Bezár

SZTE Magazin

phdnyito

Három doktorandusz, három nézőpont a fiatal kutatók nemzetközi találkozójáról

Három doktorandusz, három nézőpont a fiatal kutatók nemzetközi találkozójáról

2023. február 02.
5 perc

Szakmai tapasztalat, előadói rutin, és bővülő kapcsolatrendszer. Három pozitívum, amelyekkel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is gazdagodtak a „Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science” elnevezésű konferencián. Az SZTE-s fiatal kutatók nemcsak előadói, hanem szervezői is voltak az ötödik alkalommal megrendezett találkozónak. A gyógyszerészet és a társtudományok területén kutatásokat végző PhD-hallgatók számára meghirdetett esemény apropóján hármas interjút készítettünk dr. Uhljar Luca Évával, dr. Szalai Boglárkával és dr. Cseh Martinnal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Uhljar Luca Éva negyedéves doktorandusz a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben. Idén negyedik alkalommal vett részt a Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science nemzetközi konferencia lebonyolításában, harmadik éve főszervezőként.

 ule

– Minden évben tartok előadást magam is. Érdekes visszagondolni arra, hogy életem első angol nyelvű előadását pont a II. Young Researchers Symposiumon tartottam 2020 januárjában, elsőéves PhD-hallgató koromban. A konferencia helyszíne akkor is az SZTE Rektori Épületében volt és (mivel az online/hibrid élet előtti időszakról beszélünk) a terem tele volt résztvevőkkel. Emlékszem, hogy nagyon izgultam, kihívásnak éreztem, hogy nem az anyanyelvemen kell a kutatási témámat bemutatnom, mint előtte a TDK-konferenciákon. Ehhez képest az elmúlt években akkora rutint szereztem, hogy idén már lámpaláz nélkül álltam a közönség előtt pontosan ugyanott, a rektori épület 5-ös termében. Persze valószínűleg az is hozzájárult ehhez, hogy van a konferencián résztvevőknek egy magja, akik évről évre ellátogatnak hozzánk Szegedre vagy bejelentkeznek online. Így családias a légkör, ismerős arcok néznek vissza rám a hallgatóság soraiból, ami megnyugtató érzés – tudtuk meg az SZTE egyetemi tanársegédjétől.

A főszervező örömmel tapasztalta, hogy a konferencia évről évre fejlődik. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt 2021-ben háromnaposra duzzadt a rendezvény. Abban az évben online, majd tavaly és idén hibrid módon szervezték a rendezvényt, amely számos további utazásnak, együttműködésnek nyitott kaput.

 szte_phd_eli

A szimpózium nem titkolt célja a kollaborációk erősítése, amely részeként az elmúlt években több cserekapcsolat is alakult. Így például 2022-ben többen is voltunk Eszéken és Ljubljanában, én nemrég jöttem haza Észtországból, míg mások Paviába, Újvidékre vagy éppen Santiago de Compostelába utaztak ki. Szinte folyamatosan fogadunk mi is doktoranduszokat ezekről a helyekről. Jelenleg is négy kollegina van nálunk, egy bolgár, egy román, egy olasz és egy spanyol fiatal kutató. Ezen kívül az eszéki és a ljubljanai egyetemekkel nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködésünk is van, amely projektekben közös kutatást végzünk – sorolta a konferenciához is köthetően létrejött közös projekteket az SZTE doktorandusza.

2023 januárjában 48 fiatal kutató tartott előadást, és a majd 100 résztvevő 12 ország 16 egyeteméről érkezett. A környező országokból (Bulgária, Románia, Szerbia, Horvátország, Olaszország) sokan személyesen eljöttek, így a résztvevők kétharmada személyesen is jelen volt.

Ami idén újdonságként jelent meg a programban, az a gálavacsora és az ebédek biztosítása volt. Ezekhez az anyagi támogatást a Richter Gedeon gyógyszergyár és az SZTEGyógyszerésztudományi Kar, illetve Gyógyszertudományok Doktori Tanács vezetősége biztosította. A Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány is minden évben támogatja a szimpóziumot. A rendezvény igazi különlegességét adta az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetet, amely lenyűgöző épületében nemcsak otthont adott a megnyitónak és a plenáris szekciónak, hanem magyar és angol nyelvű körbevezetést is tartott a szimpózium személyes résztvevőinek. A visszajelzések alapján ez a körbevezetés volt a konferencia egyik legjobb része.

 eli szte

– Jól esett, hogy sokan megdicsérték a szervezést is. A szervezőcsapatom minden évben doktoranduszokból és az intézet gazdasági és HR-titkárnőiből áll. Ez a csapat idén már annyira összeszokott volt, hogy kérnem sem kellett, már a nézésemből tudták, hogy mi a következő feladat. Nagyon sok munkaórát tett a konferencia sikerébe Balázs Ágnes, Alharith Hassan, dr. Cseh Martin, Heba Banat, dr. Kondoros Balázs, dr. Mahwash Mukhtar, Ranim Saker, dr. Varga Patrícia, Weszelovszkyné Dér Evelyn és dr. Szalai Boglárka.

Dr. Szalai Boglárka, az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetének másodéves doktorandusza, aki kutatómunkája során innovatív szemészeti készítmények formulálásával foglalkozik. A szem megbetegedései jelentősen ronthatják a betegek életminőségét, ezért olyan megoldásokat keres, amelyekkel hatékony terápia biztosítható. A szemen keresztüli gyógyszerbevitel a mai napig kihívást jelent, így lehetőség és igény is van az újdonságokra.

szb

– A szimpóziumon idén vettem részt második alkalommal nemcsak előadóként, hanem a szervezőbizottság tagjaként is. Azelőtt magyarul sem tartottam még tudományos előadást, nemhogy angolul, nemzetközi hallgatóság előtt. A tavalyi alkalmon úgynevezett flash prezentációval, egy előre felvett rövid előadással vettem részt, de még így is nagyon izgultam a diszkusszió rész miatt. Idén már sokkal magabiztosabban álltam ki előadást tartani, hiszen egyrészt már volt egy kis tapasztalatom benne, másrészt pedig tudtam, hogy egy olyan hallgatóságnak adok elő, akik végtelenül támogatók – hangsúlyozta dr. Szalai Boglárka.

Az SZTE PhD hallgatója a szimpózium szüneteiben sokat beszélgetett a többi résztvevővel kutatómunkája olyan részeiről is, amelyekre az előadásokban nem volt idő részletesebben kitérni vagy ötletelni. A szakmai beszélgetéseken túl barátságokat is kötött, ami legalább olyan fontos, mint a kooperációk.

 004_0844

Prof. Dr. Csóka Ildikó, Prof. Dr. Szabó Gábor és Prof. Dr. Zupkó István a szimpózium megnyitóján, az ELI-ALPS-ban

Dr. Cseh Martin, másodéves PhD-hallgató a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetnél. Tanulmányait 2020-ban végezte az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán, majd egy évet az SZTE IKIKK 3D Központjában dolgozott. PhD-tanulmányait 2021-ben kezdte, ezzel párhuzamosan jelenleg is részmunkaidőben a 3D Központ munkatársa.

PhD-munkája is a háromdimenziós nyomtatással kapcsolatos, melyben additív gyártástechnológiákkal előállított mikrotűs rendszerekkel foglalkozik. Célja egy alternatíva kidolgozása a hagyományos tűs rendszerek helyettesítésére, mely potenciálisan nulla, vagy enyhébb fájdalommal jár, javítva ezzel a betegek terápiához való hozzáállását. csm

– Idén harmadszorra vettem részt a szimpóziumon. Az első két alkalommal flash prezentációt adtam elő, az idein pedig teljes előadást, angol nyelven. Ez volt az első idegen nyelvű “éles” előadásom, magyar nyelven viszont szerepeltem már több konferencián is. Úgy érzem, hogy jól sikerült, megérte a felkészülés. Mindig nagyon várom a szimpóziumot, mert egyre több országból, még több kutatási területről jönnek a résztvevők. Annak pedig még jobban örülök, hogy emelkedik azon előadók száma, akik 3D nyomtatással foglalkoznak. Idén először vettem részt a szervezőbizottságban, ahol Dr. Kondoros Balázs kollégámmal az IT-háttér zökkenőmentes működéséért feleltünk. Úgy érzem, minden megfelelően zajlott. Emellett nagyon örülök, hogy a témában jártas résztvevőknek, még ha nagyon rövid ideig is, de megmutathattam a 3D Központot, mely potenciális együttműködéseket eredményezhet a jövőben.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna, Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek