Bezár

SZTE Magazin

nyito_Rost_Gergely

Négymillió eurós támogatás a Szegedi Tudományegyetem matematikusainak kutatására

Négymillió eurós támogatás a Szegedi Tudományegyetem matematikusainak kutatására

2020. június 08.
1 perc

A Dr. Röst Gergelynek, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docensének közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert. A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (MSCA-ITN) program támogatását elnyerő nemzetközi konzorciumnak a Szegedi Tudományegyetem mellett 9 országból 14 tagja van, a koordináló intézmény a maastrichti egyetem. Magyarországról a projektben az Ökológiai Kutatóközpont Garay József vezette kutatócsoportja is részt vesz. A European Training Network kategóriába 1285 benyújtott pályázat érkezett, ebből 114-et támogattak.

 

A matematika területén ez az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

 

Többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogyan kell előre számolni a patogének evolúciójával a fertőző betegségek terjedését megakadályozó programok kidolgozásánál, illetve hogyan lehet a matematika segítségével olyan rákterápiákat tervezni, ami csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét.

 

A Marie Sklodowska Curie Innovativ Training Network (MSCA ITN) program egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok nemzetközi konzorciuma által összeállított kutatási terve alapján fiatal kutatók képzését finanszírozza doktori programon keresztül. A nemzetközi program jellemzői: interdiszciplinaritás, mobilitás és interszektoralitás.

 

A projekt boardjában konzorciumi vagy társult tagként jelen vannak vállalatok is, hogy a hallgatók olyan környezetben dolgozzanak, ahol látják az interszektorális kapcsolatok fontosságát, illetve az alapkutatási eredmények ipari hasznosítását.

 

A nyertes pályázatok listája itt érhető el.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek