Bezár

Rádió

2018.

nyito_Csalad_konferencia_2018

2018. december 17.
1 perc

Nem a házasság intézményével, hanem a házastársakkal adódnak problémák – emlékeztetett Barna Gábor. Az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője a házasság nehézségeiről és a házastársi hűségről is szólt Szent-Györgyi Albertet és Bálint Sándort idézve.

2018. december 13.
1 perc

A biztonságosabb betegellátást szolgáló, több modemből álló gyógyszeradagoló berendezéssel gazdagodik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatásnak köszönhetően, 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelésével, óránként minimum 1500 adag gyógyszer előállítására lesz lehetőség. A beruházással jelentősen csökkentik majd a gyógyszerelés folyamata során fellépő kockázatok arányát is. Tudhatták meg a Csillagpont Rádió hallgatói dr. Bodó Gabriellától a Szegedi Tudományegyetem főgyógyszerészéről, akivel Monos Márta beszélgetett.

2018. szeptember 11.
1 perc

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar új vezetése számos olyan új feladattal szembesül, amelyek megoldásához kitartó, együttes erőfeszítésre lesz szükség. Ezekről a feladatokról és a kar jövőbeli terveiről kérdezte Németh Gábor professzort, az SZTE ÁOK szak- és továbbképzési dékánhelyettesét Tráser László.

2018. szeptember 04.
1 perc

A nemzeti hagyományok ápolása mellett a világ élvonalába tartozó kutatócsoportok, a gyakorlatorientált képzés is része a Szegedi Tudományegyetem portfóliójának. Az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményének céljait szolgálja a megújult SZTE Szabadegyetem XXII. szemesztere is.

2018. augusztus 28.
1 perc

A halláskárosodás népbetegség, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik, ugyanakkor a veleszületett halláskárosodás a csecsemőket is érintheti. A rehabilitációs eszközök fejlődéséről, valamint a magyar fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok számára szervezett szegedi kongresszusról Tráser László kérdezte a fizikus és audiológus Kiss József Gézát, az SZTE ÁOK Fül- Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadóját.

2018. augusztus 24.
1 perc

Az elmúlt 45 év alatt közel húszezer veleszületett szívrendellenességben, szívbillentyű problémában szenvedő gyermek műtétjét végezték el a világon. Míg a magyarországi betegek kezelését az egészségbiztosításból finanszírozzák, addig a határon túli gyermekek körében is észlelt elváltozások gyógyítását – többek között – a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatja. A beteg gyermekek felkutatásáról és az SZTE klinikáin elvégzett kezelésükről a Rotary Club tagját, Farkas Andrást kérdezte Tráser László.

2018. augusztus 22.
1 perc

Utunk manapság már olyan területekre is vezethet, ahol gyakoriak a vérzéses, lázzal járó megbetegedések, amelyek komoly szövődményeket is okozhatnak. A vírusos betegségek terjedéséhez milyen mértékben járul hozzá a turizmus és erre mennyire van felkészülve az orvostudomány? Dr. Bálint Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Pro Facultate Medicinae elismerésben részesült professzora válaszol Tráser László kérdéseire.

2018. július 25.
1 perc

A Magyar Diabetes Társaság felméréséből kiderült, hogy 2001 és 2014 között 71%-kal nőtt a diabéteszes betegek száma. Dr. Várkonyi Tamás, az SZTE ÁOK Diabetológiai Munkacsoport tagja válaszolt a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekre.

2018. július 25.
1 perc

Mi az oka az Alzheimer-kórnak? Erre a kérdésre is válaszol Pávics László professzor. Az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetét vezető egyetemi tanárt a ma még gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatos kutatásokról kérdeztük.

2018. május 28.
1 perc

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, amennyiben hazánkban is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer. Nos, a „honosítás” megkezdődött, hiszen hazánk hat egyetemén az elmúlt esztendőben megkezdődött a mestervégzettséghez szükséges ismeretek elsajátíttatása. Mintegy kétszáz hallgató jelentkezett a képzésre. Milyen tapasztalatok születtek az újdonságnak számító non-doktori rendszerről? Erről kérdezte dr. Papp Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem Ápolási Tanszékének docensét a Csillagpont Rádió szerkesztője Monos Márta.

2018. május 17.
1 perc

A népbetegségnek számító fogágybetegségekről, a fogazati rendellenességekről, a foggyökérbeültetés lehetőségeiről és a fogorvosi szakma legújabb kutatási eredményeiről tanácskoztak május 10-e és 12-e között a Tisza parti nagyvárosban. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Fogorvosok Egyesületének meghívására, csaknem ötszázan érkeztek Európából és a tengeren túlról. A görög, a svájci, az izraeli és a svéd fogorvos kutatók előadásait követően dentálhigiénikusok és fogászati asszisztensek részére workshopot is szerveztek, amelynek fő témája a prevenció és az orális egészség fejlesztése volt. A konferenciá részleteiről dr. Nagy Katalin professzort, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökét kérdezte a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek