Bezár

Internet

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott az SZTE Patológiai Intézetének igazgatója

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott az SZTE Patológiai Intézetének igazgatója

2020. november 14.
2 perc

Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetést kapott dr. Tiszlavicz László professzor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Patológiai Intézetének igazgatója közel négy évtizedes egészségügyben eltöltött színvonalas munkájáért, és a patológia területén végzett fáradozásaiért.

“Nagyon megtisztelő számomra ez az állami elismerés, nagyon köszönöm! Meglepett, nagyon örültem neki. Pályafutásom egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb kitüntetésének tartom” – nyilatkozott az elismerésről dr. Tiszlavicz László az SZTE hírportáljának.


A professzor beszámolt arról, hogy az elmúlt évtizedekben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a patológia, mint tudományterület. A 2000-es évek után a szakmában a hangsúly a daganatok, és egyéb kórok molekuláris diagnosztikájára terelődött. Ennek köszönhetően ma már a kórszövettani leletek olyan kiegészítő vizsgálatok részeredményeit tartalmazzák, amely alapján a betegeket molekuláris szintű támadásponttal tudják a szakemberek gyógyítani, illetve az onkológusok számára olyan információkat adhatnak, melyek segítségével megtervezhető az egyénre szabott kezelés. Emellett mikrobiológiai elemzéseket is végeznek a patológián, amely során a vírusokat vagy baktériumokat DNS-szinten tudják diagnosztizálni.


Dr. Tiszlavicz László elmondta, jelenleg az úgynevezett mitokondriumok szerepét vizsgálja a daganatokban. Ha ugyanis a sejtek energiaellátását biztosító sejtszervecskék károsodnak, akkor daganat alakulhat ki a szervezetben, ami például az érelmeszesedés, a diabétesz, vagy a magas vérnyomás miatt is létrejöhet.


“A jelenlegi COVID-19 világjárványban is azt látjuk, hogy a koronavírus éppen ezeket a mitokondriumokat támadja. Ezért fordul elő, hogy elsősorban azok betegednek meg súlyosan, akiknek eleve károsodott ez a sejtszervecske, vagyis az idősek, az érelmeszesedésben szenvedők, a cukorbetegek vagy a rákos betegek. Azt gondolom, hogy ha a mitokondriumok működését helyre tudnánk hozni, valamilyen módon regenerálni tudnánk azokat, akkor jelentős mértékben befolyásolhatnánk számos betegség lefolyását, így a COVID-19 fertőzését is” – fogalmazott a professzor az SZTE kérdésére.


Link: szeged365.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek