Bezár

SZTE Magazin

Kiemelt_etiopai_emlektabla

Emlékexpedíció a 6 évvel ezelőtti etiópiai tragédia helyszínén, emléktáblák a világjáróknak

Emlékexpedíció a 6 évvel ezelőtti etiópiai tragédia helyszínén, emléktáblák a világjáróknak

2018. január 17.
4 perc

Emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a hat évvel ezelőtti etiópiai fegyveres támadásban elhunyt útitársaik, barátaik, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa – Fábián Tamás geográfus és Dr. Szabad Gábor kutatóorvos – emléke előtt az Afrikából 2018. január 8-án hazatért expedíció tagjai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Etiópia-Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a Danakil–mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál is jártak – tudtuk meg a csapat vezetőjétől, Dr. Szilassi Péter geográfustól. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense, a Teleki Sámuel érmes geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke hangsúlyozta: útjuk legfontosabb célja, hogy a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén a tragédia áldozataira, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársára emlékeztető táblát állítsanak.



Etiópia földrajzi értékei


– Emlékexpedíciónk felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút legfontosabb állomásait. Túráztunk a 4300 méteres tengerszint feletti magasságban a Simien-hegységben. Eljutottunk a 120 méterrel a tenger szintje alatt fekvő Danakil-mélyföldre is. Megfigyeltük a Kelet-afrikai árokrendszer utóvulkáni működéseit. Felkerestünk több nemzeti parkot, világörökségi helyszínt. Eljutottunk a Földünkön egyedülálló földtani jelenségnek számító Dallol kénes kigőzölgéseihez. Tanulmányoztuk a Danakil-sivatag sóhegyeinek sajátos formakincsét – sorolta a geográfus számára kivételes élményekkel és tanulságokkal szolgáló utazás főbb állomásait Szilassi Péter, aki három barátjával együtt 2018. január 8-án tért haza Magyarországra.

 

Az Emlékexpedíció legfontosabb állomása a jelenleg erős aktivitást mutató Erta Ale vulkán volt. A geográfusokból és földrajztanárokból álló magyarországi expedíció tagjai éjszakai túrájuk alkalmával a kráter peremén állva tanulmányozták Földünk egyik legnagyobb lávatavának látványos lávafolyásait, kisebb kitöréseit.


Etiopiai_emlkexpedicio

 

A 2012-beli etiópiai túra első szakaszán is részt vett Szilassi Péter és Gruber László a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára, a Szegedi Tudományegyetem Mesteroktatója, a Pro Geographia díjas középiskolai tanár. Rajtuk kívül a 2017-2018 fordulóján a második legnagyobb afrikai országot felkereső emlékexpedíció tagja volt még Novák Kovács Zsolt, a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára; valamint Bodor Tibor biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium munkatársa.

 

 

Emléktábla a hat éve elhunyt barátoknak


Az Erta Ale vulkánnál, a kráter külső peremén a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén, angol nyelvű emléktáblát helyeztek el az Emlékexpedíció tagjai a következő szöveggel:

„In memoriam of Tamás Fábián

a geographer and Gábor Szabad a medical doctor,

two enthusiastic Hungarian globetrotter, whose lives were taken here on 17th January 2012.

Supported by the Hungarian Government

and inaugurated by their friends

January 2018”

A tábla szövegének magyar fordítása: „In memoriam Fábián Tamás geográfus, és Dr. Szabad Gábor orvos, két lelkes magyar világjáró emlékére, akik 2012. január 17-én itt vesztették életüket. Magyarország Kormányának támogatásával elhelyezték barátai.”


Etiopiai_emlektabla

 

– A 2017-es expedíciónk által kialakított emléktábla alatt elhelyeztünk az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt barátainkról készült két fényképet is – mutatta a fotókon is megörökített emlékhelyet Szilassi Péter. A szegedi geográfus tapasztalata szerint Etiópia az elmúlt hat évben nagyot fejlődött. A változások egyik hatása, hogy rendkívül sok turista látogatja a Földnek ezt a kivételes geográfiai érdekességű, működés közben jól megfigyelhető vulkánját.

 

 

Tisztelgés az Afrika-kutatók előtt


Az Emlékexpedíció tagjai Addisz-Abebában Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző magyar nyelvű emléktáblát adtak át a Magyar Nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

 

A három múltbeli Afrika-kutató teljesítményére emlékeztető tábla szövege:

„Azon határainkon túl született magyar utazók, földrajzi felfedezők emlékére, akik részt vettek Etiópia földrajzi viszonyainak feltárásában, akik természettudományos gyűjtőútjaikkal hozzájárultak az ország növény- és állatvilágának megismeréséhez

Dr. Sáska László, (Nagyenyed, 1890 – Arusha 1978)

orvos, természettudós a „magyar Albert Schweitzer”

Gróf Teleki Sámuel, (Sáromberke, 1845 – Budapest 1916)

utazó, Dél-Etiópia, a Stefánia-tó (Chew Bahir-tó) felfedezője.

Kittenberger Kálmán (Léva, 1881 – Nagymaros 1958)

vadászíró, ornitológus – aki az elsők között adott hírt a Danakil-térség madárfaunájáról”


Etiopia


Mert Etiópia és az egész „fekete kontinens” sokat köszönhet a magyar kutatók önzetlen és áldozatos munkájának, amellyel hozzájárultak Afrika megismeréséhez – a múltban és a jelenben is.


*

Az Etiópia – Erta Ale Emlékexpedíció megvalósulását Magyarország Kormánya (Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság), a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány, valamint magánszemélyek támogatták.

 

SZTEinfo - Ú. I.

Fotók: Sz. P.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek