Bezár

SZTEhírek

KK_US_OT_35A5362_1_Foto_Uwe_Dettmar_20220314_

A Karikó – Şahin – Türeci kutatói trió kapta meg az amerikai Distinguished Medical Science Award elismerést

A Karikó – Şahin – Türeci kutatói trió kapta meg az amerikai Distinguished Medical Science Award elismerést

2024. szeptember 14.
5 perc

Új elismerésekkel bővült 2024-ben a Nobel-díjas Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora változatos kitüntetési tablója. A legújabbat, az amerikai Friends of the National Library of Medicine’s szervezet Distinguished Medical Science Award elismerést a németországi BioNTech cégbeli kutatótársaival, Uğur Şahinnal és Özlem Türecivel együtt kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Először jutalmazott az amerikai Friends of the National Library of Medicine’s, azaz az Országos Orvostudományi Könyvtár (NLM) Barátai szervezet kiemelkedően sikeres kutatócsoportot. A 2024-es Distinguished Medical Science Award (Kiváló Orvostudományi Díj) elismerésről szóló döntést május 27-én hozták nyilvánosságra. A Friends of the NLM honlaphírben jelentette be, hogy a BioNTech SE három kiválósága – a cég tanácsadója, a Nobel-díjas Karikó Katalin, illetve a vállalkozás alapítói és vezetői közül Uğur Şahin és Özlem Türeci – kapja a Kiváló Orvostudományi Díjat.


Akik megváltoztatták az életünket

 

A National Library of Medicine’s (NLM) a világ legnagyobb orvosbiológiai könyvtára. Megbízható és naprakész egészségügyi információkat is kínál olvasóinak. Az NLM oldalait gyakran látogatják azért is, mert a klinikai vizsgálatok témakörében a ClinicalTrials.gov honlapon a világ legnagyobb adatbázisában kereshetnek.

A tudomány és az egészségügy vezetőit ismeri el a National Library of Medicine’s Barátai szervezet évente kiosztott díja. Olyan személyeket, akik jelentős mértékben hozzájárultak az egészségügyhöz, az orvosbiológiai kutatásokhoz, a könyvtárügyhöz és a közegészségügyhöz. 2013-ig 17 személy kapta meg a díjat, köztük például a Nobel-díjas Jennifer Doudna amerikai vegyész, vagy a Karikó Katalinnal (és Drew Weissmannal) együtt a Frontiers Awards, a kitüntetést elnyert Robert Langer amerikai vegyészmérnök.

„Az életünket változtatták meg a díjazottak, akik kortársaink. Az NLM Barátai szervezet számára a megtiszteltetés köszönetet mondani nekik.” A Friends of the NLM kitüntetését elnyert „korábbi díjazottak között vannak Nobel-díjasok, vezető tudósok, akik áttörést jelentő felfedezések új területeit nyitották meg, valamint innovatív technológiák fejlesztői. Emellett kiemelkedő egészségtudományi könyvtárosok, állami hivatalok vezetői, valamint azok, akik mély elkötelezettséget tanúsítottak az orvosi és egészségtudományi kommunikáció fejlesztése iránt.”

 

Szegedtől Philadelphiáig

 

A Friends of the NLM díjátadó gáláját 2024. szeptember 10-én a Washington DC-ben található Willard InterContinental Hotelben tartották.

„Megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy ezzel a díjjal elismerjük Dr. Şahin, Dr. Türeci és Dr. Karikó mélyreható eredményeit a módosított mRNS vakcinák és a COVID vakcina fejlesztése terén. Kutatásaik döntően jótékony hatással voltak a közegészségügyre, és sok orvosbiológiai kutatót és klinikai szakembert inspiráltak”– nyilatkozta a magyar származású Dr. E. Andrew Balas, az amerikai Országos Orvostudományi Könyvtár Barátai szervezet alelnöke.

A három díjazott közül a Nobel-díjas Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és Özlem Türeci, a BioNTech cég egyik alapítója és vezetője jelent meg a díjátadó gálán. Az mRNS kutatókon kívül az ápolással, a könyvtári szolgáltatással és az egészségügyi kommunikációval foglalkozó szakemberek is elismerést kaptak.

 Distinguished_Medical_Science_Award_atado_O_Tureci_es_Kariko_K

A 2024-es Distinguished Medical Science Award társdíjazottjai közül ketten, Özlem Türeci és Karikó Katalin közös fotón Andrew Balassal

 

A laudációban hangsúlyozták: „Karikó Katalin, PhD, biokémikus kutató, aki leginkább az mRNS-technológiában és a COVID-19 vakcinákban való közreműködéséről ismert. Karikó és Drew Weissman, MD, PhD közösen kapta a 2023-as orvosi Nobel-díjat azokért a felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináiban használt módosított mRNS-technológiát a COVID-19 fertőzés megelőzésében. Több mint 15 évvel ezelőtt a Penn Medicine-nél Dr. Karikó és Dr. Weissman megtalálta a módját az mRNS módosításának, majd később kifejlesztettek egy szállítási technikát az mRNS lipid nanorészecskékbe történő csomagolására. Ez lehetővé tette, hogy az mRNS elérje a test megfelelő részét, és immunválaszt váltson ki a betegség leküzdésére. Ezek a laboratóriumi áttörések biztonságossá, hatékonnyá és praktikussá tették az mRNS-t a COVID elleni oltóanyagként. A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina 2021 augusztusában megkapta az FDA jóváhagyását, a Moderna COVID-19 vakcinát pedig az FDA engedélyezte sürgősségi használatra.”

A kitüntetett életútjából kiemelték, hogy „Dr. Karikó, a BioNTech alelnöke és a Pennsylvaniai Egyetem idegsebészeti adjunktusa 1989-ben csatlakozott a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karához, és 1997-ben kezdett együttműködni Weissmannel. Dr. Karikó a Szegedi Tudományegyetemen diplomát szerzett 1978-ban biológiából, 1982-ben pedig biokémiából doktorált szülőhazájában, Magyarországon Az MTA szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott, mielőtt 1985-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Karikó Katalin jelentős mértékben hozzájárult a jelenlegi mRNS technológia alapjául szolgáló alapkutatásokhoz.”

A három társdíjazott korábbi közös kitüntetéseire is fölhívja a figyelmet a Friends of the NLM közleménye. Így például a Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedter-díj, a Warren Alpert-díj, a Jeantet-Collen-díj az Orvostudományért, a Meyenburg-díj, a Siemens Ring, a Princess Asturias-díj, a Coley-díj, a Német Jövő-díj, a Novo Nordisk-díj és a Német Immunológiai Díj is közös elismerése a Karikó – Şahin – Türeci kutatói triónak.

 

Frissül a dicsőségtábla

 

A legismertebb tudományos elismerés, a Nobel-díj átvételét követően, 2024-ben is kapott új elismeréseket Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem professzora díszdoktori címeiről, köztük a két legújabbról összegzést adtunk az SZTE hírportálon.

Szervezeti tagságai száma is növekedett, hiszen 2024. május 20-án tagja lett az American Philosophical Society szervezetnek. A tudós társaságot 1734-ben Benjamin Franklin alapította Philadelphiában. A szervezet elsődleges feladatának tekinti – a kutatások, a szakmai találkozók, a publikációk, a könyvtári források bemutatása és a közösségek megszólítása révén – népszerűsíteni a humán és természettudományi ismereteket.

„Dicsőségtablóját” új kitüntetések színesítik. Mint arról beszámoltunk, a Nobel-díjas kutatópáros, Karikó Katalin és Drew Weissman a WHO főigazgatója által alapított „Globális Egészségügyért Díjat” is megkapta. (Az ezzel az elismeréssel járó márvány oklevél megtekinthető az SZTE „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című állandó kiállításán, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületében, az SZTE Klebelsberg Könyvtár kiállítási terében.)

A Karikó – Weissman kutatói páros társdíjazottja a 2024 Strittmatter Award elismerésnek, amelyet Philadelphiában adtak át 2024. június 1-jén. Két nappal később az izraeli Haifában tartották annak a Harvey Prize 2023 kitüntetésnek az átadó ünnepségét, amelyről a díj oda ítélésekor beszámoltunk az SZTE hírportálján.

A Paul Karrer Gold Medal 2024. június 11-i ceremóniájáról nem, de a döntésről már korábban hírt adtunk. A magyarországi Libri-díj, a magyar Corvin-lánc, továbbá a Magyar Nemzeti Bank elismerése, a Nobel-díjasok sorozatban megjelent Karikó Katalin emlékérem átadó ceremóniáiról az SZTE hírportálon részletes riportban adtunk képet.

Így teljes Karikó Katalin 2024-ben eddig átvett elismeréseinek a „leltára”.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: K. K.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek