Bezár

SZTE Magazin

szoftverfejlesztes_nyito

A jövő szoftveres irányítási rendszerét fejlesztik az SZTE kutatói, hallgatói

A jövő szoftveres irányítási rendszerét fejlesztik az SZTE kutatói, hallgatói

2021. március 09.
3 perc

Egyszerűsödik a kísérleti fizikai nagyberendezések informatikai vezérlése az SZTE kutatóinak fejlesztésével. Akár a lézerekkel vagy részecskegyorsítókkal dolgozó szakemberek is vizuálisan irányíthatják berendezéseik összetett informatikai folyamatait. A projekt eredményeit a szegedi Biológiai Kutatóközpont és a debreceni Atommagkutató Intézet is a gyakorlatban hasznosíthatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világban használt kísérleti fizikai nagyberendezések rengeteg különböző, általában önmagukban is bonyolult részből állnak. Az irányításukra használt informatikai rendszerek összehangolása óriási kihívás. Egyetlen apró hiba az egész rendszer működését megakadályozhatja. A projekt célja az volt, hogy ezt a bonyolult és összetett rendszert egyszerűsített módon, átláthatóan lehessen vezérelni.


A fejlesztésen az evopro NPA Kft. és a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetében működő Szoftverfejlesztés Tanszék és a Műszaki Informatika Tanszék munkatársai együtt dolgoztak. Irányítástechnikai hálózatok modellezésével egységes modellezési keretrendszert hoztak létre. Ennek segítségével kísérleti fizikai nagyberendezéseket használó szakemberek, az alkalmazás absztrakciós szintjén tudják modellezni és definiálni a rendszerüket. Ez azt jelenti, hogy a berendezéseket (pl. lézerek vagy részecskegyorsítók) használó szakemberek és kutatók vizuális munkafolyamat szerkesztő számítógépes felületet használhatnak a rendszereik összehangolt vezérléséhez és a kísérletek végrehajtásához. Ennek hiányában csak a berendezések közvetlen programozásával valósulhatott volna meg ez a munkafázis. Mivel a kutatók ezekben az esetekben sokszor nem rendelkeznek megfelelő informatikai képesítéssel, ez eddig egy igen hosszadalmas, költséges és lehetséges hibákat rejtő folyamat volt. Az új keretrendszer ezt a komplex vezérlési feladatot támogatja. Ezzel párhuzamosan újabb előny, hogy a kísérleti fizikai rendszerek működése üzembiztosabbá válik.


_MG_6530


A kutatók sikerrel integrálták a komplex irányításmodellező keretrendszerbe a projektben résztvevő kutatópartnerek számos kísérleti berendezését. A debreceni Atommagkutató Intézet, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem TeWaTi lézerlaboratóriumának számos esettanulmánya segítségével demonstrálták a keretrendszer hatékony működését.


- A szoftverfejlesztés és szoftverminőség területén meglévő több, mint két évtizedes tapasztalatainkat egy egészen új területen tudtuk sikerrel alkalmazni – kezdte Dr. Ferenc Rudolf, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszéket vezető egyetemi docense. - Nagyon jó kapcsolat alakult ki a debreceni Atommagkutató Intézettel és tovább erősítettük az együttműködésünket a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal. Kutatóink és tanszéki mérnökeink mellett több tehetséges egyetemi hallgató is részt vett a fejlesztésben, amely tovább erősítette a tanszék projekt alapú oktatási modelljét és küldetését – zárta gondolatait Dr. Ferenc Rudolf.


_MG_6544


- Értékes eredmények születtek. Úgy gondolom, maximálisan megvalósítottuk azt a célt, amiért az Európai Unió Bizottsága és a Nemzetgazdasági Minisztérium megnyitotta a támogatási keretet – mondta el Barosi Mihály, az evopro NPA Kft részéről. A folyamat azonban korántsem ért véget, most következik a fenntartási időszak. A konkrét eredményeken túl, nagyon fontos, hogy a kialakult kapcsolatrendszerrel, tudományos közösséggel a későbbiekben is hasonló fejlesztéseket hajthatunk végre – hangsúlyozta Barosi Mihály.


A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” elnevezésű kiírás részeként valósult meg. A projekt megvalósítási helyszínei Debrecen és Szeged.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek