Bezár

SZTE Magazin

nyito

Tanulás, külföld, és egy nagy kaland – pályázz Te is ERASMUS ösztöndíjra!

Tanulás, külföld, és egy nagy kaland – pályázz Te is ERASMUS ösztöndíjra!

2020. március 04.
4 perc

Fejlődni, megismerni egy új országot, kultúrát, szakmai nyelvet tanulni, vagy éppen világot látni? Ráadásul mindezt az egyetem alatt? Az ERASMUS ösztöndíjnak köszönhetően Klucsai Nóra, az SZTE ÁJTK végzős jogász hallgatója mindezt megvalósította Belgiumban, amíg egy fél évet kint tanult. Élményeiről és tapasztalatairól kérdeztük a fiatal jogász hallgatót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Már fiatalon is tudtam, hogyha egyetemista leszek, mindenképpen szeretnék ERASMUS ösztöndíjjal külföldön tanulni – kezdte Klucsai Nóra, az SZTE ÁJTK végzős jogász hallgatója. Nóra ezt a tervét meg is valósította. 2018 szeptemberétől az ERASMUS programnak köszönhetően egy félévet a belgiumi Université Catholique de Louvain egyetem jogi karán töltött. A jogász hallgatót mindig is érdekelték a nyelvek, nagyon szereti tanulni őket, franciát pedig már középiskolában is tanult, így nem is volt kérdés, hogy francia nyelvterületet válasszon utazásának célpontjául.


Az ÁJTK hallgatója nem járt még korábban Belgiumban, azonban ismerőseitől nagyon jókat hallott az országról, a városról és az egyetemről is. Mivel Belgium egyébként is szimpatikus volt számára, így úgy döntött, megnézi és kipróbálja, milyen Louvain-la-Neuve-ben és Belgiumban élni.


Nóra itthon üzleti jogi modult tanul az ÁJTK-n, így több ehhez kapcsolódó órán is részt vett Belgiumban. A belga jogi képzés jól illeszkedett itthoni tanulmányaihoz, így egy kötelező tárgyát, a versenyjogot kint végezte el. –  Az Université Catholique de Louvain nagyon jó hírű egyetem, a jogászképzése is kiemelkedő színvonalú. Belgiumban az Európai Uniónak több intézménye is van, a versenyjog és a fogyasztóvédelem pedig európai uniós területek is, így tanáraink többnyire olyan neves szakértők voltak, akik napi szinten részt vesznek az európai jogalkotásban. Tényleg rengeteg érdekes és hasznos dolgot tanulhattunk tőlük – emlékezett vissza az ERASMUS programban részt vett hallgató.


– Volt nemzetközi befektetési jogi órám is, amit szintén az üzleti jogi modulban tudtam elfogadtatni, és volt francia nyelvi kurzusom is. Volt egy kötelező óránk is a belga jogrendszerről. Érdekes volt összehasonlítani és felfedezni a különbségeket két eltérő jogrendszer között – magyarázta az SZTE ÁJTK hallgatója, aki kiemelte, hogy külön plusz volt, hogy többnyire angolul voltak az órái, így a szakmai nyelvben is rendkívül sokat fejlődhetett. A fogyasztóvédelem Nóra szakdolgozati témája, amelyet Belgiumban is tanult, ráadásul mindezt franciául. Így az angol és a francia szakmai nyelvben is rengeteget fejlődött.


A fiatal hallgató beszámolójában elmondta, hogy a Université Catholique de Louvain Belgium francia részén helyezkedik el, Louvain-la-Neuve-ben, ami sok mindenben hasonlít Szegedhez. Az egész egy nagy egyetemváros, tele fiatalokkal. 40-50 évvel ezelőtt tulajdonképpen az egyetem miatt építették az egész várost, így szinte az összes egyetemi épület a városközpontban található.


– Hatalmas dolog szerintem, hogy ilyen fiatalon fél évet külföldön tölthet az ember teljesen idegen környezetben. Ez talpraesettségre és önállóságra neveli az embert. Nagyon sok élménnyel gazdagodtam, csupa jó élménnyel tértem haza. Emellett sokat tanultam, angolból és franciából is sokat fejlődtem. Szakmai nyelvből a tudásom elég gyenge volt, és ez is rengeteget fejlődött. Ennek köszönhetően egy nemzetközi perbeszédversenyen is elindulhattam. A tanulás mellett sokat utaztunk, a program alatt szinte egész Belgiumot bejártuk. Gyönyörű helyeken voltunk és természetesen az sem kihagyható, hogy néhány új baráttal is gazdagodtam – összegezte Klucsai Nóra, hogy miért érdemes belevágni az ERASMUS programba.


Nóra legnagyobb élményeként említette Bruges városának meglátogatását. – Kirándulni mentünk Brugesbe. Korábban még nem is hallottam róla, pedig egy gyönyörű szép mesebeli város. A családom is akkor jött meglátogatni engem, így velük fedeztem fel a várost. Ráadásul a karácsonyi vásár idején mentünk, így még varázslatosabb volt az egész. Ez egy csodálatos emlék marad számomra – nosztalgiázott a fiatal jogász.


Az SZTE ÁJTK végzős hallgatója mindenkinek azt javasolja, hogy vágjon bele a csereprogramba! – Én is hezitáltam a jelentkezés előtt, függetlenül attól, hogy már korábban is menni akartam. Azonban rájöttem, hogy az ERASMUS ösztöndíjjal csak nyerni lehet, hiszen külföldön lehettem, világot láthattam, fejlődhettem, tanulhattam, megismerhettem egy új országot, kultúrát és sok új embert. Úgyhogy azt javaslom, hogy akinél felmerült az ERASMUS gondolata, az ne habozzon – buzdítja hallgatótársait Klucsai Nóra a jelentkezésre.


Tudtad?

A Szegedi Tudományegyetemnek az ERASMUS+ programban több mint 1000 jelenleg is élő együttműködési megállapodása van 550 partneregyetemmel, 31 országból. Ráadásul, akár 2 féléven keresztül is kint maradhatsz a választott országban. Nézz utána, hogy milyen lehetőségeid vannak a saját szakodon! További infóért keresd fel a Szegedi Tudományegyetem ERASMUS-honlapját!


SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek