Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: Termésmennyiség és termésminőség javítására egyaránt alkalmas biológiai csiperketermesztési rendszer kifejlesztése
A projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044
A (fő)kedvezményezett neve: Új Champignons Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem
A szerződött támogatás összege: 419 534 072 Ft
Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (Ft) |
Önerő (Ft) |
Összesen (Ft) |
Új Champignons Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. |
267 319 186 |
167 257 709 |
434 576 895 |
Szegedi Tudományegyetem |
152 214 886 |
0 |
152 214 886 |
A projekt megvalósítás időszaka: 2024.10.01. – 2026.09.30.
Projektmenedzser: Alattyányi István
Pénzügyi vezető: Szigetiné Koszár Anna
Szakmai vezető: Dr. Kredics László
A projekt tartalmának bemutatása:
Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított élelmiszerek iránt és ez igaz az iparszerűen előállított gombára is. Kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények segítségével jó minőségű gomba termeszthető, azonban a biológiai készítmények alkalmazása gyakran a termésmennyiség jelentős csökkenését eredményezi. Célunk egy olyan innovatív rendszer kidolgozása a csiperke termesztésére, amely megemelt terméshozam mellett képes a vegyszermentesen előállított gomba minőségét biztosítani. A fejlesztés alapjául az Új Champignons Kft és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében korábban kifejlesztett, Bacillus velezensis baktériumtörzsön alapuló készítmény szolgál, mely képes a gombatermesztés folyamán jelentkező penészkártevők ellen hatékony védelmet biztosítani. A projekt során erre alapozva egy komplex technológiát fejlesztünk ki a csiperkegomba vegyszermentes termesztésére. Ez magában foglalja mikrobiológiai készítményünk továbbfejlesztését, kiegészítve azt egy tűfejképződést (azaz a termőtestképzést ) serkentő baktériumtörzzsel. A komplex technológiai fejlesztés másik fő iránya olyan új fehér és barna csiperkevonalak szelektálása, amelyek a legkedvezőbben (a jelenlegi csiperketörzseknél gazdaságosabban) illeszthetők az új biológiai termesztéstechnológiába, illetve kedvezőbb beltartalmi értékeik révén piaci potenciáljuk is nagyobb. A projekt fő tevékenységei a következők: