Bezár

Internet

Nemzetközi oktatásfejlesztési program indult az SZTE részvételével

Nemzetközi oktatásfejlesztési program indult az SZTE részvételével

2020. január 16.
2 perc

Az oktatási és kutatási együttműködés kiterjed az egészséges élelmiszerekkel, a betegségmegelőzéssel, a gyógyítással, a rehabilitációval foglalkozó tudományterületek mellett az egészség gazdasági és jogi vetületeire is.

Öt európai felsőoktatási intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével indult egészségmegőrzéssel és gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési program uniós támogatással – közölte a felsőoktatási intézmény stratégiai rektorhelyettese csütörtökön az MTI-vel.


Széll Márta elmondta, az SZTE tavaly négy másik európai egyetemmel – Paris-Saclay Egyetem, Lundi Egyetem, Portói Egyetem, müncheni Ludwig Maximillian Egyetem – konzorciumban nyert el hároméves támogatást az EUGLOH (European University Alliance for Global Health – Európai egyetemi szövetség a globális egészségért) pályázattal az Európai Egyetemi Szövetségek program keretében.


Az együttműködés révén 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és adminisztratív munkatárs számára lesz elérhető az együttműködő öt egyetem közötti mobilitás. A hallgatók az egyetemek bármelyikén elvégezhetik majd a tágan vett egészséggel kapcsolatos tanulmányaik egy részét.


Az oktatási és kutatási együttműködés kiterjed az egészséges élelmiszerekkel, a betegségmegelőzéssel, a gyógyítással, a rehabilitációval foglalkozó tudományterületek mellett az egészség gazdasági és jogi vetületeire is – közölte a professzor.


Az intézmények összefogásával kialakított rugalmas tantervek a közös európai diploma megszerzése mellett lehetővé teszik majd a diákok számára, hogy tanulmányaikat személyre szabják: megválaszthatják például, melyik partnerintézményben és mikor folytatják képzésük egy-egy részét. A cél az, hogy három éven belül az SZTE hallgatóinak fele külföldi tanulmányait – az alapképzéstől egészen a doktori szintig – a négy partnerintézmény valamelyikén végezze – tudatta Széll Márta.


Sandrine Lacombe, a Paris-Saclay Egyetem nemzetközi rektorhelyettese közölte, az EUGLOH program elnyerte az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatását, amelyet a francia és a német kormány 1,3 millió, illetve 1 millió euróval egészített ki, így a kezdeményezés teljes költségvetése az intézmények saját forrásával együtt meghaladja a 8,5 millió eurót (2,7 milliárd forintot).


Link: magyarnemzet.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek