SZTE Info
*

«||»

Legújabb híreink

Legújabb híreink RSS
2021. július 27.

sportfoto

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Sporttudományi Társaság országos, nyílt fotópályázatot hirdet két kategóriában: „Tudomány a sportban, sport a tudományban”  és „Hit/Vallás - Sport avagy Hitvallás és Sport”.

2021. július 27.

high_tech_ubi

Szakmérnöki szinten, online levelező oktatásban (blended learning) ismerkedhetnek meg az SZTE MGK hallgatói a kóser kertészettel. A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló oktatásának keretein belül többek között kóser uborkatermesztést is lehet majd tanulni.

2021. július 23.

weboldal_nyito_duett

Ma mutatják be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjának keretében Mozart: Szöktetés a szerájból című darabját, amelyben két SZTE-s kötődésű művész is szerepel. Bita Boglárkával és Görbe Norberttel készítettünk dupla interjút.

2021. július 22.

csoki_nyito

Harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Csatári Enikő, aki a növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében. Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére.

2021. július 22.

konf_nyito

Dr. Wang Lei 2017 októberében érkezett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme képviseletében, hogy elfoglalja a kínai igazgatói posztot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élén. 2021. július 22-én, Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönte meg a leköszönő igazgató munkáját és adta át neki az elismerő oklevelet.

2021. július 22.

IMG_0474

A gördülékenyebb betegellátás érdekében új helyre költözött és jelentősen bővült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelőintézetben működő Laboratóriumi Medicina Intézet Központi vérvételi telephelye, ahol a munka július 19-én kezdetét vette.

2021. július 21.

tagkartya_nyito

Július elején elindult az SZTE Alma Mater Tagkártya applikáció, így mostantól a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater tagjai még egyszerűbben vehetik igénybe a tagkártyával járó kedvezményeket.

2021. július 21.

GreenMetric_nyito

Online tanácskoztak a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról július 20-án a magyar felsőoktatási intézmények képviselői és az UI GreenMetric „zöld” rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem Szegedi Tudományegyetemmel közösen szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját és aktuális kérdéssorát, továbbá megoszthatták egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az elmúlt időszak fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatosan.

2021. július 20.

nemet_kep_nyito

Angol és német nyelvű képzéseken, neves külhoni és magyar professzorok, mély elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatók részvételével indít képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézete. A jelentkezéseket augusztus 29-ig várják jogi vagy egyéb társadalomtudományok területén megszerzett diplomával.

2021. július 20.

Lotusz

Távol-Keleti hangulat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - XIV. alkalommal rendezik meg a Lótusznapokat Szegeden. A július 24-én és 25-én tartandó esemény középpontját most is az indiai lótuszvirág képezi, mely ilyenkor látható teljes pompájában. Az ázsiai hangulat megidézéséről színes programmal gondoskodnak a szervezők.

Kiemelt híreink

Kiemelt híreink RSS
2021. július 23.

ponthatar_nyito

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

2021. július 23.

WFP_9329

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Földesi Imrével, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjével beszélgettünk.

2021. július 21.

ver_utja_borito

Az elmúlt években rendkívül jó partnerség és operatív együttműködés alakult ki a Szegedi Regionális Vérellátó Központ és a Szegedi Tudományegyetem között. Az SZTE polgárai hosszú évek óta elkötelezett hívei a véradásnak, mert tudják, egy véradó akár három ember életét is megmentheti. Többek között ennek köszönhető, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén elhelyezett Vérdepó készítményei egyre többször segítik a betegellátást.

2021. július 17.

fulop_ferenc___gyasz

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2021. július 17-én reggel, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának professzora, egykori dékánja.

2021. június 09.

QS_2022_nyito21140x430_2

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

2021. május 30.

img_8429

Várják az oltakozókat az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltóhelyein. Ötféle vakcinára lehet időpontot foglalni.

2021. június 07.

IMG_9803

A Szegedi Tudományegyetem több szakértőjét is megszólaltatta a Magyar Televízió Híradója a COVID-19 védőoltásról. Nézze vissza az interjúkat folyamatosan bővülő cikkünkben!

2021. július 05.

weboldal_nyito_facebook_kompatibilis_terkep-02

A SZTE a Járványügyi Ellátó Központ Kálvária sugárúti épületéből - a koronavírus járvány második hullámának nagyobb betegbeáramlásához igazodva és a járványhelyzet biztonságos kezelésének érdekében – ideiglenesen több klinikai egységet másik telephelyre költöztetett.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 30.
  20:30 - 22:00
  Művészeti vezető: Kiszin Miklós Vendég: Szirtes Edina „Mókus”, Tabatabai Nejad Flóra és Frankie Látó 2009-ben alakult zenekar. Az elmúlt években aktívan kapcsolódott be az együttes Szeged város kulturális életébe, így pl: Szeged napja, Ünnepi könyvhét, kulturális piac, Szegedi Jazz Napok-az utóbbi a zenekar számára egy szakmai elismerésnek is tekinthető. Az ősszel megjelenő „On the Sunny Side of the street„ Az utca napos oldalán címet viselő lemezük anyagából játszanak a koncerten, illetve a kiváló szólistáknak köszönhetően extra produkciókra és meglepetésekre is számíthat a kedves közönség. Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • augusztus 1.
  20:30 - 22:00
  M. Kakuk Móni - Hubay Jenő: Gyermekjelenetek (zenés - rajzos mese kicsiknek és nagyoknak) A műsor további része: Johann Strauss: Mesél a bécsi erdő Ernst: A nyár utolsó rózsája Rimszkij-Korszakov: Seherezádé - részlet Saint-Saens: Bevezetés és rondo capriccioso Közreműködik: Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész (hegedű) Benedekfi István (zongora) Császár Angela Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész (próza) Sztathatosz Sebestyén (hegedű) Fischer Annie ösztöndíjas, a 2021. évi King's Peak (USA) nemzetközi hegedűverseny győztese. Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • augusztus 3.
  20:30 - 22:00
  Dés András ütős, Dés László fúvós-zeneszerző és Grecsó Krisztián író zenés irodalmi estje. Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő múlt, ezekre az ódon és mégis mai szövegekre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia. Minden este egyedi, megismételhetetlen, az író a friss (többek között szegedi tárgyú) írásaiból válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén Grecsó történeteit. Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • augusztus 5.
  20:30 - 22:00
  MARADUNK A Fool Moon koncertje Vendég: Tarján Zsófia és Bencsik-Kovács Zoltán (Honeybeast) Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • szeptember 2.
  16:30 - 17:30