Bezár

SZTE Magazin

szte_ornos100_ergo_nyito

Evezős ergométeres versennyel emlékeztek az SZTE professzorára

Evezős ergométeres versennyel emlékeztek az SZTE professzorára

2022. december 21.
3 perc

"Ormos100" elnevezéssel ergométeres evezősversenyt rendeztek az SZTE SZAOK Nagyoktatási épületben. Ormos Jenő patológusprofesszor, a SZEOL evezős szakosztályának korábbi elnöke születésének centenáriuma alkalmából a Dél-Alföldi Evezésért Alapítvány, az Orvosi Kar és a Szegedi Vízisport Egyesület közösen hozta létre a különleges sporteseményt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem ünnepségsorzattal emlékezett meg Szegedre költözésének centenáriumáról. Éppen 100 évvel ezelőtt, 1922. december 21-én született Ormos Jenő is, aki a Szegedi Tudományegyetem patológusprofesszoraként írta be magát kitörölhetetlenül az intézmény történelmébe. A professzor sokat sportolt, egyik kedvenc sportágának képviselői éppen ezért egy sportrendezvénnyel emlékeztek meg születésének 100. évfordulójáról.


ormos100_kepek
Galéria Molnár Dóra fotóiból

Dr. Ormos Jenő 1946-ban a Szegedi Egyetem Orvosi Karán szerzett diplomát, majd a Pathológiai Intézet munkatársaként kezdett el dolgozni, 1947-től tanársegédként. Ugyanebben az évben a Magyar Pathológusok Társaságának is tagjává vált, 1960–1995 között vezetőségi tagja, 1964–1966 között elnöke, 1966-tól örökös tiszteletbeli vezetőségi tagja volt. 1950-től egyetemi adjunktus, 1954-től kórházi főorvos volt. 1955-től egyetemi docens, 1963-tól egyetemi tanárként tevékenykedett. 1962–1963 között megbízott tanszékvezető egyetemi tanár volt. 1963–1992 között tanszékvezető egyetemi tanár volt.

Emellett a sportot is magas fokon űzte, 1968–1974 között a SZEOL Evezős Szakosztály elnöke. 1969–1973 között oktatási rektorhelyettesként is tevékenykedett. 1992–1993 között az intézet megbízott vezetője volt. 1992-ben nyugdíjba vonult; emeritus professzori címmel.

Kutatási területe a vesepatológia, az elektronmikroszkóp alkalmazása a kórszövettanban. Tanulmányútjai során megfordult Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Egyiptomban és Kubában is. Tagja volt a Magyar Nefrológusok Társaságának, a Magyar Urológusok Társaságának, a Magyar Onkológusok Társaságának, az International Academy of Pathology-nak, a European Society of Pathology-nak és a Német Patológus Társaságnak.

ormosjeno

Díjai:

Baló József-emlékérem (1984)

Jancsó Miklós-emlékérem (1989)

Genersich Antal-díj (1992)

Pro Sanitate Emlékérem (1992)

Romhányi György-emlékérem (1995)

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2009)

A 2019-ben elhunyt professzorra, születésének századik évfordulója alkalmából egy evezős ergométeres versennyel emlékeztek meg róla tanítványai, követői, az SZTE oktatói és hallgatói.

A résztvevők jelképesen 100 x 100 métert teljesítettek az ergométereken összesen, különböző etapokban. A résztvevők között üdvözölhettük Ormos Pált (online), Iványi Bélát a patológiai intézet korábbi vezetőjét, Baráth Zoltán fogorvoskari dékánt, valamint korábbi pályatársakat, masters evezősöket. A rendezvényen jelen voltak az SZTE oktatói, hallgatók a magyar és idegennyelvű képzésekről több karról, valamint a középiskolás utánpótlás korosztály és független érdeklődők is.

szte_ornos100_ergo_csoport

– Ha igaz a mondás, hogy mindenki addig él, amíg emlegetik, akkor Ormos Jenő mind a mai napig ott evez kedvenc szkiffjében. Ormos professzorról mindenkinek két dolog ugrik be egyből az emlékezetébe: a fekete biciklije és a hajója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a bejelentéskor - miszerint egy sportos eseménnyel emlékezünk születésének 100. évfordulójáról – korábbi egyetemi munkatársai és tanítványai egymás szavába vágva mesélték személyes élményeiket valamely vizitúráról. Szeged életében a Tisza amúgy is központi szerepet játszik, így egy kötetlen evezős-ergométeres összejövetel méltó emléket állított Ormos Jenőnek. Hiszem, hogy az aktív részvétellel azokat a fiatalokat is meg tudtuk szólítani, akik evezősként vagy (leendő) SZTE-s egyetemistaként személyesen már nem ismerhették őt - mondta el Dr. Csonka Csaba, az „Ormos 100” egyik főszervezője, az SZTE SZAOK sportért felelős dékáni megbízottja, a Dél Alföldi Evezésért Alapítvány kurátora.
tklogo

Lévai Ferenc

Nyitókép: Az "Ormos100" résztvevői 100x100 kilométert eveztek az ergométereken Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek