Bezár

SZTE Magazin

IMG_2259-002

Az SZTE dióhéjban – megjelent az Alma Mater Magazin téli száma

Az SZTE dióhéjban – megjelent az Alma Mater Magazin téli száma

2020. január 28.
3 perc

A címlapsztori „I am Soyuz” Lilié. Fókuszban a vers, amit az SZTE fesztiváljai idején minden délben szaval valaki, és megzenésített formái is népszerűek. De szó esik civilekről és világjárókról is a SZEM Alma Mater Magazin legújabb számában. Az AMM nyomtatott és ingyenes kiadványként megtalálható az SZTE épületeiben, online formában pedig elérhető az SZTE hírportálján és lapozgatható formában itt is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Különböző korosztályokat szólít meg az SZTE Alma Mater. Az SZTE egyre szélesedő alumni mozgalmának hírei mellett az egyetemi karok életébe enged bepillantást, az SZTE szemesztereinek legfontosabb eseményeit foglalja dióhéjba az Alma Mater Magazin (AMM). A Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó kiadvány legújabb száma is követi a hagyományt: az SZTE alumni mozgalmához kötődő személyeket és történeteket mutat be, egyetemi rendezvényekről tudósít.

 

„Mindenhol otthon érzem magam” – jelenti ki „I am Soyuz” Lili, azaz Bozóky Felícia, aki magyar szülők gyermekeként nőtt fel Svédországban, majd az SZTE Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Az „I am Soyuz” projektje révén 2012 óta egyre közismertebb énekesnő – többek között – ukulelével kíséri dalait, amit ő maga űrpopként definiál – tudjuk meg Kósa Boglárka írásából. Az AMM kétféle címlappal jelent meg: Bozóky Felícia Liliről készült a téli és a tavaszi fotó.

 

Generációkon át ível az SZTE alumni mozgalma. Ennek a sokszínűségnek, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósághoz (NKI) tartozó Alma Mater Iroda által szervezett programok leltárát is adja az AMM legújabb száma. Például? Ismét összefoglalót kapunk Gerháth Györgyitől és Kósa Boglárkától a népszerű Alumni – Tudásműhely című program-sorozat előadásairól. Külön hangsúlyt kap az SZTE Alma Mater SZTEdd! programja, amely többféle, önkénteskedésre is alkalmat adó akciót kínál az egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak. Ötlettel is szolgál az AMM: a mérnökhallgató Újvári Gréta bemutatja a „közösségi önkéntesség” című, szabadon választható kurzust. Az Alma Mater Mikulást képriportban mutatja be Bobkó Anna, Kósa Boglárka és Szécsi Annamária.

 

„A vers az, amit mondani kell”. Ez a Kányádi Sándor-mondat az SZTE fesztiváljai idején, a hétköznapokon, délben elhangzó szavalatok mottója – tudjuk meg a program-sorozat ötletgazdájától, az SZTE NKI Kulturális Iroda vezetőjétől, Tajti Gabriellától. A rekorder szavalók mellett Radnóti Miklós diákéveiről és költeményeiről is olvashatunk a doktorandusz hallgató Ferencz-Fehér Dorottya által jegyzett összeállításban. Ám a versből színházi pillanat is születik. A verskultúra nagykövetének tekinthető Kávészünet zenekar sikereiről is olvashatunk az egyetemi hallgató Tikvicki Dóra interjújában.

 

A Pro és kontra rovatban a bölcsészhallgató Császár Dorina a leghíresebb nemzeti drámánk, a Bánk bán „lefordítása” körüli vita keresztmetszetét adja. Az AMM a Szegeden tanuló külföldi hallgatók számára is tükröt tart.

 

„A kreativitást nem tudják kiváltani a gépek” – állítja a volt SZTE-hallgató, a Londonban is sikeres filmvágó, Hajnal Dániel. Ugyancsak „világjáró”, mert Vámbéry, Ónody és Almásy nyomdokain járt Szilassi Péter, az SZTE TTIK oktatója, aki szerint a haldokló Aral-tó példája hazai tanulságokkal is szolgál. Miért érkezett rollerrel az Agrárminisztériumba is az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja? Erre a kérdésre is választ kap, aki belelapoz az AMM legújabb számába.

 

A kisenciklopédia és hírcsokor mellett a kitüntetett és sikeres SZTE-polgárok miniportréi villantják fel, hogy az SZTE közössége kikre és miért lehetett büszke a 2019-2020. tanév első félévében. Az új szemeszterre programokat és olvasmányt is ajánl az Alma Mater Magazin legújabb száma. Az AMM nyomtatott és ingyenes kiadványként megtalálható az SZTE épületeiben, online formában pedig elérhető az SZTE hírportálján és lapozgatható formában itt is.

SZTEinfo – Ú. I.

 

Az Alma Mater Magazin előző, a 2018-2019 tanév második szemeszterét lezáró „nyári” száma az SZTE hírportálján és lapozgatható formában itt is olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek