Bezár

Internet

Speciális buborékot tesztelnek Halason

Speciális buborékot tesztelnek Halason

2020. április 17.
2 perc

A prototípust jelenleg tesztelik a halasi kórházban, egyelőre nem a vörös zónán belül, hanem a sürgősségi osztályon.

Olaszországi mintára fejlesztette ki a koronavírus-fertőzöttek úgynevezett vörös zónán kívüli, biztonságos mozgatását lehetővé tevő segédeszköz prototípusát a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórháza és Ritter János, a Rit-Poly Műanyagfeldolgozó Kft. ügyvezetője. A betegeket így hermetikusan, teljesen zárt környezetben tudják a kórházon belül egy esetleges diagnosztikai vizsgálatra szállítani - írta a baon.hu.


– Amikor olyan diagnosztikát, például CT-vizsgálatot kell elvégezni, amihez a feltételek nem adottak a vörös zónán belül, akkor is biztonságos módon kell elszállítani a beteget az intézményünk másik részlegébe. Olaszországban például ezt egy buborékkal oldották meg, az olasz kormány azonban kiviteli tilalmat rendelt el erre az eszközre, így a világpiacról jelenleg nem lehet beszerezni. Ezért úgy döntöttünk, hogy az ötletüket továbbfejlesztve magunk készítünk a Covid–19-fertőzöttek szállítására alkalmas buborékot – számolt be a kezdő lépésekről dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató.


– Könnyű váza van, amit két törékeny testalkatú nővér is fel tud helyezni akár fekvőkocsira, akár intenzív ágyra. A szerkezet felső rúdjára pedig gyógyszeradagló pumpát, monitorokat vagy transzport oxigént is fel tudunk rögzíteni, így a beteg egy komfortosabb szállításon esik át. Úgy lett kialakítva az eszköz, hogy hermetikusan teljesen lezárjon, így a vörös zóna a buborékon belül marad, megóvva ezzel a környezetet és a személyzetet is – részletezte dr. Szepesvári Szabolcs, hogy mennyi kritériumnak felel meg az eszköz. Részletek a teljes cikkben.


Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek