Bezár

Internet

Több mint ötezer külföldi egyetemista akar Szegeden tanulni

Több mint ötezer külföldi egyetemista akar Szegeden tanulni

2018. március 01.
2 perc

A Tempus Közalapítványhoz beérkezett előzetes jelentkezések alapján közel 2000 külföldi fiatal érdeklődött első helyen az SZTE teljes, idegen nyelvű képzései iránt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. A legnépszerűbb az informatikus képzés, de a jelentkezések szinte az Egyetem teljes idegen nyelvű képzési palettáját lefedik.

Évről évre egyre több hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. A Szegedi Tudományegyetem sikeres nemzetköziesítési tevékenységének és bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően a 2018/2019- es tanévben tovább nőhet az ösztöndíjjal érkező külföldi hallgatók száma. A 2017/2018-as tanévre 3500, a 2018/2019-es tanévre több mint 5000 jelentkezés érkezett az SZTE valamely képzésére. Idén első helyen közel 2000 diák jelölte meg a szegedi egyetemet: 784-en PhD-, 839-en mester-, 281-en alapképzésre jelentkeztek.


A legnépszerűbbek az informatikai, a nemzetközi kapcsolatok és az orvosi képzések, de nagy számban adtak be jelentkezést az SZTE biológia-, gazdaságtudományi és bölcsészettudományi szakjaira is.

A jelentkezők mindhárom képzési szintre – alap, mester és doktori – pályáztak, ezzel lefedve az Egyetem szinte teljes idegen nyelvű képzési palettáját. Az első helyes jelentkezések alapján a Természettudományi és Informatikai Karra 618, a Gazdaságtudományi Karra 453, a Bölcsészettudományi Karra 291, az Általános Orvostudományi Karra 157, az Állam- és Jogtudományi Karra 139 jelentkezés érkezett. A Mezőgazdasági Kart 99, a Gyógyszerésztudományi Kart 53, a Fogorvostudományi Kart 47, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart 19, a Zeneművészeti Kart 12 hallgató jelölte meg első helyen. A legtöbb diák Pakisztánból, Jordániából és Szíriából jelentkezett.


Az ösztöndíjprogram sajátossága, hogy a jelentkezés csak akkor érvényes, ha azt a küldő, azaz a származási ország a kétoldalú megállapodásban meghatározott illetékes szerve megerősíti. A szegedi egyetemre jelentkező ösztöndíjasok száma tehát csökkenhet az előzetes jelentkezési adatokhoz képest, de így is jelentős létszámnövekedés várható. Mivel a hallgatók elsősorban teljes képzésekre érkeznek, így évekig az SZTE diákjai maradnak, folyamatos jelenlétükkel éveken keresztül hozzájárulnak a nemzetközi légkör további sűrűsödéséhez.


A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta vesz részt a Magyarország Kormánya által, a „globális, különösen keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. A program – melyben teljes-és rész-képzésre érkező hallgatókat fogadnak a magyar felsőoktatási intézmények – célja többek között, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek