Bezár

SZTE Magazin

Kuli_Istvan_nyito

Karnyújtásnyira az olimpiától az SZTE hallgatója, Kuli István

Karnyújtásnyira az olimpiától az SZTE hallgatója, Kuli István

2021. március 11.
2 perc

Kuli István a Szegedi Tudományegyetemen tanul programtervező informatikus szakon. Az MVM -Szeged kajakosa idén Tokióban, négyes hajóban képviselné egyetemét, klubját és hazáját az ötkarikás játékokon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Természettudományi és Informatikai Karon, levelező tagozaton végzi tanulmányait Kuli István. Szarvason járt gimnáziumba, ahol az SZTE-nek jó a híre, így sokan érkeznek onnan is Szegedre. István a felvételivel nagyjából egyidőben keresett új egyesületet is, végül az MVM Szegednél kötött ki - szó szerint és átvitt értelemben is.


-A sport miatt lassabban haladok a tanulmányaimmal, de a kreditrendszer ebben is segít, hiszen csak a ráépülésekre kell figyelnem, viszont a tárgyakat akkor csinálom meg, amikor szeretném. Bár most a sport az első, igyekszem mindig minél jobban haladni az egyetemmel is. A levelező tagozat ideális számomra, hiszen így nem kell részt vennem a hétközi órákon – mondta a huszonkétéves hallgató.


-Jelenleg az olimpiára készülünk. A kajak négyesek 500 méteres versenyszámában szeretnénk indulni. Az elmúlt évek eredményei alapján úgy döntött a szövetségi kapitány, hogy a tavaszi szegedi világkupán, illetve majd a duisburgi Európa Bajnokságon Molnár Péterrel, Tótka Sándorral és Nádas Bencével indulhatunk négyest. Ha ezeken a versenyeken jól szerepelünk, akkor ebben az összeállításban lehetünk ott az olimpián.


István 2018-ban, a Portugáliában megrendezett világbajnokságon bronzérmet nyert K-4 500 méteren. Az alábbi videón a döntő látható.




Jelenleg – minden óvintézkedést betartva és a külvilágtól teljesen elzárva - Sevillában készül a hazai kajak-kenu válogatott, így Kuli István is, aki első alkalommal vehet részt ötkarikás játékokon. Ráadásul egyből egy rendhagyón.


Kuli_Istvan_MVM
Kuli István, az MVM Szeged VE versenyzője egyéniben a legrövidebb távon, 200 méteren is nagyon gyors


-Ez lesz, ez lehet az első olimpiám, így nagyon várom már. Az már szinte biztos, hogy megrendezik, bár szerintem nézők nélkül, ami elég furcsa lesz. Azt gondolom, hogy járványügyi óvintézkedésekhez már mindnyájan hozzászokhattunk, tehát a komoly protokoll miatt nem aggódom – zárta gondolatait a szerény fiatalember, aki egyetemi társai, oktatói előtt soha nem kérkedik az eredményeivel.


-Sportos család: Édesapja kosárlabdázott, édesanyja vívott.


-Első sportága a labdarúgás volt, ahol magassága miatt a kapuban volt a leghatékonyabb.


-Legjobb eredményei: Felnőtt világbajnoki bronzérmes (K4 500 méter, 2018), Felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes (K4 500 méter, 2018), Ifjúsági világbajnok (K1 200 méter 2015), kétszeres ifjúsági világbajnoki ezüstérmes (K1 200 és K2 200 méter 2016)


A Szegedi Tudományegyetem sok sikert kíván hallgatójának!


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek