Bezár

SZTEhírek

NIHF_copy

A közegészségügy javításához hozzájáruló Karikó Kataliné a CDC Fries Díja

A közegészségügy javításához hozzájáruló Karikó Kataliné a CDC Fries Díja

2023. november 10.
6 perc

„A legnagyobb jót a legtöbbért” kritériumnak megfelelő személyeket, a közegészségügy javításáért dolgozó tudósokat ismeri el a Fries-díj. A 2023-as Fries Prize a Nobel-díjas Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora legújabb elismerése. A kitüntetés „Celebration” bronzszobra a „hírességek csarnokának tagságát igazoló érem” mellé került Karikó Katalin „dicsőségfalán”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nobel-díjas Karikó Katalin és Anne Schuchat orvos kapta a 2023-as Fries-díjat az egészség és a közegészségügy javításhoz való hozzájárulásáért – jelentette be a CDC Foundation.

 Katalin_Kariko_Fries_Final

A kitartás elismerése

A Fries Alapítvány a „Celebration” bronzszobor átadásával azt az elhivatottságot is elismerte, amellyel Karikó Katalin a nehézségek ellenére is kitartott úttörő munkája, az mRNS-alapú gyógyszerplatform kifejlesztése mellett. A felfedezésein alapuló vakcinák hatékony és biztonságos megközelítést kínálnak a lakosság védelmében, a fertőzések ellen.

Judy_Monroe_-_Katalin_Kariko_Fries_Final

„Karikó Katalin egész karrierjét a tudományos fejlődésnek szentelte. Sok éven át kitartott céljai mellett, sok kihívást leküzdve úttörő szerepet játszott a hírvivő RNS új technológiája megalapozásában, a jövőbeli orvosi terápiás alkalmazás fejlesztésében” – indokolta a döntést Judy Monroe. A CDC Alapítvány elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az mRNS-alapú vakcina milliók életét mentette meg a Covid-világjávány idején.

„A kutatóknak a múltban is voltak kudarcaik. Mi vagyunk a legjobbak a problémák kezelésére, mert olyan dolgokat teszünk, amelyeket addig soha senki. Dolgozunk, bár még nem tudjuk, hogy az ötletünk megvalósítható-e, de mi elképzeljük és csináljuk, mert nem ismerünk lehetetlent” – jellemezte Karikó Katalin a tudományos kutatómunkát a CDC Alapítvány honlapjáról elérhető videóban.

UPenn_k_Katalin_Kariko_Fries_Final

Karikó Katalin a biokémikus leggyakrabban használt eszközével a laboratóriumban

„Nem én voltam az első, aki mRNS-sel foglalkozott. De sokan felhagytak a kutatással, mert nem kaptak támogatást. Jelenleg több mint 250 mRNS-alapú klinikai vizsgálat folyik különböző betegségek megelőzésére vagy kezelésére” – hangsúlyozta a Fries-díjat elnyert kutató.

Screen_Katalin_Kariko_Fries_Final

„Mindig is földhözragadt lány voltam” – fogalmazott Karikó Katalin, miközben kisújszállási gyerekkorát archív fotók illusztrálták a kisfilmben. „De kíváncsi voltam, tudni akartam, és nem törődtem mások negatív véleményével. Ezért arra vagyok a legbüszkébb, hogy megmaradtam olyannak, amilyen voltam. Igyekszem a pozitív dolgokra összpontosítani, és akkor sikerül átlépni a nehézségeken” – fogalmazta meg Karikó Katalin saját történetébe ágyazottan a másoknak szóló üzenetét.


Fries_Dij_alapitoi_-_Katalin_Kariko_Fries_Final

A néhai James F. Fries, a Stanford Egyetem orvosprofesszor és párja alapítptta a Fries-díjat

Az „egészségügyi Nobel-díj” álma

A Fries Prize for Health Improvement díját első alkalommal 1992-ben adták át. A néhai James F. Fries, a Stanford Egyetem orvosprofesszora kezdeményezésére alakult meg az az alapítvány, amelynek a célja egy „egészségügyi Nobel-díj” létrehozása.

Celebration_IMG_7380

Karikó Katalin Fries-díja, a "Celebration"

Egy szakértő testület dönt a 60.000 dollár (több mint 21 millió forint) támogatással járó díjról, amelyet Karikó Katalin és Anne Schuchat megosztva kap. 2016 óta a független nonprofit szervezet, a CDC Alapítvány irányítja és adminisztrálja a Fries Alapítvány közegészségügyi díjprogramját. Ez az ősszel átadott kitüntetés olyan egyént ismer el, aki jelentős eredményeket ért el az egészség javítása, a közegészségügy terén, és megfelel a „Legnagyobb jót a legtöbbért” általános kritériumnak. A Fries Foundation másik elismerése az Elizabeth Fries Egészségnevelési Díj.

Az adományozóknak köszönhetően a CDC Alapítvány az elmúlt két évtizedben több mint 1300 egészségvédelmi programot indított, tavaly több száz programot irányított az Egyesült Államokban és több mint 90 országban.

 2023_Class_IMG_5951

„Dicsőítés” szobra és a „Hírességek csarnoka”

A Fries-díj „Celebration” szobrocskáját Robert Holmes készítette. A „Dicsőítés” táncot lejtő nőalakját mintázó kisplaszikát olyan oktatók, tudósok, programokhoz kötődő ötletemberek, aktivisták, közéleti személyiségek és magánemberek kaphatják meg, akik hozzájárultak a közegészségügy javításához. A díj reflektorfénybe állítja az egészséget javító sikeres ötleteket, programokat, innovációkat. Az elismerés példaképként irányítja a közfigyelmet Karikó Katalin munkásságára és személyiségére.

Hiressegek_IMG_7254

A Feltaláló Hírességek Csarnokába választottak egy csoportja

„A félévszázados fennállását ünneplő National Inventors Hall of Fame civil szervezet az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába választotta a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalint és az University of Pennsylvania Laboratóriumaiban munkatársává lett Drew Weissmant. Velük együtt 16 új beavatott került a több mint hatszáz neves személyiséget bemutató „dicsőségtáblára”. Karikó Katalin, az SZTE professzora a második magyar nő az újító hírességek között” – írtuk 2023. január 16-án az SZTE hírportálján.

KK_DW_hiressegek_falanal_IMG_5993

Karikó Katalin és Drew Weissman a Feltaláló Hírességek Csarnokáról alkotott informciós tábla előtt

A Washingtonban 2023. október 27-én tartott gálaesten már Nobel-díjas tudósként avatták a híres amerikai feltalálók csarnokának tagjává a két kutatót. Az innovációs és szabadalmi szakma egyik legnagyobb presztízsű elismerését átadó ünnepségre Karikó Katalint a férje, Francia Béla is elkísérte.

Francia_Bela_es_Kariko_Katalin_IMG_7144

A világhírű magyar biokémikus, Karikó Katalin a férje, Francia Béla társaságában vett részt a National Inventors Hall of Fame civil szervezet washingtoni gáláján

A magyar biokémikus, a Pennsylvaniai Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora a díjátadó után az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy nem a díjak jelentenek motivációt a számára a kutatás folytatásához, hanem „az a tudat, hogy emberek szenvednek, és gyógyításukhoz megoldást kell találni".

DW_es_KK_hiressegek_falanal_IMG_5988_1

Drew Weissman és Karikó Katalin a Feltaláló Hírességek Falánál

Megjegyezte azt is: az a „fontos, hogy embereken tudunk segíteni". Hozzátette, hogy amikor egy-egy díjról elolvassa, hogy ki kapta meg korábban, akkor mindig meglepődik, hogy most már ő is közéjük tartozik.

Kariko_beszed_IMG_7210

Karikó Katalin köszöntőjében meghatónak nevezte, hogy találkozhatott azokkal az emberekkel, akiknek a találmányait a mindennapokban is használja az egész világ, és akikkel most egy testületbe került

Az ünneplő közönség derűre fakadt, amikor megemlítette, hogy mostantól nemcsak olimpiai és világbajnok lánya tagja a sportoló hírességek különböző csarnokainak, hanem végül ő is egy csarnokba, a feltalálók hasonló körébe tartozhat.

Nobel-dijas_nok_IMG_7276

Három Nobel-díjas nő – Jennifer Doudna, Karikó Katalin és Emmanuelle Marie Charpentier – az amerikai Feltaláló Hírességek Fala ceremónián

Az ünnepségen résztvevő Takács Szabolcs, Magyarország amerikai nagykövete úgy fogalmazott, „nagyon büszkék vagyunk arra, hogy magyar identitását, magyar gyökereit mindig hangsúlyozza Karikó Katalin". Fontosnak nevezte, hogy mára az Egyesült Államok szélesebb közvéleménye is tudja: az a tudós, aki társfeltalálója volt annak a vakcinának, amely segített a világot kihúzni a bajból néhány éve, magyar.

Erem_1_IMG_7319_copy

A Híres Amerikai Feltalálók Csarnokának tagjai számára adományozott érem egyik oldala

Karikó Katalin ismét ráirányította a figyelmet a magyar tudományra, teljesítményével pedig nagymértékben segíti azt, hogy Magyarország ismertsége, elismertsége és imázsa az Egyesült Államokban még jobb legyen – mondta a nagykövet.

Erem_2_KK_neve_IMG_7321_copy

„A híres amerikai feltalálók csarnokát 1973-ban hozták létre az Egyesült Államok szabadalmi testületével együttműködésben. Az elmúlt 50 évben mintegy 610 tudós, újító, feltaláló vált tagjává az Egyesült Államokból és a világból. Az első feltaláló, akit 1973-ban a kitüntetéssel díjaztak, már jóval halála után, Thomas Edison volt” – zárul az MTI összefoglalója.

Újszászi Ilona

Fotók: K. K.

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek