Bezár

SZTE Magazin

szte_ornos100_ergo_nyito

Evezős ergométeres versennyel emlékeztek az SZTE professzorára

Evezős ergométeres versennyel emlékeztek az SZTE professzorára

2022. december 21.

"Ormos100" elnevezéssel ergométeres evezősversenyt rendeztek az SZTE SZAOK Nagyoktatási épületben. Ormos Jenő patológusprofesszor, a SZEOL evezős szakosztályának korábbi elnöke születésének centenáriuma alkalmából a Dél-Alföldi Evezésért Alapítvány, az Orvosi Kar és a Szegedi Vízisport Egyesület közösen hozta létre a különleges sporteseményt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem ünnepségsorzattal emlékezett meg Szegedre költözésének centenáriumáról. Éppen 100 évvel ezelőtt, 1922. december 21-én született Ormos Jenő is, aki a Szegedi Tudományegyetem patológusprofesszoraként írta be magát kitörölhetetlenül az intézmény történelmébe. A professzor sokat sportolt, egyik kedvenc sportágának képviselői éppen ezért egy sportrendezvénnyel emlékeztek meg születésének 100. évfordulójáról.


ormos100_kepek
Galéria Molnár Dóra fotóiból

Dr. Ormos Jenő 1946-ban a Szegedi Egyetem Orvosi Karán szerzett diplomát, majd a Pathológiai Intézet munkatársaként kezdett el dolgozni, 1947-től tanársegédként. Ugyanebben az évben a Magyar Pathológusok Társaságának is tagjává vált, 1960–1995 között vezetőségi tagja, 1964–1966 között elnöke, 1966-tól örökös tiszteletbeli vezetőségi tagja volt. 1950-től egyetemi adjunktus, 1954-től kórházi főorvos volt. 1955-től egyetemi docens, 1963-tól egyetemi tanárként tevékenykedett. 1962–1963 között megbízott tanszékvezető egyetemi tanár volt. 1963–1992 között tanszékvezető egyetemi tanár volt.

Emellett a sportot is magas fokon űzte, 1968–1974 között a SZEOL Evezős Szakosztály elnöke. 1969–1973 között oktatási rektorhelyettesként is tevékenykedett. 1992–1993 között az intézet megbízott vezetője volt. 1992-ben nyugdíjba vonult; emeritus professzori címmel.

Kutatási területe a vesepatológia, az elektronmikroszkóp alkalmazása a kórszövettanban. Tanulmányútjai során megfordult Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Egyiptomban és Kubában is. Tagja volt a Magyar Nefrológusok Társaságának, a Magyar Urológusok Társaságának, a Magyar Onkológusok Társaságának, az International Academy of Pathology-nak, a European Society of Pathology-nak és a Német Patológus Társaságnak.

ormosjeno

Díjai:

Baló József-emlékérem (1984)

Jancsó Miklós-emlékérem (1989)

Genersich Antal-díj (1992)

Pro Sanitate Emlékérem (1992)

Romhányi György-emlékérem (1995)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2009)

A 2019-ben elhunyt professzorra, születésének századik évfordulója alkalmából egy evezős ergométeres versennyel emlékeztek meg róla tanítványai, követői, az SZTE oktatói és hallgatói.

A résztvevők jelképesen 100 x 100 métert teljesítettek az ergométereken összesen, különböző etapokban. A résztvevők között üdvözölhettük Ormos Pált (online), Iványi Bélát a patológiai intézet korábbi vezetőjét, Baráth Zoltán fogorvoskari dékánt, valamint korábbi pályatársakat, masters evezősöket. A rendezvényen jelen voltak az SZTE oktatói, hallgatók a magyar és idegennyelvű képzésekről több karról, valamint a középiskolás utánpótlás korosztály és független érdeklődők is.

szte_ornos100_ergo_csoport

– Ha igaz a mondás, hogy mindenki addig él, amíg emlegetik, akkor Ormos Jenő mind a mai napig ott evez kedvenc szkiffjében. Ormos professzorról mindenkinek két dolog ugrik be egyből az emlékezetébe: a fekete biciklije és a hajója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a bejelentéskor - miszerint egy sportos eseménnyel emlékezünk születésének 100. évfordulójáról – korábbi egyetemi munkatársai és tanítványai egymás szavába vágva mesélték személyes élményeiket valamely vizitúráról. Szeged életében a Tisza amúgy is központi szerepet játszik, így egy kötetlen evezős-ergométeres összejövetel méltó emléket állított Ormos Jenőnek. Hiszem, hogy az aktív részvétellel azokat a fiatalokat is meg tudtuk szólítani, akik evezősként vagy (leendő) SZTE-s egyetemistaként személyesen már nem ismerhették őt - mondta el Dr. Csonka Csaba, az „Ormos 100” egyik főszervezője, az SZTE SZAOK sportért felelős dékáni megbízottja, a Dél Alföldi Evezésért Alapítvány kurátora.
tklogo

Lévai Ferenc

Nyitókép: Az "Ormos100" résztvevői 100x100 kilométert eveztek az ergométereken Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek