Bezár

SZTEhírek

Kiemelt hírek

Attoszekundumos impulzus jele az ELI ALPS-ban

2023. október 03.

Krausz Ferenc, Anne L’Huillier és Pierre Agostini kapta megosztva a 2023-as fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért. A jelenséget a szegedi ELI ALPS öt másodlagos forrása is felhasználja, valamint a kutatóintézetben ebben az irányban folynak világszinten egyedülálló kutatások.

Nobel-dij_reggel-7_borito

2023. október 02.

A Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként, az orvostudományban új utat nyitó mRNS-terápia kidolgozójaként kapta meg Karikó Katalin – amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt – az élettani-orvosi Nobel-díjat. Karikó Katalin, jelenünk egyik legbefolyásosabb természettudósa Nobel-díjának 2023. október 2-i bejelentése büszkeséggel tölti el alma matere, a Szegedi Tudományegyetem közösségét.

Oromunnep_az_SZTE-n_Kariko_Katalin_Nobel_dijas_lett

2023. október 02.

Sajtónyilvános eseményen, az újságírókkal közösen várta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bejelentését a Szegedi Tudományegyetem vezetősége 2023. október 2-án, az egyetem központi épületében. Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését. A Szegedi Tudományegyetem élőben kapcsolta az SZTE történetének második Nobel-díjasát, Amerikából.

A Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézet is részt vesz a Beporzó Hadműveletben

2023. szeptember 29.

A méhlegelők olyan területek, amelyeket úgy terveztek, hogy támogassák a méheket és más beporzó rovarokat. A méhlegelők hozzájárulnak a környezetvédelemhez is, mivel közvetett módon segítenek csökkenteni a káros vegyszerek használatát. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a fenntartható és zöld irány képviselőjeként, ezért csatlakoztak a Beporzó Hadművelet 2.0 kezdeményezéshez, amelyben ökológiai, mikroklíma és talajtani vizsgálatokkal az év végéig a méhlegelők környezeti hatásait vizsgálják.

20230928-9K2A6209bekesi

2023. szeptember 28.

Békési Imréről, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara egykori főigazgatójáról nevezték el a fakultás felújított dísztermét, amelyet szeptember 28-án ünnepélyesen felavattak. Az előadótermet ékesíti Kovács Keve üvegművész alkotása, amelyet Dr. Döbör András, a kar dékánja adott át.

szg

2023. szeptember 28.

Robert Oppenheimer, Teller Ede és Szabó Gábor is a tóriumon alapuló atomenergia felhasználása mellett érvelt, illetve érvel. A kínaiak „leporolták”, amit az amerikai kutatócsoportok kezdtek el vizsgálni az 1960-as években és ezzel tiszta és lényegileg kimeríthetetlen energiaforráshoz juthatnak. Prof. Dr. Szabó Gábort arról is kérdeztük, milyen szerepe lehet ennek a világgazdaságra nézve és hogyan kapcsolódhat a fejlesztésekhez a Szegedi Tudományegyetem.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

2023. szeptember 27.

Komoly-, és könnyűzenei koncertek, fotó- és festménykiállítások, színházi előadások, könyvbemutatók, különböző élménybeszámolók és előadások, versmondás – 2023. október 3-án kezdődik a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat részleteit Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője ismertette 2023. szeptember 27-i sajtótájékoztatóján.

SZTE_Szentes

2023. szeptember 27.

„Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza” – a stroke tüneteinek korai felismerésére hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója, akit a szentesi kórház integrációja óta eltelt negyedév tapasztalatairól is kérdeztünk.

Hazatert_az_SZTE_kutatoexpedicioja_Tadzsikisztanbol

2023. szeptember 27.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedíción vett részt a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részében, ahol kutatásaikhoz értékes szakmai adatokat gyűjtöttek, emellett életre szóló élményekkel gazdagodtak. Az egyhónapos expedícióról a napokban tértek haza az SZTE kutatói.

karriernapok_borito

2023. szeptember 22.

Személyes tanácsadással, workshopokkal, előadásokkal is várják az érdeklődőket az Őszi Karriernapokon a szegedi egyetemen. Aki részt vesz a rendezvényeken, megtanulhat például jó önéletrajzot írni, felkészülhet az állásinterjúkra és hasznos tanácsokat kaphat, hogy mit tegyen annak érdekében, hogy könnyen beilleszkedhessen egy új munkahelyen.

Nyito_2___Unnepseg_DSC_62991

2023. szeptember 18.

Magyarország két városában is megtekinthető a Karikó Katalin életútját dokumentumokon és a díjain keresztül bemutató, a Szegedi Tudományegyetem gondozásában rendezett kiállítás. Az SZTE Balassagyarmaton és Budapesten is tematikus tárlatvezetésekkel segíti a tájékozódást.

Farkas Bertalan

2023. szeptember 18.

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége? A magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a XXXII. alkalommal megrendezett SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad.

pontszamito_kalkulator_01

2023. szeptember 12.

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek