Bezár

Rádió

2014.

2014. december 15.

Hagyomány, hogy rendszeresen találkoznak a szegedi egyetem egykori neves professzora Petri Gábor tanítványai. A Petri Tanítványok Baráti Köre 29. összejövetelét, egyben tudományos fórumát, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartották. Ott készült Tráser László összeállítása.

2014. december 04.

2014. november 27-én és 28-án rendezték az SZTE egészségügyi karainak hagyományos ünnepi tudományos fórumát, a XXI. Szent-Györgyi Napok csúcsrendezvényeit. A korábbi évekhez hasonlóan a Szent-Györgyi Napok, az SZTE ÁOK, a GYTK, a FOK, valamint az ETSZK előadóinak szereplése, egyben a posztgraduális továbbképzés és tudományos eredményeik bemutatásának helye is. Tráser László összeállításában az ünnepi megnyitó több szereplője is hallható.

2014. november 25.
A Szegedi Tudományegyetem legfiatalabb kara: a Fogorvostudományi Kar, amely 2007-ben alakult, de hagyományai alapján eredete az 1960 óta az orvosegyetem/orvoskar keretei között működő szegedi fogorvosképzéshez kötődik. Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE FOK dékánja arra törekszik - a Magyar Tudomány Napja alkalmából tett nyilatkozata szerint -, hogy gyarapodjon a FOK kutatási és tudományos munkája, ilyen jellegű publikációkban is kifejeződjenek eredményeik. Ugyanakkor erősíteni kívánják az SZTE FOK uniós kapcsolatait is. A kérdező: Tráser László.
2014. november 21.

Az orvos- és egészségtudomány képzésterületi rangsorában a 19 intézményből a SZTE ÁOK a 3. helyezést érte el a HVG idei összegzése szerint, közvetlenül a budapesti és debreceni társ karokat követve. Szerencsére változatlanul nagy a külföldi érdeklődés a csaknem 3 évtizede indult idegen nyelvű szegedi orvosképzés iránt is, mondja prof. Dr. Bari Ferenc dékán, akit Tráser László kérdezett..

2014. november 13.

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZEGEDI AKADÉMIAI BIZOTTSÁGA „Messze látó tudomány - felelős válaszok a jövőnek” címmel a Magyar Tudomány Ünnepén plenáris ülést tartott, 2014. november 10-én. Az ünnepi ülésen adták át az V. Dél-alföldi Innovációs Díjat. Gazdasági társaság kategóriában: I. helyezett: PÉTER IMPEX Kft. Magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor pályázata „Möbius” térplasztika elismerésben részesült, mely Bánvölgyi László szobrászművész alkotása. Természetes személy kategóriában: oklevélben részesült Szabó Sarolta BioeGO mikrobiológiai talajorganizátor című pályázata. Az ünnepi tudományos ülésen Szabó Gábort, az MTA rendes tagját, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, és Fülöp Ferencet, az MTA rendes tagját, a SZAB elnökét kérdezte Tráser László.

A női öregedésről
2014. szeptember 22.

Délalföldi szakmai konzultációt rendeztek a hétvégén a szegedi egyetem Női klinikáján, az öregedésről. Férfiak és nők öregedésének vannak közös és eltérő tulajdonságai, az idősödő hölgyek ma átlagosan 7-8 évvel tovább élnek, mint a férfiak, ami eleve jelentős különbség, viszont problémáikkal jóval hamarabb fordulnak orvoshoz, ami növeli gyógyulási esélyeiket. Balogh Ádám nőgyógyász főorvos a női öregedésről tartott előadást, őt kérdezte Tráser László.

2014. március 14.
2014. március 10.

Temesvárra, az ottani egyik „testvéregyetemre” látogatott 2014. február 7-én az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Pál József tárgyalásokat folytatott a Temesvári Nyugati Egyetemen, majd találkozott a regionális médiumok vezetőivel.

2014. március 07.

A 12 milliárd forint kormányzati támogatással induló Nemzeti Agykutató Programban (NAP) aktív szerepet játszanak szegedi kutatók is. Például a NAP öt pillére közül az egyik, a klinikai idegtudományi kutatások pillérének társelnöke Vécsei László, az SZTE ÁOK dékánja.

2014. február 28.

Előkelő helyre rangsorolta a szegedi bölcsészkar modern filológiai képzését a világ egyik legismertebb egyetem-minősítő cége. Magyar állami egyetem még nem ért el ilyen helyezést, a világ mintegy 3000 egyeteme között, jelentette ki Pál József prof. a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, akit Tráser László kérdezett.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek