Bezár

SZTE Magazin

Hay_Janos_nyito

Karanténregény-e az SZTE alumnusa, Háy János: A cégvezető című műve?

Karanténregény-e az SZTE alumnusa, Háy János: A cégvezető című műve?

2021. május 04.
2 perc

„Minden elmaradt, ami jövés-menéssel járt, így több időm maradt az írásra” – mondta Háy János. A cégvezető című regénye elnyerheti a Libri Irodalmi Díjat, ha ez lesz a közönségszavazás eredménye… A szerző, az SZTE alumnusa, online könyvbemutatót tartott 2021. április 26-án az SZTE Móra Ferenc Kollégium szervezésében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Háy János: A cégvezető című regénye 2020-ban jelent meg, de már a koronavírus járvány előtt íródni kezdett. A könyv elkészüléséhez sokat tett hozzá a karantén, és az embertársainktól való távolság. Háy így nyilatkozott erről: „a karantén ideje alatt sokat írtam, nem szeretem a távolságot, az emberek közelségét szeretem. Az utóbbi időben termékeny voltam az írás terén.”

 

Az a típusú költő Háy János, aki a nap minden órájában forgat valamit a fejében, kevés az olyan pillanat, amikor ne gondolkodna valamin. Így született meg a legújabb könyve, A cégvezető is, amelyről a gondolat magától indult el Háy fejében.

 

Miről szól a regény? Ez is szóba került a könnyed, beszélgetős könyvbemutatón. A remekmű középpontjában egy cégvezető sorsa áll. A rendszerváltástól induló történet társadalmi és történeti kontextust is érint. A sorsokat mi is át tudjuk érezni, magunkénak tekinthetjük. A cégvezető sorsa csak egy központ, amin keresztül Háy magyaráz számtalan más sorsot is. A regény lényege nem a gazdagok életének feltárásában rejlik, hanem a realitásokban.

 

Miért szakad meg egy fejezet? Az olvasóban felmerülő kérdésre Háy Jánosnak az a válasza: „Megszakad, amit addig írtam, akár mondat közben is. Evvel azt akartam szemléltetni, hogy a mindennapjaink is ilyenek. Egyik snittből ugrunk a másikba.”

 

Mi minden lapul a szerző fiókjában készülő műként? Háy kiadásra váró művei a maguk meghatározott ritmusában fognak megjelenni. A rajongók készüljenek, hiszen ősszel megjelenhet Háy János: Mamika című regénye, ami egy vidéki cigánylány nagyanyjához való viszonyát szemlélteti.

 

Háy János a könyvbemutatóján azt is elárulta, hogy ő „nem egy nagy olvasó”, a külföldi kortársaktól inspirálódik.


SZTEinfo – Berecz Blanka


Korábban írtuk:

 

SZTE-s szerzők is a Libri Irodalmi Díj jelöltjei között

13+1 szépírás a szegedi egyetemhez kötődő lapokban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek