk az érdeklődőknek. A jelentkezőket minden félév elején interjúsorozat folyamán választjuk ki, ekkor megindul az ő HEAD-es karrierjük. A kiválasztott új tagoknak minden évben megtartjuk a bevonó tábort is. Szemeszter közben a különböző niveauknak, vagyis mindegyik évfolyamnak meghatározott, hogy milyen szakmai programokon kell részt vennie – ilyen például a tárgyalástechnika, a jogesetek feldolgozása, a public speaking képzés, a vitaképzés. Minden félévben 2-3 nagyobb, külsősök számára is nyílt eseményt tartunk, ezzel is szeretnénk megmutatni a HEAD-et másoknak. 2022-ben eljött az egyik eseményünkre az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségéről Jonas D. Steward, aki egy interjú keretében mesélt nekünk a diplomatamunkáról, s a diplomataéletről. Egy másik vendégünk Beszteri Zsuzsanna volt. Ő az európai uniós intézmények karrierlehetőségeiről beszélt. Mindkét eseményünk nagy siker lett. A harmadik nyílt eseményünk pedig a mostanára hagyománnyá vált jótékonysági turkáló volt, amelyet a Radnóti Caféban tartottunk. A félévet pedig mindig a záró közgyűlésünkkel fejezzük be, amely után a gEUrmest következik, ahol a tagok az EU-s tagállamok ételeit készítik és fogyasztják el közösen. A szakmai programokon kívül pedig számos közösségi programmal színesítjük a félévet. 2022-ben ellátogattunk még Budapestre is, ahol igazságügyiminisztériumi és parlamenti látogatáson vehettek részt tizenegyen. Mindemellett megrendezzük a többi HEAD-szervezettel a Franchise Camp-et, ahol a szakmai programok mellett számos új lehetőség adódik az ismerkedésre.

– Hogyan támogatjátok a hallgatók szakmai fejlődését?

Flóra: – A szervezetben egy Talent Program nevű négyféléves képzést garantálunk nekik. Nagy plusz nálunk, hogy a szervezet angolul működik, így mindenki tudja használni általános és szakmai nyelvi tudását is. Olyan, az egyetemtől független készségeket sajátíthatnak el a tagok, mint például az előadók meghívása, a teremfoglalás, a jó marketing technikái, a tagok toborzása.

– Kinek ajánljátok a szervezetbe belépést?

Flóra: – Elsősorban az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói jönnek, de minden karról szívesen várunk olyanokat, akiket érdekel az EU és a diplomácia.

Lilla: – Azoknak, akik szeretnének egy olyan közösségnek a tagja lenni, ahol mindenkinek hasonló az érdeklődési köre, de eltérő a látásmódja, és éppen ettől válik izgalmassá. Számos ismeretségre lehet nálunk szert tenni, főként a tagok körében. Aki szeretné kipróbálni magát új környezetben és folyamatosan szeretne szakmailag fejlődni, az a szekciós munka során sok előnyre tehet szert, hiszen valójában egy munkakörnyezetet szimulálunk. Lényegében tehát a társaságért, új tudásért, tapasztalatszerzésért és természetesen a szórakozásért érdemes tagjaink közé tartozni.

Fülöp Kata

Borítókép: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek