Bezár

Internet

Lezárult az országos koronavírus-szűrés

Lezárult az országos koronavírus-szűrés

2020. május 14.
2 perc

Lezárult az országos koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg mintavételre, és voltak, akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma. A szűrésnek május végén lesz pontos eredménye – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ország négy egyetemének szakemberei végezték a szűréseket. Voltak, akikhez házhoz mentek.


„Az utolsó napon célzottan gyűjtöttük mintát, olyanokhoz mentünk el, akik nem tudtak fix szűrőpontokon részt venni, akik nem tudták korábban felvenni velünk a kapcsolatot – mondta Lengyel Csaba professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.


Az ország hét régiójában csaknem 500 településen végeztek tesztet. Mint megírtuk, a minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtötték be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.


„Biztosan százezer fő alatt van az átfertőzötteknek az aránya”

Ezt mondta a szűrőprogramot irányító Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla arról beszélt: az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma.


„Minden egyes mintavétel, minden egyes adat egy plusz információt jelent, amikor mi a végleges képet kialakítjuk. Ezért haladunk tovább, sőt felbuzdulva azon, hogy növekszik a mintaadási akarat a lakosságban, egy plusz napot hozzátettünk. Úgyhogy szombaton még egy napot szűrünk, és ezzel fogjuk befejezni a gyakorlatilag kéthetes szűrőprogramunkat, amely ugye nagyon részletgazdag keresztmetszeti képet fog adni” – mondta Merkely Béla.


A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a magyar szűrőprogram egy egyedülálló tudományos vizsgálat, amely nemcsak itthon, hanem világszerte segíthet a járvány leküzdésében.


Végleges eredmény május végére várható.


Link: szegedma.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek