2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00111

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250


A projekt címe: Új, kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítására szolgáló innovatív technológia kifejlesztése csiperketermesztés céljára a letermett gombakomposzt mikrobiális rekomposztálása útján

 

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00111

 

A (fő)kedvezményezett neve: Új Champignons Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 595 786 382 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 69,586542%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Új Champignons

Mezőgazdasági Termelő

Szolgáltató és

Kereskedelmi Kft.

284 807 492 Ft

181 199 242 Ft

466 006 734 Ft

Szegedi Tudományegyetem

129 779 648 Ft

0 Ft

129 779 648 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2021.01.01. – 2024.12.31.

 

Projektmenedzser: Balogh Szilvia Odett

 

Pénzügyi vezető: Magony Alexandra

 

Szakmai vezető: Dr. Kredics László

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a fenntartható környezet biztosításának egyik lehetséges pilléreként jelentős hozzáadott értéket képvisel, mivel egy mezőgazdasági hulladékként keletkező anyag, a letermett komposzt hasznosítására irányul, melynek sikeres megvalósításával a tőzeg bányászatának környezeti ártalmai is mérsékelhetőek.

Konkrét, alkalmazható eredményként a letermett gombakomposzt-alapú takaróanyag előállítási technológiája, egy mikrobiológiai készítmény prototípusa, egy innovatív takaróanyag-minősítési módszer és egy gombatermesztési alapanyagok és kész takaróanyagok nyomon követésére alkalmas monitoring módszer várható. A letermett gombakomposzt ilyen célú felhasználásáról Európában nem találtunk feljegyzést a szakirodalomban, így a projekt jelentős újdonságtartalommal rendelkezik a hazai és nemzetközi gombaipari kutatásokhoz, fejlesztésekhez képest. A pályázati program keretében azonnal adaptálható új módszerek és technológia, valamint egy piaci bevezetési potenciállal rendelkező mikrobiológiai komposztoltó készítmény prototípusa jön létre.

A projekt sok éves együttműködési tapasztalattal rendelkező konzorciumi partnerek együttműködésével valósul meg: a konzorciumvezető cég hazánk egyik gombaipari K+F+I központja, a konzorciumi partnert a projektben képviselő, nemzetközi elismertségű SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék pedig több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mikroorganizmusok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kutatások és a mikrobiális aktivitáson alapuló piaci termékek kifejlesztése területén. A pályázati finanszírozástól független fenntarthatóság garanciája a konzorciumvezető hazai gombatermesztési piacon betöltött kiemelt pozíciója és magas élelmiszeripari és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő működési környezete, mely a konzorciumi partner infrastruktúrájával és szakembereivel kiegészülve nemzetközi szinten is kimagasló színvonalat képvisel. A projekt keretében megvalósuló módszerek, technológia és prototípus egyedüliek lesznek a hazai piacon.

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány