Bezár

SZTEhírek

sajtoreggeli_kiemelt

Európai körülmények között az invazív kardiológia és az elektrofiziológiai labor

Európai körülmények között az invazív kardiológia és az elektrofiziológiai labor

2014. december 09.
4 perc

Az invazív kardiológiai részleg és az elektrofiziológiai labor is beköltözött már az SZTE 265 ágyas új klinikai épületébe, belakták azt, és mindennapi működésük zökkenőmentesen zajlik. Mindkét egység komoly műszerfejlesztést is végrehajtott a nagyprojekt keretében – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. december 9-i sajtóreggelijén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Még zajlanak a kivitelezési munkák a Szegedi Tudományegyetem klinikai nagyprojektjében (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008; Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban), ám ezekkel párhuzamosan számos egység már elfoglalta új helyét a 265 ágyas klinikai tömbben. A 2014. december 9-i sajtóreggeli résztvevői beszámoltak róla, az invazív kardiológiai részleg és az elektrofiziológiai labor is beköltözött az új klinikai épületbe, belakták azt, és mindennapi működésük zökkenőmentesen zajlik. Mindkét egység komoly műszerfejlesztést hajthatott végre. A modern tömbben szolgálja majd az ellátást a korai halálozást okozó betegségek több mint felét adó keringési bajok diagnosztikájának és gyógyításának teljes spektrumát ellátó komplex kardiovaszkuláris centrum valamennyi orvosi szakterülete. Új műszerekkel és a korábbinál lényegesen jobb körülmények között dolgoznak majd itt a szakemberek.

 

Vadonatúj angiográfiás gép érkezett

 

Ungi Imre, az invazív kardiológiai részleget vezető egyetemi docens elmondta, az invazív kardiológiai osztály szoros együttműködésben dolgozik a szívkatéteres laborokkal. Nagy szükségük volt erre a beruházásra, mert az ő szakterületüket illetően számos hátránnyal járt a régi pavilonrendszer széttagoltsága, gátolta például a szakmák közötti interakciót, a korszerű diagnosztikai és terápiás eljárások elérhetőségét. – A szívkatéteres, heveny szívinfarktusos betegek ellátása a lehető legsürgetőbb, ott nincs veszíteni való idő. Ezek a pácienseket most szükség esetén azonnal bármilyen szaktudás igénybe vételével gyógyítani tudjuk, hiszen az új épületben rendelkezésre állnak többek között a korszerű diagnosztikai lehetőségek, a modern elektrofiziológiai laborok, illetve reményeink szerint rövidesen a szívsebészet is átköltözik. Sikerült a tízéves szívkatéteres angiográfiás gépünket újra cserélnünk, így a két műtőben jelenleg egy vadonatúj és egy ötéves eszköz szolgálja a gyógyítást – számolt be róla az egyetemi docens.


Sajtoreggeli_mutok_2014._december_09._HD
Európai körülmények között az invazív kardiológia és az elektrofiziológiai labor - GALÉRIA

 

Csökkennek a várólisták

 

Sághy László, az elektrofiziológiai labort vezető egyetemi adjunktus kiemelte, az ő feladatuk a régió szívritmusos betegeinek kezelése. Ide tartozik egyebek mellett a pacemaker-implantáció, a defibrillátor-implantáció, a rádiófrekvenciás abláció vagy a pacemaker-elektródák eltávolítása. Szeged e területen mindig úttörőnek számított az országban, itt jött létre az első speciálisan e célra kialakított labor, mely ma is a legnagyobb ilyen jellegű egység a vidéken. A pavionrendszer széttagoltsága számukra is komoly nehézségeket okozott. – A klinikai beruházás révén több területen is komoly fejlődést érünk el. Egyrészt európai szintűvé válik a felvőbeteg-ellátásunk, másrészt az ambuláns ellátásban jelentősen rövidülnek a várólisták (már az első két hónap során látjuk ennek nyomait, a korábbi négy-öt hónap néhány hétre csökkent), mindemellett pedig magas technológiát igénylő szakmánk immár két, európai szinten is felső kategóriásnak számító elektrofiziológiai laborban működhet. Ez azt jelenti, hogy a gyors életmentő beavatkozásokat (defibrillátor-, pacemaker-implantációk) gyakorlatilag azonnal el tudjuk végezni. Persze ezek a technológiai eszközök csak jó szakemberekkel együtt lesznek hatékonyak, kiemelt célunk így a munkatársak megtartása, a szakma menedzselése – szögezte le.

 

74 százalékon a pénzügyi teljesítés

 

Tapasztó Sándor projektvezető beszámolt róla, a nagyprojektben folyamatosak a kivitelezési munkák. A Ferroép-Aktív konzorcium jelenleg a 410 ágyas régi épület első emeletén dolgozik, a központi műtőket és az intenzív osztály ott maradó részét újítja fel. 2015. január elején az alagsori központi sterilizáló munkaterületét veszik majd át a kivitelezők, ezt már előkészítették, az ideiglenes sterilizálás már most is zajlik. A kórtermeket szintén komfortosabbá teszik, minden egyes szobában vizesblokkot alakítanak ki, illetve tűzvédelmi szempontból átalakítják a 410 ágyas klinikát – ez a munkafolyamat a közbeszerzési eljárás előkészítésénél tart. A magkórházban bútorbeszerzés is zajlik, az orvosi szobákba, irodákba, öltözőkbe, vizsgálókba, kezelőkbe, pihenő és közösségi helyiségekbe várhatóan jövő év elején érkezhetnek meg az új, mobil berendezések. – Jelentős fejlesztés a pneumatikus csőpostarendszer kiépítése, ami összeköti a Laboratóriumi Medicina Intézetet, a sürgősségi osztályt, a központi műtőt, a stroke osztályt és az invazív kardiológiai osztályt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a zárt rendszeren keresztül vérkészítményeket, mintákat és laboreredményeket is postázni fognak a jövőben, a cél, hogy a minták minél gyorsabban érjenek el a vételi helyektől a kiértékelési helyig – tudtuk meg Tapasztó Sándortól.

 

A szakember végül elmondta, az európai uniós nagyprojekt összköltsége 14,5 milliárd forint, melyből már 10,8 milliárdot kifizettek, vagyis a pénzügyi teljesítés 74 százalékos. Emellett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja egy több mint félmilliárdos keretre is sikerrel pályázott, ezt az összeget a költözések, egyéb logisztikai költségek és az előre nem látható építkezések fedezésére fordítja.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek