2020-3.1.2-ZFR-KVG-2020-00003







A projekt címe: A bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztése (Development of an innovative energy storage technoligy utilizing renewable electricity from the Bükkábrány solar power plant)

 

A projekt azonosító száma: 2020-3.1.2-ZFR-KVG-2020-00003

 

A (fő)kedvezményezett neve: Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft.

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 1 200 000 000 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 65,79 %

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Bükkábrányi Fotovoltaikus

Erőmű Projekt Kft.

687 734 271 Ft

623 984 729 Ft

1 311 719 000 Ft

Szegedi Tudományegyetem

512 265 729 Ft

0 Ft

512 265 729 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2021.03.01. - 2023.02.28.


Projektmenedzser: Kaldenekker Mária


Pénzügyi vezető:


Szakmai vezető: Dr. Janáky Csaba



A projekt tartalmának bemutatása:

Gazdasági elemzések és előrejelzések szerint a „zöld gazdaság” területe fogja képezni a következő nagy gazdasági konjunktúra ciklus (Kondratyev-ciklus) alapját. Az a tény, hogy a megújuló forrásokból termelt elektromos áram rendelkezésre állása és a felhasználói igény időben és térben is eltérő, indokolja, hogy az akkumulátorokon túlmutató tárolási eljárásokat fejlesszünk és implementáljunk, a többlet elektromos áram hatékony felhasználása érdekében. Ennek részeként elektrolízissel hidrogént állíthatunk elő akár energiatárolási céllal, akár a hazai hidrogén felhasználók számára. Napjaink hidrogéntermelésének környezeti lábnyoma hatalmas, mivel azt a rendkívül energiaigényes, gőz-reformálási vagy szén-gázosítási eljárással végzik (ami még közvetlen szén-dioxid kibocsájtással is jár, 1 kg H2 előállításának környezeti lábnyoma 7-9 kg CO2). Ezzel szemben, a projekt alapját képező nagyteljesítményű vízelektrolizáló berendezés ugyanezt zölden, az időszakosan feleslegesen rendelkezésre álló (napenergiából származó) villamosenergia felhasználásával teszi meg.

Célunk egy tudományos és piaci megalapozottságú Pilot üzem létrehozása Bükkábrányban, valamint egy kisebb méretű, hasonló Demonstrációs üzem létrehozása a Szegedi Science Parkban, melyek működési paramétereinek optimalizálásával létrehozzuk azt a tudást, amit más hazai gazdasági szereplők is hasznosíthatnak a későbbiek folyamán. A partnerek szoros együttműködésével a legmodernebb technológiákat adaptáljuk és fejlesztjük tovább. A projekt során megvalósított tevékenységek megalapozzák Magyarország versenyképességét a következő konjunktúraciklus során. Mindezen célok összhangban vannak a Nemzeti Energia Stratégia egyik fő célkitűzésével is, amely az energetikai innovációban rejlő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési lehetőségek kihasználása.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány