SZTE magazin

Boldog_szep_jovo

Boldog Szép Jövő, avagy a Warhammer 40k univerzum és a totalitárius rendszerek párhuzamai

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program hallgatója, Mezey Csaba Bence előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az emberi történelem során számtalan diktatórikus rendszer létezett, létezik, és fog is létezni. Ezek meghatározóak a sci-fi irodalom szempontjából is. Legradikálisabb példa erre a Warhammer 40 000 univerzum, ahol az emberiség egy minden eddiginél elnyomóbb rendszer rabságában senyved – a saját érdekében. Miből merítettek ihletet a Birodalom kiötlői, és mennyire lehetséges egy ilyen jövőkép? Az érdeklődők olyan népszerű filmeken keresztül ismerkedhetnek a filmes és sorozat-univerzumok történelmi vonásaival, mint Az Éhezők Viadala, a Westworld, a Hercules vagy A Gyűrűk Ura. Az online előadás a Történelem és popkultúra – Történelmi elemek filmes és sorozat-univerzumokban sorozat része.


Mezey Csaba SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program hallgatója. Kutatási területe a civil-katonai együttműködés, azon belül a gerilla-elhárítás. Disszertációjának témája: az 1945-75 közötti délkelet-ázsiai gyarmati konfliktusok. A Warhammer 40 000 univerzum mindig is közel állt hozzá, s mivel rengeteg elemet vesz át történelmi totalitárius rendszerekből, illetve háborúkból és eseményekből, kézenfekvőnek tűnt, hogy ezt a hazánkban viszonylag kevéssé ismert, de hatalmas sci-fi univerzumot megismertesse szélesebb közönséggel.


Az előadás itt tekinthető meg:

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01