Bezár

SZTEhírek

nyito_Doboczky_SZTE

„A tudomány és művészet szintézise” – Dobóczky Zsolt kiállítása az SZTE-n

„A tudomány és művészet szintézise” – Dobóczky Zsolt kiállítása az SZTE-n

2023. október 18.
2 perc

A 27. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként október 16-án zeneszó mellett nyílt meg az SZTE rektori épületében Dobóczky Zsolt „Kicsi és nagy” című fotókiállítása. A képek az ELI ALPS kutatói életét hivatottak bemutatni, színt vinni egy sokak által kevéssé ismert területbe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dobóczky Zsolt amellett, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziumának elektronika szakos tanára, a fotózással is művészi szinten foglalkozik. A héten nyílt kiállítása az SZTE rektori épület átriumában, „Kicsi és nagy” címmel.


A tárlatot Pintér Attila – a Szegedi Szimfonikus Zenekar művésze és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára – nyitotta trombitaszóval.


A megnyitón beszédet mondott Horváth Vera, az ELI ALPS látogatóközpont vezetője. Kiemelte, hogy Dobóczky Zsoltnak hála a kutatóintézet különlegessé vált abban, hogy „művészi színvonalú fotókon mutatja be azt, hogy mi folyik az intézetben.”


SZTE_Doboczky_kiallitas
A megnyitón készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A kiállítás címe, a fotók kettős mivoltát jelképezi. A nagy utal a szemmel látható valóságra, míg kicsi alatt az atomok világára gondolunk. A képeknek köszönhetően betekintést nyerhetünk a lézerközpont rejtélyes világába.

Dobóczky Zsolt így fogalmaz művészi beállítottságáról és a fotók inspirációjáról: „Alapvetően a családomban mind a tudomány mind a művészet aktívan jelen volt, ezt otthonról hozom magammal. Emiatt sosem volt nehéz megtalálnom a kapcsolatot e két terület között. Életem úgy alakult, hogy mérnöki beállítottságomat nemcsak a munkámban, de a művészetemben is sikerül kifejeznem.”


A megnyitót tovább színesítette az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két tanulójának furulyajátéka. A kiállítás megnyitója alkalmából tombolán sorsolták ki Dobóczky Zsolt A jövő impulzusai című fotóalbumját.

 

A tárlat megtekinthető november 3-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig a Szegedi Tudományegyetem rektori épületében.

Fülöp Kata

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek