Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: A cukoranyagcsere és a neurodegeneráció összefüggéseinek feltérképezése innovatív termékfejlesztés érdekében
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00233
A (fő)kedvezményezett neve: PHARMACOIDEA Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Konzorciumi partner:
Lissé Édességgyár Korlátolt Felelősségű Társaság
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Szegedi Tudományegyetem
A projekt összköltsége: 585 000 000 Ft
A szerződött támogatás összege: 415 600 000 Ft
A támogatás mértéke (%): 71,042735%
A konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (Ft) |
Önerő (Ft) |
Összesen (Ft) |
PHARMACOIDEA Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság |
149 300 000 Ft |
46 700 000 Ft |
196 000 000 Ft |
Lissé Édességgyár Korlátolt Felelősségű Társaság |
126 300 000 Ft |
122 700 000 Ft |
249 000 000 Ft |
Szegedi Biológiai Kutatóközpont |
40 000 000 Ft |
0 Ft |
40 000 000 Ft |
Szegedi Tudományegyetem |
100 000 000 Ft |
0 Ft |
100 000 000 Ft |
Összesen |
415 600 000 Ft |
169 400 000 Ft |
585 000 000 Ft |
A projekt megvalósítás időszaka: 2021.10.01. - 2025.09.30.
Projektmenedzser: Antal Judit
Pénzügyi ellenjegyző: Balogh Gyöngyi
Pénzügyi vezető: Zsiros János
Szakmai vezetője: Prof. Dr. Lengyel Csaba
A projekt rövid bemutatása:
A cukoranyagcsere zavarai számos betegség kialakulásához vezethet. A cukoranyagcsere zavara az időskori memóriavesztésért felelős Alzheimer-kór kialakulásának az egyik rizikófaktora. A jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór rohamos terjedésének megállításához (világszerte jelenleg 30 millióan szenvednek Alzheimer-kórban) pedig kiemelten fontos az Alzheimer-kórt kiváltó idegsejt pusztuláshoz vezető molekuláris okok feltérképezése és azok felhasználása a korszerű diagnosztikai, terápiás és profilaktikus ágensek kifejlesztéséhez.
A nemzetközi innovációs és népegészségügyi folyamatokat figyelembe véve a projekt célja így olyan interdiszciplináris K+F megvalósítása, amely új terápiás és diagnosztikai célpontok feltérképezésével innovatív terápiás és profilaktikus hatóanyagok, célpontok, gyógyszertesztelési esszék és diagnosztikai eljárások kifejlesztése mellett fogyasztóbarát és széles néprétegek egészségi állapotát befolyásoló élelmiszeripari termékeket is eredményezhet, ezzel is javítva, nemcsak a magyar biotechnológia, de az élelmiszeripari ágazat versenyképességén is.