Bezár

SZTEhírek

USZ_

A koronavírussal kapcsolatban intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem

A koronavírussal kapcsolatban intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem

2020. január 31.
2 perc

A Kínában felbukkant koronavírus terjedése kapcsán tájékoztatjuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem felkészült a koronavírussal érintett területekről érkező egyetemi polgárok fogadására, és adott esetben a kezelésükre.

Az Intézményben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársainak és az érintett szakmák képviselőinek bevonásával egy operatív szakmai stábot állítottunk fel, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő intézkedéseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjuk megtenni.


Ugyan a kínai koronavírusnak jelenleg nincsen magyarországi regisztrált esete, azonban a vírus terjedésének megelőzése érdekében, az egyetemi polgárokat, a nemzetközi ügyekkel foglalkozó és a külföldi hallgatókkal közvetlen kapcsolatban álló kollégákat körlevélben tájékoztattuk arról, hogy a munkavégzés során az alábbi óvintézkedések szerint járjanak el:

  • fokozottan ügyeljenek a munkavégzés során a higiénés előírások betartására, gyakran mossanak kezet szappanos vízzel, és kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést,
  • mellőzzék a Kínába való utazást és a kínai partnerek fogadását,
  • azok, akik az elmúlt 14 napban tértek haza Kínából, illetve várható hazatérésük, kockázat felmérés céljából vegyék fel a kapcsolatot foglalkozás-egészségügyi orvosukkal
  • fokozottan figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, felsőlégúti vírusfertőzések tüneteinek észlelése esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

Az Intézményünkben tanuló 140 kínai hallgatót a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és a megelőző intézkedésekről körlevélben tájékoztattuk. A járványügyi kockázat megítélése és kezelése érdekében a diákokkal kérdőívet töltetünk ki, amelyben nyilatkozniuk kell – többek között – arról, hogy melyik kínai tartományból érkeztek és kerültek-e kapcsolatba az új koronavírus által fertőzött személlyel. A kínai hallgatók arról is kaptak tájékoztatást, hogy egészségügyi kérdés, panasz esetén közvetlenül mely foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz fordulhatnak.

 

Mindezzel párhuzamosan folyamatosan figyeljük és követjük a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, a Magyar Kormány információit, és a további intézkedéseket ezen ajánlások figyelembevételével, valamint a járványügyi kockázat mérlegelése alapján rendeljük el.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek