Bezár

SZTE Magazin

vl1

Kacsaúsztatóból az Európa-bajnokságra – interjú Vas Lucával

Kacsaúsztatóból az Európa-bajnokságra – interjú Vas Lucával

2023. január 13.

Vas Luca a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán végzős gyógytornász hallgató, mindeközben a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet igazán sikeres versenyzője. Hogyan került Szegedre? Hogyan tudja összeegyeztetni tanulmányait az élsporttal? Milyen élmény volt számára megnyerni a Balaton átúszást? Ez is kiderül interjúnkból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiskunhalasi születésű Vas Luca élete első úszóedzését annyira nem élvezte, hogy megfordult a fejében, hogy inkább más elfoglaltságot választ. Ennek ellenére 2021-ben az Európa Bajnokságon 8. helyen ért célba 25 kilométeres távon.

– Anyukám íratott be úszásra elsős koromban. Akkoriban Kiskunhalason egy edző volt, aki komolyabban foglalkozott ezzel, Novotny Attila, aki egy karakán, nagy hangú, magas ember. Mondtam is anyának az első alkalom után, hogy én nem szeretnék többet úszni menni. Anyukám pedig mondta, hogy jól van kislányom, akkor állj oda Attila bácsi elé és mondd meg neki, hogy holnaptól nem mész többet. Ehhez nem volt bátorságom. Szóval úgymond ott ragadtam és fokozatosan szerettem meg az úszást. Örülök, hogy anya már ott is egy kis önállóságot próbált belém nevelni, mert ha ő ott azt mondja, hogy rendben, akkor nem kell többet menned úszni, akkor most nem tartanék itt.

Luca nem emlékszik a konkrét pillanatra vagy eseményre, amikor eldöntötte, hogy az úszással komolyabban és nem csak hobbi szinten szeretne foglalkozni – mondta .

– Hat éves koromban kezdtem el versenyekre járni. Eleinte még a nagymamámmal mentem és mindig hozott chipset meg nasit, amit természetesen az edzőm nem nézett túl jó szemmel. Pont abban az időben kezdett el kialakulni Kiskunhalason a versenyúszás. Nagyon kezdő csapat voltunk, 19 méteres medencében edzettünk, többen kacsaúsztatónak hívták. Egyre nagyobb versenyekre mentünk, megyei, regionális és végül az országos szintig. Egészen odáig, hogy ifi korúak voltunk, 15-16 évesek, amikor a felnőtt bajnokságon megnyertük a 4x200-as váltót.

Ezt követte Luca életében a nagy váltás.

 vl2

– 17 éves voltam, a 11. évem végén a Bibó István Gimnáziumban, amikor úgy éreztem, hogy környezetváltozásra van szükségem. Abba akartam hagyni az úszást, de Kiskunhalason nem tehettem meg, hogy egyik napról a másikra ott hagyom az uszodát. Anyukámmal elkezdtünk gondolkozni, hogy mi lehetne a jó megoldás és végül arra jutottam, hogy el szeretnék költözni máshová. Akkor már tudtam, hogy Szegedre szeretnék majd egyetemre menni, szóval erre esett a választásunk.

Amikor Luca elköszönt edzőjétől, Novotny Attilától, ő rögtön felhívta a Szegedi Úszó Egylet edzőjét, Gellért Gábort és megkérte, hogy a továbbiakban foglalkozzon ő vele.

– Fölvettük a kapcsolatot, elkezdtem hozzá edzésekre járni és újra megszerettem az úszást. A végzős évemet magántanulóként végeztem el Szegedről. Februárban pedig felvételiztem a Szegedi Tudományegyetem anglisztika képzésére, ahova fel is vettek. Végül nem kezdtem el az egyetemet, úgy döntöttem kihagyok egy évet, hogy az úszásra koncentráljak. Napi két edzésre jártam és német nyelvet tanultam. Kisebb sérülések miatt elkezdtem egyik csapattársam anyukájához, Ulrichné Varga Rita gyógytornászhoz járni. Nagyon tetszett, hogy egyszerre foglalkozik több emberrel és mindenkivel személyre szabottan. Érződött, hogy az emberek szeretnek oda járni és gyógyulnak. Én nagyon szeretek emberekkel foglalkozni és láttam, hogy a gyógytorna mennyire kapcsolódik az úszáshoz. Rájöttem, hogy ezzel a sportban maradhatok.

 vl3

Mivel nem volt biológia érettségije félt, hogy hátrányból indul azon szaktársaihoz képest, akik emelt szintű érettségit tettek fizikából, kémiából vagy biológiából. Ráadásul napi két edzése is volt. Később azonban kiderült, hogy nem jelent ez akkora hátrányt, mint azt az elején a gondolta.

– Az edzéseink reggel háromnegyed hatkor kezdődtek. Általában nyolcig tartottak, utána mentem órákra, majd délután háromnegyed háromra vissza az uszodába. Ötig tartott a délutáni edzés, utána értem haza. Tanultam, bevásároltam, főztem és lefeküdtem aludni. Másnap pedig megint keltem és csináltam ezt a rutint.

Mivel vizsgáira készül, szakdolgozatot ír és a tavaszi félévben kezdődik a klinikai gyakorlata, Luca most tanulmányaira koncentrál, az úszódresszt egy ideig köpenyre cseréli.

A Szegedi Tudományegyetem mindig támogatott a sportkarrieremben. Az elején egyéni tanrenddel kezdtük, utána pedig hozzám alakítottuk. Félév elején mindig leadtam a dékán asszonynak, hogy mikor lesznek versenyeim, edzőtáboraim és ők engedélyeztették a tanszékkel. Mivel rengeteg gyakorlati órám van, így a hiányzásaimat előre tudták, leegyeztettük, hogy mikor is fogom pótolni az elmaradt gyakorlatokat, így ez nem okozott problémát a tárgyaim teljesítésében. Egészen odáig jutottunk, hogy az előző félévben az edzőmnek is küldött az egyetem egy elismerő e-mailt, hogy gratulálnak és hogy támogatnak. Ez nagyon jól esett és biztosított róla, hogy valóban összeegyeztethető az egyetem és a sport.

tklogo

A 2022. évi Balaton átúszást női kategóriában Vas Luca nyerte. Elmondása szerint akkora médiaérdeklődés még sosem övezte, mint akkor.

– A Balatont kétszer úsztam át életemben. Igazából ez nekünk egy edzés volt. Épp akkor voltunk edzőtáborozni a Balatonon a válogatottal. Reggel átutaztunk és leúsztuk. Mindenki eldönthette, hogy mennyire úszik erősen. Voltak olyan csapattársaim, akik bikiniben úszták át. Én versenydresszben voltam, hogy szokja a szervezetem, mivel az Európa-bajnokságra készültünk akkor, ahol 25 kilométeren álltam rajthoz.

vl4

 

Lantos Rebeka

Fotó: Magyar Úszó Szövetség

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek