Bezár

Internet

Már két nappal előtte figyelmeztetnek, ha extrém csapadék várható Szegeden

Már két nappal előtte figyelmeztetnek, ha extrém csapadék várható Szegeden

2020. július 21.
3 perc

– Napjainkban gyakoriak az olyan heves esőzések, amikor pár óra leforgása alatt akár egyhavi csapadékmennyiség is lehullik. A villámárvizekről már 48 órával korábban jelzést ad az URBAN-PREX projektben kifejlesztett rendszer – nyilatkozta Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi docense. Vele beszélgetett a Szegedi Tükör.

– Tizenegy csapadékmérő-állomást telepítettek Szegeden az URBAN-PREX projektben, döntően óvodák és művelődési házak udvarán, de a Mars téri piac egyik épületének tetején is. Ezek adatai bárki számára elérhetőek?

– Az URBAN-PREX projektben tizenegy mérőállomásból álló csapadékmonitoring rendszert, valamint egy extrémcsapadék-előrejelző rendszert fejlesztettünk ki Szegeden. Az urban-prex.org weboldalon bárkinek elérhető a csapadék-előrejelzés térképes formátumban, valamint a weboldalon figyelmeztetés is megjelenik, amennyiben extrém csapadékesemény várható a következő 48 órában. A mérési adatok megtekintésére a projektben kifejlesztett mobilapplikáció kínál ideális megoldást. Ez a mérési adatok mellett a csapadék-előrejelzést is szemlélteti, térképek és grafikonok formájában.


– A rendszer két napra előre meg tudja mutatni, hogy várható-e heves csapadék, villámárvíz az adott területen?

– Igen. Mindennap a hajnali órákban a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén található szerveren lefut egy nagy felbontású időjárás-előrejelző modell. A modell közepes felbontásban (3 kilométer) lefedi a Dél-Alföldet és a Vajdaságot, valamint nagy felbontásban (1 kilométer) Szegedet és Újvidéket. Ez a 48 órás előrejelzés figyelembe veszi a városok időjárásra gyakorolt hatását is, így elérve a lehető legpontosabb csapadékbecslést. A modell adatai alapján csapadéktérkép készül, valamint több városra diagramok is.


– Szegeden számos záportározó tó van. Az előrejelzés ismeretében ezeknek a tavaknak a vízszintjét előre le lehet csökkenteni, hogy a nagy mennyiségű csapadék ne okozzon elöntéseket?

– A csapadék-előrejelzés lehetővé teszi a záportározók vízszintjének megelőző szabályozását, hiszen az ehhez szükséges adatokat jelenleg is folyamatosan generáljuk. Amennyiben van rá érdeklődés, további projekt keretében rendszerünk a vízszint automatikus szabályozásának kidolgozásához biztosítani tudja a szükséges adatokat.


– Tavaly szeptember 9-én nagy vihar csapott le Szegedre, hatalmas széllel és esővel. Jelezte ezt előre a rendszerük?

– A tavaly szeptember 9-i vihar ilyen szempontból érdekes volt, mivel az erős szél okozott hatalmas károkat, azonban a vele járó csapadék nem volt annyira extrém. Mindazonáltal az előtte lévő napon az automatikus figyelmeztetés megjelent a weboldalunkon. A projektben készült egy stratégia is, amely az extrém csapadékok kezelését hivatott elősegíteni. Ez szabadon elérhető a városi döntéshozók, cégek, továbbá a lakosság számára is. Ebben számos olyan megoldás is található, amely segíthet akár lakóparkok vagy magánházak esetén az extrém csapadék hatásainak mérséklésében.


Jelenleg is zajlik egy együttműködés a város és a tanszékünk között, amelynek célja, hogy a világszinten is különlegesnek tekinthető csapadékmonitoring- és csapadék előrejelző rendszer, valamint városi hőszigetmonitoring-rendszerünk adatait megjelenítse a SmartCity projektben megvalósuló webes felületen. Reméljük, hogy ez a közös fejlesztés több szegedi számára teszi lehetővé a mérések és az előrejelzés napi szintű követését.


Link: szeged.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek