Bezár

SZTE Magazin

Samodai_Bence_nyito

Bornemisza Péter-különdíjban részesült Samodai Bence János, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója

Bornemisza Péter-különdíjban részesült Samodai Bence János, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója

2021. április 27.
1 perc

Az Írónád díj és a Bornemisza Péter-díj elismeréseit 2021. március 26-án online formában adták át. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) idén azokat az alkotásokat díjazta, amelyek megjelenése a 2020-as évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítették elő. A zsűri Bornemisza Péter-különdíjban részesítette Samodai Bence János Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című online albumát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Samodai Bence Jánostól megtudtuk, hogy a barokk zenei repertoár összeállításánál több szempontot is figyelembe vettek. Egyrészt szerették volna, hogy hangszertechnikailag a legmagasabb szintű művek szerepeljenek a CD-n, másrészt, hogy a közönség számára közismert és népszerű dallamok is felcsendüljenek. Így született egy olyan műsor, amiben a klasszikusnak számító és az újszerű átiratok remekül megférnek egymás mellett.


DSC05760


- A díj elnyerésére hatalmas meglepetés volt számomra, egyáltalán nem számítottam rá. Érdekesség, hogy az album tulajdonképpen nem a saját kategóriájában indult. Különféle sajtótermékekkel, cikkekkel, TV-műsorokkal, rádióbeszélgetésekkel lett összehasonlítva ezen a színvonalas megmérettetésen. Ennek ellenére a független szakmai zsűri egyhangúan érdemesnek ítélte az albumot a díjra, ami nagyon nagy megtiszteltetés – nyilatkozta Samodai Bence János.


A “Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell” című barokk albumot 2020 tavaszán rögzítették Dóbisz Áron orgonaművésszel a budapesti Deák-téri evangélikus templomban. Az épület különleges akusztikája és világszínvonalú orgonája rögtön visszaköszön a zenemű hallgatása során. A felvétel Smidéliusz Gábor lelkész támogatásával és Osváth Zoltán zenei rendezésével valósult meg.


SZTEinfo - Császár Dorina

Fotó: Samodai Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek