SZTE Info

Innovatív ötleteket díjaztak a szegedi egyetemen

Öt kategóriában huszonnégy magas színvonalú pályázat érkezett be a 2020-ban meghirdetett SZTE Innovációs Díjra, amelynek eredményhirdetését február 23-án tartották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az innováció támogatása jegyében 2016 óta osztjuk ki az SZTE Innovációs Díjat, amellyel az egyetem azon kutatóit és hallgatóit támogatjuk, akik munkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A 2020-ban elnyert Innovációs Díjakat 5 kategóriában adjuk át – mondta dr. Fendler Judit kancellár a díjátadón.


A leginnovatívabb TDK-munka díját Csuvik Viktor vehette át, „Szoftverhibák automatikus javítási lehetőségeinek továbbalakítása” című munkájáért. A leginnovatívabb PhD-munka Pamlényi Krisztiáné volt, aki Cetirizint tartalmazó, innovatív megoldásként szájnyálkahártyán alkalmazható, nátrium-alginát alapú bukkális mukoadhezív film formulálását hajtotta végre. Ez egy alternatív gyógyszerbeviteli módszer, amellyel a hatóanyag a szájnyálkahártyán azonnal felszívódik.


A leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészet- és a társadalomtudományok területén Dr. Csapó Benő és Dr. Molnár Gyöngyvér közös munkája lett: az eDia online diagnosztikus rendszer, amely a pedagógiai kultúra megújításának eszköze, a diákok személyre szabott, differenciált fejlesztését teszi lehetővé.


A leginnovatívabb kutatómunka a műszaki tudományok területén Kalmár György és Dr. Maróti Miklós kutatása, akik az ultra alacsony fogyasztású akusztikus lövésdetektort kísérletezték ki. Ez a szoftver képes előre jelezni a lövéseket, és már afrikai elefántok védelmére tesztelik. Ugyanebben a kategóriában díjazták Dr. Sápi András innovációját, aki olcsó, nemesfémmentes, gáztisztító katalizátorokat fejlesztett ki a labor szintű kutatásoktól az üzemszerű alkalmazásig, amely ártalmatlanítja a tüzelésből származó káros anyagokat.


A leginnovatívabb kutatómunka a természettudományok és élettudományok területén Dr. Vizi Zsolt, Bogya Norbert és Boldog Péter munkája, akik a Flatten járvány-előrejelző és készletező keretrendszert dolgozták ki.


Link: szegedma.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *