Bezár

SZTEhírek

IMG_0466

A Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket

A Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Első Lions Club vérplazma adásra kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, de már gyógyult embereket

2020. október 27.
2 perc

A Szeged Első Lions Club kezdeményezésére az SZTE vezetése a személyes példaadás gesztusával hívja fel a figyelmet, és kéri a koronavírus fertőzésen átesett, de már meggyógyult embereket, hogy adjanak vérplazmát.

Mint közismert, a már meggyógyult koronavírus fertőzöttek véréből előállítható plazmakészítmény (rekonvaleszcens plazma-terápia) a kritikus állapotú fertőzött betegek leghatásosabb terápiája, a levett vérplazmában található immunoglobulinok, antitestek, gyulladásos mediátorok ellen termelődött ellenanyagok használhatók fel a citokinvihar elleni küzdelemben, az intenzív osztályos kezelés során.

 

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint már közel 64 000 embernél azonosították a COVID-19 fertőzöttséget, akik közül eddig elenyésző számban jelentek meg vérplazma adáson.


IMG_0451

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetése képviseletében dr. Fendler Judit kancellár és dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgató, valamint a Szeged Első Lions Club két vezetője, dr. Bella Zsolt soros elnök és dr. Szeri István alelnök a vérplazma adást megelőző véradáson jelent meg a Szegedi Regionális Vérellátó Központ Honvéd téri székházában.

 

Az országos protokoll része, hogy a véradás során megvizsgálják a koronavírus elleni antitestek jelenlétét és minőségét, majd pozitív elbírálás esetén lehet csak plazmát adni. A véradáson megjelent vezetők arra kérik a koronavírus fertőzésen átesett, de már legalább három hete gyógyult személyeket, hogy jelentkezzenek vérplazma donornak a Szegedi Regionális Vérellátó Központban (részletek és jelentkezés az ovsz.hu oldalon).

 

A vérplazma-terápiával jelentősen javulhatnak a súlyos állapotú betegek életesélyei, csökken a koronavírus-járvány halálozási mutatója, valamint az egészségügyi ellátó rendszer fokozódó terhei.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek