Bezár

SZTEhírek

segitokutya_KE

Segítőkutyák és kiképzőik a Kutatók Éjszakáján

Segítőkutyák és kiképzőik a Kutatók Éjszakáján

2022. október 07.
2 perc

Kicsivel, naggyal, hosszú szőrűvel, rövid szőrűvel, de mindegyszálig okos és jól képzett segítőkutyával ismerkedhettek meg a látogatók a Kutatók Éjszakáján az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetében. Köböl Erika szervezésében számos együttműködő mintegy tíz kutyával tartott bemutatót az érdeklődőknek, akik között akadt egészen kicsi gyerek is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatalmas érdeklődés övezte azokat a négylábúakat és kiképzőiket, akik a segítőkutyák feladatairól és felkészítéséről tartottak előadást szeptember 30-án, a Szegedi Tudományegyetemen. Az első bemutatón legalább hetven érdeklődő fordult meg, a másodikban pedig nem kevesebb, mint hatvan látogató volt.

A program célja az volt, hogy a résztvevőknek bemutassa azt, hogy a kutyák az élet mely területein tudnak segíteni. Betekintést nyerhettünk abba, hogy nem csupán vakvezető kutyák lehetnek segítőkutyák, hanem akár autista, hallássérült, mozgáskorlátozott vagy pánikbeteg személyeknek is sokat segíthet egy szakképzett négylábú társ.

Megtudhattuk, hogy a segítőkutyák közül csak azokat simogathatjuk meg, amelyek terápiás kutyusok, mivel azoknak a kutyáknak, akik egy személyre specializálódtak, kifejezetten fontos, hogy a gazdájukra figyeljenek. Ezeknek a kutyáknak az a dolguk, hogy állandóan figyeljék és felismerjék a gazdájuk viselkedését és, ha a helyzet megköveteli, cselekedjenek. Ezen kutyák kiképzése legalább két évig tart, ahol különböző tárgyakkal, például törölközővel és ragasztószalaggal oktatják őket. Ezeknek a segítségével könnyebben szokik össze a gazdi és a kutya, ha a négylábú befejezi a képzést.

Az előadás mellett egy látványos bemutatót is megtekinthettünk, ahol a kutyák különböző trükköket mutattak be. A program ezen részét mindenki, de leginkább a legkisebb látogatók élvezték legjobban.

SZTEinfo - Purger Doroti

Korábban írtuk:

Társasjátékokon életre keltett történelem

Idén is népszerű volt az SZTE Mezőgazdasági Karán a Kutatók Éjszakája

A rómaiak kenyere és borkostoló a Kutatók Éjszakáján

Drónok, segítő kutyák, tűz és jégvarázs – Képriport a Kutatók Éjszakájáról a Szegedi Tudományegyetemen


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek