2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00042

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250






A projekt címe: Okos Gazda Szeme (IntelliFarmMoo)

 

A projekt azonosítószáma: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00042

 

A (fő) kedvezményezett neve: MILKMEN Földesi Tejtermelő Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem

 

Projekt összköltsége: 597 383 306 Ft

 

A szerződött támogatás összege: 429 305 648 Ft

A támogatás mértéke (%):
71,86%

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt

támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

MILKMEN Földesi

Tejtermelő Korlátolt

Felelősségű Társaság

261 242 452 Ft

168 077 658 Ft

429 320 110 Ft

Szegedi Tudományegyetem

168 063 196 Ft

0 Ft

168 063 196 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2024.04.01 - 2026.03.31.

Projektmenedzser:
Varga Márk

Pénzügyi ellenjegyző:
Kovács Annamária

 

Projekt pénzügyi menedzser: Tanács Lejla

Szakmai vezető:
Dr. habil. Mikó Edit

 


A projekt tartalmának bemutatása:

A hazai tejtermelő tehenészetekben tenyésztett szarvasmarha a holstein-fríz, amely a világon legelterjedtebb, rendkívüli termelési paraméterekkel rendelkező fajta. Azonban ez a kiemelkedő genetikai potenciál nagyfokú érzékenységgel, környezeti igényekkel társul. Az állományszintű betegségek megelőzése, a termelési potenciált kielégítő takarmányok biztosítása és a megfelelő környezet a gazdaságos termelés alapja. A tejtermelő ágazatot az éghajlatváltozás hatásai komoly kihívások elé állítják. A szélsőséges időjárási viszonyok mellett a takarmánynövények mennyisége és minősége is korlátozó tényezővé válik. Mivel az állatok környezeti igényeinek maximális kielégítése, a jólét biztosítása, a betegségek előrejelzése, megelőzése a gazdaságosság kulcsa, ezért a piac számtalan technikai megoldást kínál a tehenészetek számára. A tejelő szarvasmarha ágazatban egyre inkább elterjed a robot technológia, az automatizálás. A piacon elérhető megoldások gyűjtik és elemzik a tehenek egyedi termelési, aktivitási és élettani paramétereit, a takarmány-fogyasztással és a kérődzéssel eltöltött időtartamot. Előnyük, hogy a nagyüzemi állománylétszám mellett is biztosítják az egyedi megfigyelést, a tehenek paramétereinek változását, ami biztosítja a gyorsabb beavatkozás lehetőségét egy-egy meghatározott probléma esetében. Azonban ezek a technológiák nagyszámú adatot állítanak elő egyedi és állomány szinten, melyeknek jelentős része nem ad előremutató információt a szakemberek számára. Az adatok értékelése külön-külön történik, nincs lehetőség az egyes paraméterek összefüggéseinek feltárására. Hátrányuk, hogy általában egyedi szenzorokat igényelnek, melyeknek felhelyezése sok esetben stresszfaktort jelent az állatoknak. Gyakoriak a meghibásodások és a nagyszámú eszköz szükséglet miatt költségük is jelentős.

Ezekre a feladatokra, hiányosságokra összpontosítva a Milkmen Kft. és a Szegedi Tudományegyetem a tejtermelő tehenészetek menedzsmentjének munkáját segítő összetett döntéstámogató rendszer kifejlesztését tűzte ki céljául.

A kutatási fejlesztési folyamatban az SZTE már bevált gépi látás platformjára építve hozunk létre multimodális (kép, hang, hőkép) alapú érzékelő rendszert mely segítségével 7x24 rendszerben lehet információkat gyűjteni (és helyszínen kihelyezett futó mesterséges intelligencia eljárásokkal feldolgozni) úgy az egyes tehenek, mint állatcsoportok vitális és életvitel jellemzőiről. Ezen primér információk kiegészítve a genomikai és meglévő rendszerek információival képezi azon alapot, amelyre megfelelő mesterséges intelligenciás eljárások dolgozhatóak ki a predikció, anomália detekció és optimalizálás területeire.

A digitalizáció segítségével a biometrikus érzékelő technológiák által kínált egyedi viselkedési, fizikai és biológiai jellemzők elemzése és mérése, valamint a kapcsolódó komplex és nagyméretű adathalmazok újszerű és reális utat nyitnak az egyes állatok vagy állományok minden eddiginél magasabb színvonalú környezeti-, állategészségügyi- és állatjóléti monitoringjához.

Célunk egy olyan mesterséges intelligencia alapú ökoszisztémán alapuló döntéstámogató rendszer (Okos gazda szeme, IntelliFarmMoo) létrehozása, melyben ötvözhetőek a különböző, videó-, akusztikai és genomikai alapú megfigyelési módszerek. Az általunk kialakított rendszer bevonása által javítható a tejtermelő tehenészetek gazdálkodási hatékonysága. A fejlesztés az öt kulcsfontosságú területnek az együttes monitoringrendszerét célozza meg; állategészségügy, takarmányozás, egyedi azonosítás, állatjólét és a gazdaságosság. A projekt kiemelt figyelmet fordít a technológia változatos környezetben (pl. eltérő tartástechnológiájú telepek) való rugalmas alkalmazhatóságára is. Ezek a tulajdonságok versenyképesség fokozó hatásúak és szélesítik a potenciális felvevő piacot.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány