Bezár

Sajtószoba

Nyito_Tang-dijasokk_DW_KK_PC_es_a_laudator_20230801

Nézze meg ön is a Tang-díj ceremóniát és az ázsiai Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin tajvani előadását!

Nézze meg ön is a Tang-díj ceremóniát és az ázsiai Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin tajvani előadását!

2023. augusztus 02.
6 perc

Átvette az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést, majd vezető kutatókkal és befektetőkkel tárgyalt, diákokkal találkozott, előadásokat tartott Karikó Katalin Tajvan „fővárosában”. Tajpej biotechnológiai program-sorozatának az ázsiai dinamika további ösztönzése a témája. Az innovációt, a piac és kínálat összefüggéseit, valamint a befektetést középpontba állító online-offline rendezvény sikeréhez a 2022-es Tang-díjas tudósok is hozzájárulnak. A díjátadó ceremónia és a hat kitüntetett kutató, köztük Karikó Katalin előadása a legnagyobb videomegosztó portálon követhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ legjelentősebb biotechnológiai és gyógyszeripari vezetői, rangos tudósok találkoznak Tajvan feltörekvő biotechnológiai cégeivel a sziget fővárosában, Tajpejben.

 Taiwan_20230726-30_plakat_j

150 klinikai vizsgálat

A tajvani világváros nagyszabású program-sorozata a „BIO Asia – Tajvan 2023” nemzetközi konferenciával és kiállítással kezdődött. A 2023. július 26-30. közötti programot a Globális Biotechnológiai Innovációs Szervezet (BIO) és a Tajvani Bioipari Szervezet (Tajvani BIO) hívta életre. Az idei rendezvény követte a Covid19 világjárvány idején kialakult, az élő és az online összejövetelek kevert formáját. Ez tette lehetővé, hogy a nemzetközi biotechnológiai közösség tagjai nagy számban képviseltették magukat. A 2022-es Tang-díjat elnyert kutatók, így Karikó Katalin is online kapcsolódott be a programba, előadást tartott „Az mRNS fejlesztése terápiás alkalmazásokhoz” címmel.

Kariko_Katalin_online_eloadasa_3_Taiwan_20230726_j

Karikó Katalin online előadást tart a BIO Asia - Tajvan 2023 nemzetközi konferencián

Németországi lakásából szólt a „BIO Asia – Tajvan 2023” konferencia népes hallgatóságához Karikó Katalin. A 2023. július 26-i online előadásában vázolta a messenger RNS 1961-es felfedezése óta eltelt időszak főbb állomásait, egészen az FDA által jóváhagyott oltóanyagig. A hatékony és biztonságos oltóanyagok és terápiák kifejlesztését forradalmasíthatja az mRNS-platform. Ma már több mint 150, a gyógyulást szolgáló klinikai vizsgálatban tesztelik az in vitro átírt mRNS-t.

Az ugyancsak Tang-díjas Drew Weissman, Karikó Katalin amerikai kutatótársa, A módosított nukleozidot tartalmazó mRNS-LNP terápiákat mutatta be. Kiemelte: számos kórokozó, köztük a HIV, a HCV, az univerzális influenza koronavírus-változata, a malária elleni védőoltás kifejlesztésével foglalkoznak a kutatók. A módosított nukleozidot tartalmazó mRNS-LNP fejlesztésének egyik célja, hogy a technológia génterápiára is használható legyen.

Kariko_Katalin_online_eloadasa_2_Taiwan_20230726_j

A Karikó-Weissman páros kanadai partnere, az ugyancsak Tang-díjjal elismert Pieter Cullis a Génterápiát lehetővé tevő lipid nanorészecskék tervezéséről beszélt. Többféle betegség gyógyítására alkalmasak azok a génterápiák, amelyek genetikai gyógyszereket, például kis interferáló RNS-t (siRNS) alkalmaznak és hírvivő RNS-t (mRNS) használnak. Ezeknek a molekuláknak a sejtekbe juttatása az általa fejlesztett lipid nanorészecskékkel lehetséges.

A BIO Asia – Tajvan 2023 rendezvényen a potenciális partnerek összekapcsolására törekvő szervezők több mint 4500 tárgyalás megvalósításában segédkeztek.

 Kariko_Katalin_online_eloadasa_Taiwan_20230726_j

Az ázsiai Nobel-díj „múzeumában”

A Nobel-díjhoz hasonló szerepet szánt Ázsiában a Tang-díjnak az alapító, Samuel Yin tajvani üzletember – adták hírül 2013 januárjában a kínai médiumok. A textiliparban sikeres vállalkozó, Tajvan 7. leggazdagabb embere filantróp: 3,1 milliárd dollárra becsült vagyonából támogatja a tudományt is.

Tajvan_j_Taipei_101_felhokarcolo_elott_Kariko_Katalin_IMG_5847

A Tang-dinasztiáról, Kína egyik legjelentősebb, 618 és 907 között uralkodó császári családjáról nevezte el a kitüntetést az alapító. A névadás kifejezi, hogy Kína a világ legősibb, folyamatos civilizációja, ahonnan számos tudományos felfedezés származik az ókortól kezdve napjainkig. A régió „aranykorát” élte a Tang-dinasztia idején, amikor Európában a vikingek és normannok portyáztak, amikor a keleti tájakról a Kárpát-medencébe érkeztek a magyar törzsek.

Először 2014-ben adták át a Tang-díjat a Nobel-bizottság által nem preferált – biogyógyszerészet, fenntartható fejlődés, Kína-tanulmányok és jogállamiság – területen. A döntés Tajvan legtekintélyesebb kutatóintézete, az Academia Sinica különbizottságaiban születik meg. A díjjal járó jutalom, az 1,7 millió dollár a kitüntetés alapításának évében jelentősebb volt, mint a Nobel-díjhoz adományozott 1,2 millió dollár.

Az „ázsiai Nobel-díjnak” szánt kitüntetést a Nobel-díjasok közül például James P. Allison és Tasuku Honjo (2014), valamint Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna (2016) kutatópáros is elnyerte. A Tang-díj az élet- és orvostudományi kutatásokat elismerő 9. legnagyobb presztízsű elismerés az egyetemi világrangsorokat is befolyásoló 17 díj listáján.

Tang_Prize_j_6_IMG_5814

Az „ázsiai Nobel-díj” 2022. évi kitüntetettjei: fenntartható fejlődés kategóriában: Jeffrey D. Sachs; biogyógyszer-tudományi kategóriában: Pieter Cullis, Karikó Katalin, Drew Weissman; Kína-tanulmányokban Jessica Rawson és jogállamiság terén: Cheryl Saunders

A 10 éves Tang-díjról érdekes részleteket árult el a 2022. évi kitüntetést elnyert 6 tudósnak Jenn-Chuan Chern.

Tang-dij_Kariko_Kataline_IMG_5822_j

A Tajvani Nemzeti Egyetem építőmérnöki kar professzora, a Tang Prize Foundation vezérigazgatója is részt vett a 2022. évi díjazottakat bemutató kiállításon abban a városban, ahol a világ első olyan toronyépülete magasodik, amelynek csúcsa a felszíntől több mint fél kilométerrel karcolja a felhőket. A „Taipei 101” torony lenyűgözte a philadelhiai felhőkarcolók szomszédságából előbb a németországi Würzburgba, majd 2023. július 30-án Tajvanba érkező Karikó Katalint is.

 Tang_Prize_Biopharmaceutical_Science_3_IMG_5815Nyilvános ceremónia és előadások

A Szegedi Tudományegyetem neve is elhangzott a 2022-es biogyógyszer-tudományi Tang-díjat elnyert Karikó Katalin méltatásában. (A legnagyobb videomegosztó portálra 2022. júniusban feltöltött összeállítást az elmúlt egy évben több mint 5300-an nézték meg.) Az SZTE Hírportálján is beszámoltunk arról, hogy az „ázsiai Nobel-díj” 2022. évi kitüntetettjei: biogyógyszer-tudományi kategóriában: Karikó Katalin, Drew Weissman és Pieter Cullis; fenntartható fejlődés kategóriában: Jeffrey D. Sachs; Kína-tanulmányokban Jessica Rawson és jogállamiság terén: Cheryl Saunders.

Arról is hírt adtunk, hogy a kétévente átadott kitüntetés 2022. évi jutalmazottjai tavaly ősszel online részt vettek a Tang-díjasok Mester Fórumán, ám magát a díjátadó ceremóniát 2023. augusztus 1-jén (magyar idő szerint kora délelőtt) Tajpejben tartották. (A rendkívüli külsőségek közepette megrendezett ünnepség utólag is megtekinthető a videomegosztó portálon, köszönhetően a Tang Prize Founationnak.)

Kariko_K_Tang-dijjal_es_a_laudator__2023-08-02_at_5.43.13_AM_j

A Tang-díjas Karikó Katalin és méltatója, Wen-Chang Chang professzor az értékes kitüntetéssel

A Tang Price ceremónián Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikussá lett tudós életrajzát az Academia Sinica képviseletében Wen-Chang Chang professzor ismertette. A kínai akadémikus adta át a Tang-díjat Karikó Katalinnak és két kutatótársának.

Kariko_Katalin_Tang-dijas_beszede_20230801_snapshot

Az elismerésért rövid beszédben kollegái nevében is köszönetet mondott Karikó Katalin

Sokan és sokat dolgoztak a Covid19 pandémia megfékezéséért, illetve a kulcsszerepű mRNS-alapú vakcina kifejlesztéséért - hangsúlyozta Karikó Katalin. Utalt a Tang-díj ceremónián bemutatott kisfilmre, amely keresztmetszetét adta az mRNS-molekula felfedezése óta eltel hat évtized főbb történéseinek. Személyes életútjára kitérve elárulta: Pekingben az olimpia idején járt, amikor lánya, Susan Francia is tagja volt az aranyérmes amerikai evezős csapatnak. A biológia tudomány iránti elkötelezettségéről szólt, beszélt a természet közelében átélt gyerekkoráról, a Selye János: Életünk és a stressz című könyvének tanulságairól.

2022-es_Tang-dijasok

A 2022-es Tang Prize jutalmazottai: Jeffrey D. Sachs, Cheryl Saunders, Jessica Rawson, Karikó Katalin, Drew Weissman, Pieter Cullis a díjátadó ceremónián

A Tang Prize ceremónián népi játékokat és dalokat mutattak be a hagyományos helyi viseletbe öltözött fiatalok.

2022_Tang_Prize_Laureate_Lecture_English_Channel_j

A díjátadót számos egyéb program kíséri. Karikó Katalin és kutatótársai diákokkal, biotechnológiai cégek képviselőivel, befektetőkkel találkoznak. A tajpeji rendezvényt a hat Tang-díjas kutató 2023. augusztus 2-án élőben közvetített előadása zárja. Nézzük együtt szerdán 9 órától Karikó Katalin, a többszörös akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Tang-díjas professzora előadását, melynek címe: Az mRNS fejlesztése orvosi terápiákhoz.

Újszászi Ilona

Fotó: K. K., képernyőkép

Korábban írtuk Karikó Katalin és a Tang Prize kapcsolatáról:

Előadást tart dr. Karikó Katalin a Tang-díjasok Mester Fórumán (2022. szeptember 19.)

Karikó Katalin a tajvani Tang kitüntetéssel közelít a Nobel-díjhoz? (2022. június 20.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek