Bezár

SZTEhírek

Kiemelt hírek

Prof. Dr. Kónya Zoltán, Dr. Fendler Judit, Lantos Csaba, Prof. Dr. Szabó Gábor, Bódis László és Dr. Janáky Csaba felavatja az Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását az SZTE Science Parkban

2024. május 17.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyszerre három célkitűzésében jelent fontos mérföldkövet az e-üzemanyagot előállító új tesztállomás. Környezettudatosan fenntartható zöld energiát termel; gazdasági partnerekkel együttműködve SZTE-s laboratóriumi kutatásokat visz el az ipari felhasználás küszöbéig; létrehozását pedig az egyetem előremutató interdiszciplináris szemlélete segítette.

KJA-Number-7352

2024. május 17.
15 perc

Jog és kommunikáció címmel szervezett konferenciát május 15-én a Wolters Kluwer és a Szegedi Tudományegyetem. Az egésznapos tanácskozáson a modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásait vizsgálták meg az előadók. Elhangzott, napjainkban elkerülhetetlen, hogy a jogászok is lépést tartsanak a digitális technológiai fejlődéssel, és ebben fontos szerepük van az egyetemeknek is.

delegacio_Kina1

2024. május 15.
3 perc

Ahogyan korábban megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem delegációja Kínába látogatott és a nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésével kapcsolatos tárgyalásokat folytatott. Az út során egy személyes kapcsolatnak köszönhetően az egyik legrégebbi egyetem, a Shanghai Jiao Tong University (SJTU) vezetőivel is találkoztak a küldöttség tagjai és az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

Az_A-vitamin_terminologia_aktualizalasat_javasolja_az_SZTE_professzora_egy_berlini_kollegajaval_foto_Kovacs-Jerney_Adam

2024. május 14.
3 perc

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

Nyito1_MTA_197._kozgyules

2024. május 12.
6 perc

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.

Nyito_2_MTA_doktorok_197_kozgyules_elott

2024. május 10.
12 perc

Hetvenhét kutató nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet, mely díjátadó ünnepségét az MTA-székház felújítása miatt az Országos Széchényi Könyvtárban tartották 2024. április 23-án. A Magyar Tudományos Akadémia a 197. közgyűlése előtti rendezvényen a szegedi tudományos műhelyek 11 kutatója vált az MTA doktorává.

Fuveszkert

2024. május 10.
1 perc

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja és a Magyar Természet Napja. Ebből az alkalomból nyereményjátékot hirdet a Szegedi Tudományegyetem. A természetvédelmi kvízt helyesen kitöltők között SZTE Füvészkert belépőket sorsolnak ki a szervezők.

Sorakozo_oszapocsalad

2024. május 10.
5 perc

Verebekkel, galambokkal a városi betondzsungelben is találkozhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban még több és változatosabb madárfajt szoktathatunk a környezetünkbe. A kis tollas élőlények nemcsak szép hangjukkal bűvölnek el minket, de hasznosak is – például elfogyasztják a legyeket és szúnyogokat. Szegeden és környékén tengelicek, széncinegék, meggyvágók és csízek is élnek. Hogyan tehetjük barátságossá számukra a környezetünket? – erről kérdeztük Dr. Tölgyesi Csabát, az SZTE ökológusát a Madarak és fák napja alkalmából.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek