2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044







A projekt címe: Termésmennyiség és termésminőség javítására egyaránt alkalmas biológiai csiperketermesztési rendszer kifejlesztése


A projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00044


A (fő)kedvezményezett neve: Új Champignons Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.


Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem


A szerződött támogatás összege: 419 534 072 Ft

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt

támogatás

(Ft)

Önerő

(Ft)

Összesen

(Ft)

Új Champignons

Mezőgazdasági Termelő

Szolgáltató és

Kereskedelmi Kft.

267 319 186

167 257 709

434 576 895

Szegedi Tudományegyetem

152 214 886

0

152 214 886

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2024.10.01. – 2026.09.30.


Projektmenedzser: Alattyányi István


Pénzügyi vezető: Szigetiné Koszár Anna


Szakmai vezető: Dr. Kredics László

 


A projekt tartalmának bemutatása:

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított élelmiszerek iránt és ez igaz az iparszerűen előállított gombára is. Kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények segítségével jó minőségű gomba termeszthető, azonban a biológiai készítmények alkalmazása gyakran a termésmennyiség jelentős csökkenését eredményezi. Célunk egy olyan innovatív rendszer kidolgozása a csiperke termesztésére, amely megemelt terméshozam mellett képes a vegyszermentesen előállított gomba minőségét biztosítani. A fejlesztés alapjául az Új Champignons Kft és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében korábban kifejlesztett, Bacillus velezensis baktériumtörzsön alapuló készítmény szolgál, mely képes a gombatermesztés folyamán jelentkező penészkártevők ellen hatékony védelmet biztosítani. A projekt során erre alapozva egy komplex technológiát fejlesztünk ki a csiperkegomba vegyszermentes termesztésére. Ez magában foglalja mikrobiológiai készítményünk továbbfejlesztését, kiegészítve azt egy tűfejképződést (azaz a termőtestképzést ) serkentő baktériumtörzzsel. A komplex technológiai fejlesztés másik fő iránya olyan új fehér és barna csiperkevonalak szelektálása, amelyek a legkedvezőbben (a jelenlegi csiperketörzseknél gazdaságosabban) illeszthetők az új biológiai termesztéstechnológiába, illetve kedvezőbb beltartalmi értékeik révén piaci potenciáljuk is nagyobb. A projekt fő tevékenységei a következők:

  • Korábban szelektált B. velezensis törzs fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata termesztőházi kísérletekben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata, a baktériumkezelésre legjobban reagáló új fehér és barna csiperkevonalak kiválasztása.
  • Termőtestképzést indukáló baktériumtörzsek izolálása, az izolált törzsek ökofiziológiai jellemzése.
  • Baktériumtörzsek fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata nevelőkamrás termesztési rendszerben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata.
  • A tűfejképződés serkentésére legalkalmasabb baktériumtörzs szelektálása, fermentációjának optimalizálása, az optimális alkalmazási technológia kidolgozása.
  • Korábban szelektált B. velezensis és az újonnan kiválasztott baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai kezelési eljárás kidolgozása és tesztelése nevelőkamrás termesztési modellrendszerben a szelektált fehér- és barna csiperkevonalakon; zöldpenészt okozó Trichoderma aggressivum-mal történő mesterséges fertőzés mellett a kezelés védőhatásának felmérése.
  • B. velezensis és tűfejképződést serkentő baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai termesztéstechnológia termesztőházi tesztelése a szelektált barna- és fehér csiperkevonalakon, a termésmennyiség és termésminőség összehasonlítása a hagyományos és a biológiai kezelés, illetve a jelenleg termesztett és az újonnan szelektált csiperkevonalak között. A piacra vihető gomba beltartalmi értékeinek analitikai jellemzése.
  • Szelektált baktériumtörzsek teljes genomszekvenciájának meghatározása és elemzése a genetikai háttér feltérképezése céljából.
  • Baktériumkezelésre legjobban reagáló fehér- és barna csiperkevonalak teljes genomszekvenciájának meghatározása a kedvező tulajdonságok genetikai hátterének feltérképezése céljából.
Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány