Bezár

SZTEhírek

Szegedért Alapítvány díjátadó 2023

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait

2023. március 13.
2 perc

2023-ban Dr. Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke kapta a Szegedért Alapítvány fődíját. A kuratórium további díjazottjai között van Prof. Dr. Lengyel Imre matematikus-közgazdász, az SZTE GTK egyetemi tanára és Prof. Dr. Bartyik Katalin, az SZTE szakorvosa is. Az alapítvány díjátadó gáláját a hagyományokat követve az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójának előestéjén, március 11-én tartották a Szegedi Nemzeti Színházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedért Alapítványt Debreczeni Pál álmodta meg 1988 októberében, a létesítő okiratot pedig 1989. július 4-én írták alá. Az alapítvány a díjakkal a város kiemelkedő személyiségeit ismeri el; az első fődíjas Szőkefalvi-Nagy Béla, a szegedi egyetem nemzetközi hírű matematika professzora volt 1990-ben. A fődíjat olyan személy kapja, akinek életútja elismerésre méltó, eredményei Szeged városának fejlődését szolgálta, a városért múlhatatlant alkotott, és akinek hírneve a várost gazdagítja.


Szegedért Alapítvány díjátadó

Díjátadó, 2023. 03. 11.


A kuratórium döntése alapján a Szegedért Alapítvány fődíjasa idén Dr. Szeri István, aki 23 éven át vezette a Tisza Volán Zrt.-t. Ő volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sportéletének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Clubnak. Szegediként több mint négy évtizede sokat tett a város hírnevének és ismertségének öregbítéséért. Szeri István olyan illusztris társaságba került, mint például a tavalyi díjazott, Prof. Dr. Karikó Katalin, és fődíjjal büszkélkedhet még többek között Lékó Péter sakkozó, valamint Vajda Júlia operaénekes is. Az alapítvány fődíját Lapis András szobrászművész készítette.


Szeri István

 Dr. Szeri István


Az alapítvány tudományos kuratóriumának Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Prof. Dr. Lengyel Imre akadémikus, matematikus-közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, a művészeti kuratórium Gregor József-díját Rácz Tibor színművész, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Prof. Dr. Bartyik Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gyermekgyógyásza, hematológus, onkológus kapta.


 

Szegedért Alapítvány díjátadó
Díjazottak átvették elismeréseiket.

A díjátadást követően Cakó Ferenc grafikusművész Vivaldi: A négy évszak című művére komponált homokanimációját mutatta be, amelyet a Szegedi Szimfonikus Zenekar kísért Gyüdi Sándor karmester vezényletével; közreműködött Dr. Kosztándi István hegedűművész.

 

Az alapítvány idén 3,6 millió forinttal támogatja tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek, illetve publikációnak létrejöttét.


SZTEinfo


Borítókép: Díjátadó a Szegedi Nemzeti Színházban.


Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek