Bezár

SZTE Magazin

Nyito_SZTE_kurzus_IMG_7719

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – Miért népszerű a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” kurzus?

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – Miért népszerű a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” kurzus?

2021. október 15.
5 perc

Mint cseppben a tenger, úgy tartalmazza az elmúlt száz év magyarországi történelmét és az egyetemek több évszázados históriáját a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című kurzus. A népszerű „általánosan művelő” tárgy indító foglalkozásán az is kiderült, hogy az informatikusoktól kezdve a gyógyszerész és jogász hallgatókon át a bölcsészekig az SZTE szinte minden karáról jelentkeznek a hagyományosan az őszi szemeszterben meghirdetett programra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Kevesen tudják a szegedi egyetem polgárai közül is, milyen óriási a hatása Szent-Györgyi Albert működésének az intézményen belül, illetve a városban és környékén. Az a tény is lassan megy át a köztudatba, hogy az 1956-os forradalom október 23-i kirobbanása előtt egy héttel, október 16-án a szegedi egyetemi hallgatók, karöltve az oktatókkal, már követelték a szovjet csapatok távozását, a demokratikus választásokat és a szólásszabadságot – emelt ki két mérföldkövet az SZTE elmúlt 100 évéből Dr. Jancsák Csaba főiskolai docens, a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című kurzus ötletgazdája és a tantárgy felelőse.


Cimlap_IMG_7721

 

 

Meghívó a forradalom 65. évfordulós ünnepére

 

Az első jeles esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tisztelgő program-sorozatban a Szegedi Tudományegyetem központi épületében 2021. október 15-én, péntek délután kezdődő emlékkonferencia.


Emlekhely_MEFESZ_a_KT_JCS

Az egyetemi autonómia és a hallgatói önkormányzatiság napjaként ünnepeljük október 16-át Magyarországon. A 65 évvel ezelőtti ősz szegedi egyetemistái közül többen is részt vesznek majd azon a 2021. október 16-án 16 órakor kezdődő koszorúzási ünnepségen, amit „érettségi találkozónak” neveznek az alumnusok – jelezte tanítványainak Dr. Jancsák Csaba, aki az SZTE 1956-os Emlékbizottságának a titkára is.

 

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ 1956. október 16-i megalakulása előtt tiszteleg az SZTE BTK és a TIK között felállított emlékmű, a – többek között ezért a kompozíciójáért immár Munkácsy-díjjal elismert szobrászművész – Tóth Béla alkotása.

 

A világ első és egyetlen olyan emlékhelye a MEFESZ-emlékmű, amely azt ábrázolja, hogy az egyetemi hallgatók és oktatók együttesen tettek „valami nagyot”, ami történelmi jelentőségű fordulatot hozott az ország és Európa történelmében – fogalmazott az SZTE oktatója, aki kutatóként is foglalkozik az 1956-ban a szegedi egyetemen történtek feltárásával.

 

 

Ki? Miért?

 

Menekült magyar intézményként egy rövid időszakot Budapesten töltött, majd Szegeden talált otthonra a Kolozsvárról 1919-ben a román hatóságok által száműzött egyetem. A hányatott sorsú universitas a történetének legfontosabb csomópontjait, jeles személyiségeit és főbb értékeit mutatja be a különleges, az SZTE „általánosan művelő tárgy”-sorozatban kínált programja.


SZTE_kurzus_1_IMG_7720

 

„Húzza felfelé a félévi átlagomat!” – fogalmazta meg elvárását az első foglalkozáson a harmadéves gyógyszerészhallgató Zsanett, aki művelődési lehetőséget is vár a „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című kurzustól.

 

„Férjen be az órarendembe!” az általánosan művelő tárgy. Ez a biológus szakos Gábor és a programtervező informatikusnak készülő Csaba fő szempontja. „A sok matek és programozás között kikapcsolódást jelent” – reméli a „mesélős órától” a villamosmérnöknek készülő László.


SZTE_kurzuson_2_IMG_7722

 

„Érdekelt, mi van a kurzus neve mögött” – összegezte saját választási szempontjait a szociológia mesterszakos Péter és a leendő mérnök-informatikus János. A földtudomány alapszakos Bence az SZTE „általánosan művelő tárgy” címkéjű gazdag kurzuskínálatból az SZTE történetébe is bevezető tárgyat találta a legérdekesebbnek. A magyar és az angolszász egyetemek közti párhuzamokra kíváncsi Sarolta, az amerikanisztika mesterszakos hallgató.

 

SZTE_kurzuson_JCs_a_IMG_7727

„Milyen egy olyan igazi egyetemi város hangulata, mint amilyen Szeged?” Ezt szeretné megtapasztalni a kecskeméti Ferenc, a jogi asszisztens szakos hallgató „az online oktatásra kényszerítő Covid-19-es tanévet követően”.

 

A tantárgyválasztás hallgatói szempontjainak sora hosszan folytatható, hiszen több mint százan jelentkeztek a hagyományosan az őszi szemeszterben meghirdetett „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című kurzusra.

 

Különleges mikroklímájú a Szegedi Tudományegyetem. Az állítás bizonyítást nyer, amikor például az egykori hallgatókból lett oktatók közül a kurzusra meghívott vendégelőadók a saját élményeikkel tűzdelten mesélnek egy-egy általuk kutatott vagy jól ismert korszakról, személyiségről, témáról.

 

 

Centenáriumi tanévben

 

– 2021 őszén különleges aktualitást ad a tantárgyunknak a centenáriumi tanév – hangsúlyozta Dr. Jancsák Csaba. – A Szegedi Tudományegyetem 440 évvel ezelőtti megalapítását és elmúlt 100 évet ünneplő rendezvény-sorozat ráerősít arra a párbeszédre, amelyet ezen a kurzuson folytatunk a hallgatókkal. Így adhatóak át azok az európai értékek, amelyek jellemzően az egyetem világához kapcsolódnak. Ilyen érték a szabadság, beleértve a gondolat- vélemény- és szólásszabadságot; vagy a kollegalitás és szolidaritás, az empátia és szociális érzékenység, illetve maga a tudás. Ezek az értékek áthagyományozódnak egyik generációról a másikra a campuson belül.


SZTE_kurzuson_JCs_IMG_7723

 

Sztorikkal és a cimboráknak továbbadható, az otthoni családtagoknak elmesélhető történetekkel tűzdelt az SZTE elmúlt évszázadát bemutató egyetemi kurzus. Az előadásokon kívül olyan interaktív programok is beépülnek e különleges tantárgy kínálta ismeretszerzési formákba, mint például az SZTE őszi kulturális fesztiválja idejére időzített emlékséta vagy konferencia.

 

A Radnóti emléksétán találkoztunk Bordás Dániellel. A tantárgy felelőse, Dr. Jancsák Csaba főiskolai docens javaslatára vett részt az őszi egyetemi fesztivál programján a gyulai középiskolából Szegedre érkező, elsőéves informatika szakos hallgató. Az egyetemista nagy érdeklődéssel követte helyszínről helyszínre és versről versre az egykori szegedi bölcsész, Radnóti Miklós szegedi életútját.


Radnoti_emlekseta_IMG_7959

 

Az ismeretterjesztés a célja a tantárgyunknak. A különböző szakot végző hallgatók többféle módon teljesíthetik a program követelményrendszerét. A Coospace-teszttel, esszével, kiselőadással és szóbeli kollokviummal is zárható a kurzus – zárta ismertetőjét Dr. Jancsák Csaba. A „Bevezetés a Szegedi Tudományegyetembe” című tantárgy lényegét jellemezve Morus Tamás szavait idézte: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Ú. I., K.-J. Á.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek