Bezár

SZTEhírek

Panelprogram

Könyvajánló: Reke Balázs: Panelprogram

Könyvajánló: Reke Balázs: Panelprogram

2024. július 18.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Megállt a szokásos helyen, leállította a motort. Az autó kellemesen felmelegedett útközben, így amikor kiszállt, rögtön körbevette a fagyos levegő. Dércsipke nőtt a fűre, a fák csupasz ágairól néhol apró kúpszerű jégcsapok csüngtek. Addigra a köd már nagy részben feloszlott, de a nap még nem tudott átvágni a felhőkön, csak sejteni lehetett, hogy valahol a fűzfasor mögött várakozik. A folyó halkan csörgedezett, a szélvízre vékony jéghártya ült ki.”

Reke Balázs a szolnoki középiskolai éveket követően a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett klasszika filológia alapszakon, filmelmélet és filmtörténet minor szakon, majd vizuális kultúratudomány mesteren. A diploma megszerzését követően is Szegeden maradt. 2015-ben jelent meg az Így jutunk a csillagokig című műve, a Túl közel a második regénye. A 95. Ünnepi Könyvhéten már kapható volt az idén megjelent Panelprogram című novellás kötete. A vele készült interjú itt olvasható

Reke Balázs novelláskötete, a Panelprogram, amelyben a mindennapi élet apró, mégis meghatározó pillanatai elevenednek meg, a legkülönbözőbb aspektusokat mutatja be kisvárosi és nagyvárosi környezetben egyaránt. A történetek hol drámai csúcspontra futnak ki, hol egyszerűen csak elcsendesednek, ám mindegyikük tiszta és érthető módon szól az olvasóhoz. A novellák szereplői lélegző, valóságos figurák, akik körülöttünk élnek, járnak-kelnek. Reke Balázs mesterien képes megragadni a hétköznapok drámáját és szépségét, így könnyű azonosulni a jellemekkel és helyzetekkel. Az író finom megfigyelései és kiváló nyelvi kifejezőkészsége révén a történetek érzelmileg gazdagok és gondolatébresztők. A kötet novellái sokszínűek, mégis egy közös szál fűzi össze őket: az élet küzdelmei és örömei, amelyek mindenkit érintenek. Legyen szó egy bódét vásárló munkanélküli házaspárról (Lángos), egy öregedő ökölvívóról (Szúnyog), egy börtönből szabaduló rab életkezdéséről (Mosoda), vagy egy bátorságpróbán elhunyt fiúról (Híd), Reke minden történetben megragad valami alapvető emberit.

Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    júl
    24
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00

Kapcsolódó hírek