Bezár

Internet

Üzenjünk a világnak! – Segélyvonal és virtuális SM világnap

Üzenjünk a világnak! – Segélyvonal és virtuális SM világnap

2020. május 29.
2 perc

Online együttérzésre biztat a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, mert a járványhelyzet miatt idén elmarad a jelenleg gyógyíthatatlan betegek hagyományos országos találkozója.

Sok SM beteg járvány nélkül is karanténban, elszigetelten, mozgáskorlátozottsága miatt a lakáshoz kötve éli az életét, de az elmúlt hónapok a jó állapotban lévő betegekre is kihatással voltak – közölte Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke. A betegszervezet ezért segélyvonalat indított, munkanapokon a 06-30-303-64-66 számon rehabilitációs szakemberek, neurológus szakorvosok, pszichológusok állnak a betegek és családtagok rendelkezésére.


Idén a május 30-i hagyományos országos betegtalálkozó helyett a hétvégén virtuális SM napot tartanak. Az „SM Világnap – Üzenjünk a világnak!” felhívásukra betegeket támogató, biztató, megerősítő fényképes üzeneteket várnak a vilagnap@msmba.hu címre. A fotókból nyíló virtuális galéria május 30-tól lesz elérhető az alapítvány honlapján. 


Ahogy mi is írtuk, a jelenleg gyógyíthatatlan immunrendszeri betegség az idegrendszert támadja meg. Rendszerint fiatalkorban jelenik meg, vannak akik évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élnek, másokat mozgáskorlátozottság, gyors leépülés fenyeget, a terápiák ezt igyekeznek elkerülni, késleltetni. Az, hogy ezeket a járvány idején hogyan lehet folytatni, nagy dilemmát okozott az orvosoknak, mert az immunrendszer túlműködése okozza az agyban és a gerincvelőben a károsodást, a kezelések ezért az immunrendszer működését változtatják meg. Az SM betegeket kezelő szakorvosokat összefogó hazai orvosszakmai szervezet elnöke szerint önmagában a sclerosis multiplex nem növeli a koronavírus kockázatát.


Ahogy gyűltek a nemzetközi tapasztalatok, úgy kristályosodott ki, hogy az SM-ben alkalmazott gyógyszerek többségénél a terápia változatlan folytatása jelenti a kisebb kockázatot – fogalmazott Komoly Sámuel neurológus professzor, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke. Hozzátette, egyéni szinten viszont nagy különbségek lehetnek, és azért is szükség van óvatosságra, mert ha lesz is védőoltás a koronavírus ellen, nem biztos, hogy az SM betegeknél is használható lesz.

„Mivel az sclerosis multiplex az immunrendszer betegsége, a védőoltások még nagyobb körültekintést igényelnek, mint az egészséges embereknél. Vannak vakcinák, például az influenza elleni oltóanyagok, amelyek az SM betegeknél bizonyos stádiumokban és adott gyógyszeres terápiák mellett sokkal kevésbé hatékonyak, mint a teljes népességben” – idézte a közlemény Rajda Cecíliát, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docensét.


Link: nepszava.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek