Bezár

Internet

Koronavírusos betegek kezelésére alkalmas gyógyszer tesztje kezdődött Szegeden

Koronavírusos betegek kezelésére alkalmas gyógyszer tesztje kezdődött Szegeden

2020. október 06.
2 perc

Nem csodaszer, de az eddigi tapasztalatok szerint segít a középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek.

Magyarországon öt intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikája kapott engedélyt arra, hogy az Avigan nevű gyógyszer klinikai vizsgálatát megkezdje. A favipiravir hatóanyagú szer lerövidíti a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási idejét és enyhíti a betegség tüneteit.

– A vizsgáló orvosok választják ki, hogy ki lehet alkalmas egy ilyen vizsgálatra, majd alapos tájékoztatást adnak a betegnek a folyamatról, de a végső szót a beteg mondja ki, hogy vállalja-e a kezelést vagy sem – mondta lapunk kérdésére Dr. Bende Balázs, az SZTE Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodájának szakmai vezetője.

Eredetileg ezt a gyógyszert az influenza ellen fejlesztették ki, de a világban már többfelé alkalmazzák koronavírusos betegek gyógyítására és kedvezőek a tapasztalatok. A jelenlegi vizsgálatban olyan középsúlyos tüdőgyulladásos betegek kaphatják a kezelést, akik kórházban vannak, de még nincsenek lélegeztetőgépen.

A gyógyszer az eddigi vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyult a koronavírus-fertőzés kezelésében, ugyanakkor a kutatóorvos hangsúlyozta, hogy ez sem csodaszer. Csakúgy, mint más gyógyszerek esetében, nem minden beteg esetében lehet hatásos. – Hogy ezt megértsük, arra jó példa az ajakherpesz, amit szintén egy vírus okoz és arra is antivirális szert használunk. Ezek a gyógyszerek akkor működnek jól, ha minél korábban kezdjük használni. Itt is lesznek olyanok, akik nem reagálnak majd jól a kezelésre, de remélhetőleg csak kevesen. Ez az ajakherpesz esetében is így van, ott is a legtöbb esetben használ a kezelés, de van, aki hiába keni az ajkát a forgalomban lévő krémekkel, az nem segít rajta – részletezte Bende doktor a gyógyszer gyakorlati alkalmazását.

Az Avigan gyógyszert jelenleg 44 országban tesztelik. A gyógyszer Japánban már forgalomban van, míg az Európai Unióban külön engedélyeztetési folyamatot igényel. A most tesztelt gyógyszerben a
hatóanyag, azaz a favipiravir a kulcs, gyakorlatilag ennek hatékonyságát vizsgálják. Ez más gyógyszerekben is megtalálható és a hazai gyógyszerkutatásban is megkezdődött egy ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer fejlesztése is.


A kutatóorvos hozzátette, hogy a jelenlegi tudásuk szerint a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek a vírusfertőzés megelőzésében nem segítenek, azokat a fertőzés kezelésében tudják hatékonyan alkalmazni.

 

Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek