2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00131

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250







A projekt címe: Hypoallergén hús-termékcsalád és gyártástechnológiájának fejlesztése immunszupresszált fogyasztók részére

 

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00131

 

A (fő)kedvezményezett neve: NAGYKUN-HÚS Húsipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 729 771 367 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 60,17%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

NAGYKUN-HÚS Húsipari

és Kereskedelmi Kft.

605 032 185 Ft

483 120 131 Ft

1 088 152 316 Ft

Szegedi Tudományegyetem

124 739 182 Ft

0 Ft

124 739 182 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2021.01.20. - 2023.12.31.

 

Projektmenedzser: Papp Csaba

 

Pénzügyi vezető: Kardos József

 

Szakmai vezető: Dr. Varga Csaba

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A modernkori társadalmakban a gyermekek 2-4%-át, a felnőtt lakosság 2-3%-át érinti valamilyen ételallergia vagy ételintolerancia. A társadalom általános egészségi állapotának változása miatti problémákra az élelmiszeripar innovatív termékfejlesztésekkel igyekszik választ adni. A táplálkozási szokások megváltoztatása manapság nem csak a kiegészítő célokat szolgáló funkcionális élelmiszerek, hanem az alapvető élelmiszertermékek strukturális átalakítását is szükségessé teszi új alapanyagok, hozzátevők hozzáadásával valamint az új készítmények gyártástechnológiájának fejlesztése által.

A kecsketej pozitív élettani hatásával számos tudományos kutatás foglalkozik. Tápláló, fertőtlenítő és immunerősítő hatása mellett ismert magas vitamin tartalma, hypoallergén hatása. Nagy mennyiségű természetes immunglobulin, esszenciális aminosav és zsírösszetétel tartalma révén az anyatejhez hasonló hatású természetes alapanyagnak tekinthető. A tehéntejet messze maghaladó omega 6 zsírsavtartalma gyorsan hasznosuló energiaforrássá alakul, ezáltal mérsékeli a testzsír kialakulását.

A Nagykun-Hús Kft., mint a hazai húskészítmények innovatív termékfejlesztésében élenjáró középvállalkozás nevéhez 2010 óta számos díjnyertes húsipari termékfejlesztés köthető. Komplex gyártó és fejlesztő üzemében dolgozó munkatársai, valamint korszerű eszközei hozzájárultak a hazai paleo húskészítmény termékcsaládok megjelenéséhez és elterjedéséhez.

A jelen projekt célja a kecsketejből előállított tejpor felhasználásával egy új, kilenc elemből álló hypoallergén húskészítmény termékcsalád kifejlesztése. A készítmények nem csak a parlagfű allergiától szenvedő fogyasztók számára segítik az allergiás időszakokban a tünetek csökkentését, rendszeres fogyasztásuk minden fogyasztó számára biztosítani tudja majd az allergiás tünetek elleni immunitás kialakulásának erősödését.

Hipotézisünk szerint az „allergénnel”, jelen esetben parlagfűvel etetett kecske tejében magasabb lesz az immunglobulin tartalom, ezáltal javul a tejpor minőség is. A megnövekedett immunglobulin szint javítja az élő szervezet immunitását. A természetes immunitás javulása következtében az emberi szervezet sokkal ellenállóbá válik az allergiás megbetegedésekkel szemben. Csökkenek a kellemetlen tünetek, így az orrfolyás, viszketés, tüsszögés. A projekt keretében parlagfűvel illetve parlagfű-mentes takarmányon etetett kecskék tejéből előállított tejporokkal kapcsolatos mikrobiológiai, élettani, biokémiai és élelmiszeripari analitikai vizsgálatok eredménye alapján meghatározásra kerül az új húskészítmény termékcsalád receptúrája, valamint az új termékek gyártástechnológiája. Az ízhatás maximalizálása érdekében elengedhetetlen egy újonnan megvásárolandó vákuum kutter, amely eltávolítja a termékbe kerülő légzárványokat, javítva a mikrobiológiai és esztétikai minőséget. A parlagfüvet fogyasztó illetve enélkül etetett kecskék tejéből készített különböző minőségű tejporok húskészítményekben történő felhasználásának lehetőségei nem ismertek. A felhasznált tejport a húskészítménybe keveréssel juttatjuk be, vigyázva itt az ízvilágra, valamint a fizikai és kémiai inkompatibilitások elkerülésére. Nem ismert ezen alapanyag más alapanyagokkal való interakciója, sem a kecsketej hypoallergén hatásának megőrzése komplex húskészítményekben. A konzorciumvezető munkáját a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi tagként segíti. A témában korábban végzett fejlesztői munkák folytatásaként közreműködésével új, élelmiszeripari termékeknél alkalmazható mikrobiológiai és toxikológiai mérési eljáráson keresztül ellenőrzik a készítmények összetevőit. Az egyetem által validálásra kerülnek a húskészítmény termékcsalád alkotóelemeinek és az elkészült húskészítmények allergiaellenes, illetve antitoxikus hatásai A hypoallergén típusú készítmények csökkenthetik az allergia légzőszerveket és bőrt érintő kellemetlen tüneteit.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány