Bezár

SZTEhírek

image001

Hogyan finanszírozható a legjobb befektetés? - néhány érv a magyar hallgatói hitelrendszer mellett

Hogyan finanszírozható a legjobb befektetés? - néhány érv a magyar hallgatói hitelrendszer mellett

2023. december 07.
3 perc

Az univerzalitás, illetve az esélyteremtés jegyében életre hívott Társaság 2001-es alapítása óta mintegy 500 ezer hallgató választotta a termékpaletta valamely unikális konstrukcióját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy minden évben elkészített reprezentatív kutatás szerint az ügyfelek több mint fele mondja azt, hogy a diákhitel segítsége nélkül nem lett volna lehetősége belépni a felsőoktatásba, egyben elesett volna a diploma megszerzésétől.

A Diákhitel Központ egy nonprofit, állami intézmény. A jól felépített, finomhangolt rendszer egyik erőssége a rugalmasság. Az igényléshez nincsen szükség hitelbírálatra, fedezetre, illetve kezes bevonására. A szerződéskötés folyamata pedig néhány perc alatt végigvihető elektronikus aláírással.

A termékek szinte összehasonlíthatatlanok a kereskedelmi bankok által forgalmazott hitelekkel. A felhasználás függvényében jelenleg kettőféle hitelkonstrukció létezik. A kedvező kamatozású (7,99 %) félévenkénti maximális 750.000,- Ft elérésével igényelhető szabad felhasználású Diákhitel1, valamint az önköltséges képzések díjára fordítható kamatmentes Diákhitel2. A Diákhitel2 termék esetében a hitelösszeget közvetlenül az egyetemnek utalja a Diákhitel Központ.

A Társaság működését kifejezetten ügyfélbarát törlesztési feltételek jellemzik. A hiteligénylők jogosultak a családtámogatási kedvezményekre, így, ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének fele, a harmadik gyermek érkezése után pedig a teljes hiteltartozás elengedésre kerül.

A Kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően 2023. január 1-ét követően tovább bővültek a diákhitelek esetében a gyermektámogatási kedvezmények. Az új módosítás kimondja, ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő hölgynek a magyarországi felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül, 2023. január 1-e után gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, valamint a gyermeke vele egy háztartásban él, a fennálló hallgatói hiteltartozása 100%-át elengedi a Diákhitel Központ.

A törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnése után válik esedékessé. A törlesztőrészlet a törlesztési kötelezettség beálltának évében és az azt követő évben a minimálbér alapján, majd a törlesztés harmadik évétől a két évvel korábbi jövedelem alapján kerül meghatározásra. Bármikor lehetséges a díjtalan előtörlesztés is.

Szükséges hangsúlyozni, hogy a diplomás fiatalok egyre gyorsabban fizetik vissza a diákhiteleiket, köszönhetően többek között az évek óta folyamatosan növekvő átlagbér-emelkedésnek.

A költségek csökkentése érdekében 2023 júliusától kedvezményes számlavezetési szolgáltatás érhető el Diákhitel Számla néven, melyet együttműködő banki partnerek az Erste Bank, Gránit Bank, MBH Bank és OTP Bank biztosítanak.

Ettől az időponttól kezdve, új, szabad felhasználású Diákhitel1 esetén az igényelt összeg már a kiválasztott banknál vezetett kedvezményes Diákhitel Számlára érkezik meg.

A képzési költségre fordítható Diákhitel2 esetén, az ügyfél számára adott a lehetőség, hogy eldöntse, marad a meglévő bankszámlánál vagy inkább áttér a partnerek által nyújtott kedvezményes bankszámla egyikére.

A felsőoktatás várható költségeinek kiszámításához a Diákhitel Központ Zrt. elkészítette a www.diakhitel.hu felületen elérhető „Pénzügyi Tájoló” programot. A Tájoló folyamatosan frissülő, hiteles forrásokból származó háttéradatok alapján jól mutatja be a továbbtanulással kapcsolatos várható kiadásokat. A Diákhitel Központ mindenkinek azt tanácsolja, hogy használja ezt a kalkulátort, tájékozódjon a honlapon, majd válassza ki a körülményeihez leginkább illeszkedő konstrukciót. A tudásba fektetni mindig érdemes, hiszen egy diplomás fiatal kezdő fizetése a duplája egy középfokú végzettségű fiataléhoz képest.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek