Bezár

SZTEhírek

Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense

Érdemes elvégezni, ahaélményt nyújt a Coursera mRNS-ről szóló ingyenes kurzusa

Érdemes elvégezni, ahaélményt nyújt a Coursera mRNS-ről szóló ingyenes kurzusa

2024. október 18.
4 perc

Ön sem tudja, milyen forrásból tehetne szert tudományos alapismeretekre az mRNS-ről és terápiás felhasználásáról? Nézze meg, milyen Coursera-kurzust ajánl erre Karikó Katalin!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen november 7-8-án készülő Novo Nordisk mRNS-konferencia előtt utánanéztünk, honnan tudnánk rövid idő alatt tájékozódni az mRNS-technológia alapjairól. A Coursera platform mRNAs as Medicines című ingyenes, pár órás angol nyelvű kurzusát találtuk a legjobb kezdő tananyagnak. A kurzusról megkérdeztük Karikó Katalint is: ismeretterjesztési célra ő is ezt ajánlotta.

Ezután nemcsak elvégeztük, de SZTE-hallgatókat, PhD-hallgatókat is megkértünk rá: ajánlják, mondják el, mi újat tanultak belőle. A véleményekből az derült ki, hogy a kurzus egyáltalán nem időrabló, ahaélményt nyújt annak, aki addig csak hírmorzsákból hallott az mRNS-alapú gyógyászati eljárásokról, és annak sem haszontalan, akinek a PhD-dolgozata valamely érintett orvosi területen készül.

Coursera mRNAs as Medicines kurzus

Jelenet a kurzus videóiból: citotoxikus T-sejtek járőröznek a testünkben, hogy megtalálják és eltávolítsák azokat a sejteket, amelyek rákossá válhatnak

Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense arra volt kíváncsi, a kurzus választ ad-e az mRNS-vakcinákat övező közkeletű kérdésekre:

- Azért tartom hasznosnak ezt a kurzust, mert jól összefoglalja, hogy az mRNS-technológiát mire lehet felhasználni a gyógyításban. A köztudat az mRNS-t a Covid-19 vakcinákkal köti össze, de az mRNS-kutatás ezen kívül egész sor betegség gyógyításában jelenthet új irányt. Fontos az is, hogy a kurzus látványosan és könnyen érthetően vezet végig azon a folyamaton, amit a biológia központi dogmájának neveznek, vagyis az információ áramlásán a DNS-től a fehérjéket kódoló mRNS-ig, majd a fehérjék képződéséig. Itt láthatjuk, miért fontos az információt szállító mRNS: a DNS és a fehérje közötti kapcsolat nélkül nincsenek fehérjék és nincsen élet. A kurzus ugyancsak érthetően mutatja be, hogy az mRNS miért alkalmas arra, hogy veszélytelen terápiás molekulának használják és milyen eljárásokkal lehet célba juttatni. Az mRNS-vakcinákról sokan véleményt alkottak anélkül, hogy ezeket a folyamatokat ismerték volna. Ha az emberek megismerik, hogyan működik az mRNS-alapú gyógyítás, csökkenni fog a félelem és a zárkózottság vele szemben.

Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense a Coursera mRNS-kurzusát értékeli

Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense a Coursera mRNS-kurzusát értékeli. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Coursera kurzusa a 2024 nyaráig elért mRNS-alapú terápiás eredményeket tekinti át. Dr. Szadai Leticia így foglalta össze a kurzus által bemutatott kutatási irányokat:

- Az alapötlet minden mRNS-alapú terápia esetében ugyanaz: ahelyett, hogy előre elkészített fehérjéket juttatnának az emberi szervezetbe, elegendő csak az utasításokat, azaz a megfelelő mRNS-t bejuttatni a szükséges fehérje előállításához. Ez lehetővé teszi, hogy a testünk saját magának állítson elő terápiás fehérjéket. Mivel ezek a terápiás fehérjék a saját sejtjeinken belül készülnének, bármilyen fehérje válhatna gyógyszerré. A kurzus a szervezetünk immunválaszától függően kétféle mRNS eljárást különböztet meg. Immunválaszt kiváltó mRNS-szerek például a Covid 19-elleni megelőző vakcinák. Az immunrendszer serkentésére építenek azok az mRNS terápiás szerek is, amelyeket már meglévő betegségek, például rákos daganatok leküzdésére fejlesztenek. Ugyanakkor folynak kísérletek olyan mRNS-molekulákkal is, amelyek nem az immunválaszra alapoznak, hanem például a cisztás fibrózisban szenvedők számára pótolnák a szervezetből hiányzó fehérjéket. Hasonló módon a ritka genetikai betegségek esetében az mRNS révén enzimeket helyettesítenének, míg az idegrendszeri vagy szív- és érrendszeri sérülések esetén a regenerációt segítő fehérjéket állítanának elő.

Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense hozzátette, hogy ő maga is fehérjékkel és a melanómával kapcsolatos témából készíti PhD-dolgozatát, ezért érdeklődéssel figyeli a készülő rákellenes mRNS-vakcinákat:

- Sajnos a tumorsejtek képesek arra, hogy normális sejtnek mutatkozva kijátsszák az immunrendszert, és emiatt a hagyományos terápia sokszor későn érkezik. Az mRNS-kezelés viszont képes lehet arra, hogy olyan neoantigén fehérjéket termeltessen a szervezettel, amelyek kiváltják a tumorsejtekkel szembeni immunválaszt. Ráadásul ezek a neoantigén fehérjék egyediek, ezért személyre szabott terápiára adnak esélyt.

Dr. Szadai Leticia bárkinek ajánlja a kurzust, aki általános műveltsége érdekében világosan akar látni az mRNS-alapú orvosbiológiai kutatásokban.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Szadai Leticia, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika rezidense. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek