Bezár

SZTE Magazin

kzsnyit

Az SZTE történetének első téli olimpiai érmét szerezte meg Kónya Zsófia

Az SZTE történetének első téli olimpiai érmét szerezte meg Kónya Zsófia

2022. február 07.
2 perc

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki Pekingben már a harmadik olimpiáján képviseli Magyarországot, klubját és egyetemét. A téli ötkarikás játékok programjában most debütáló, vegyes váltó versenyszámban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, így duplán is történelmet írt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kónya Zsófia eddig két olimpián szerepelt. 2014-ben Szocsiban a pontszerző, 6. helyen végzett a váltóval, egyéniben pedig 1500 méteren képviselte hazánkat. Legjelentősebb egyéni sikere is 2014-es: a drezdai Európa-bajnokságon bronzérem 1500 méteres távon. Ugyanezen a versenyen összetettben a 6. helyen zárt, míg váltóval szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Négy évvel később, 2018-ban a pjongcsangi (Dél-Korea) téli olimpiai játékokon két helyet javított a nőiváltó és negyedik helyen ért célba a 3000 méteres távon.

Zsófi Szegeden született, itt ismerkedett meg a rövidpályás gyorskorcsolyázással (short track) is. Profi sportkarrierje azonban egy időre a háttérbe szorult, ekkor fordult a tanulás felé. Elmondása szerint kézenfekvő volt számára, hogy az SZTE-re jelentkezik.

kzsegy

- Az, hogy szegedi vagyok, sokat számított. Akkor kezdtem az egyetemet, amikor éppen egy hosszabb szünetet tartottam a sportban. Kézenfekvő választásnak tűnt a Szegedi Tudományegyetem és jókat is hallottam róla. Jelenleg pszichológiát tanulok – kezdte a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője. – Szeretem az SZTE-t, megértik, hogy sportolok, támogatnak. A hiányzásokkal sincs gond, amikor rendesen be tudtam járni, akkor nagyon jó volt, csoporttársaim és a tanáraim is segítőkészek voltak.

Klubjában, a Szegedi Korcsolyázó Egyesületben nem ő az egyetlen, aki az olimpiai bronzérmes vegyes váltóval érmet szerzett. Jászapáti Petra is a váltó tagja volt, akárcsak az FTC-s Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is.

kzs

Kónya Zsófia a váltó után három egyéni számban (500, 1000, 1500 méter) is rajthoz áll Pekingben.

 

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotók: Magyarock

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek