Bezár

Internet

Kettős diplomát kapnak a szegedi diákok

Kettős diplomát kapnak a szegedi diákok

2020. július 13.
2 perc

Együttműködési megállapodás született a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Limoges-i Egyetem között. A szerződésnek köszönhetően a Francia nyelv, irodalom és kultúra képzés hallgatói végzésükkor mindkét egyetem diplomáját megkapják. Gyenge Zoltán, dékán a jövőben a partnerkapcsolat kereteinek bővítését tervezi.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Tanszéke szoros tudományos együttműködést ápol számos francia egyetemmel, köztük 2017 óta a dél-nyugat franciaországi Nouvelle Aquitaine régió Limoges-i Egyetemével.


Kettős diploma

Több éves intenzív előkészítő munka közös eredményeként az SZTE BTK és a Limoges-i Egyetem eljutott a kettős diploma kiadásáról szóló megállapodás megkötéséig, mely dokumentumot hétfőn írta alá sajtótájékoztató keretében Gyenge Zoltán dékán és Céline Meslier, a Limoges-i Egyetem rektorhelyettese. A megállapodásnak köszönhetően az SZTE BTK Francia nyelv, irodalom és kultúra elnevezésű, kétéves MA-képzése végén a hallgatók mindkét egyetem diplomáját megkapják.


– Nagyon fontos, hogy az irodalom területén indítottuk útjára ezt az együttműködést, hiszen mindenekelőtt ez az a terület, ahol betekintést kaphatunk egymás kultúrájába – fogalmazott Céline Meslier.


Kiindulási pont

A szegedi dékán és a francia rektorhelyettes egyaránt kiindulási pontnak nevezte a szerződést.


– Úgy gondolom, hogy e közös diplomát adó képzés rendkívül fontos lépés. Egyrészt a magyar hallgatók számára hasznos lehet, hogy egy francia egyetemen el tudnak tölteni egy fél évet, másrészt pedig, mert ezzel erősítjük a francia kultúra, irodalom és nyelv fejlesztését. Napjainkban az angol nyelv tarol, kissé háttérbe is szorítja az egyéb nyelveket. A hallgatói létszám más nyelvek esetében csökken, az angolnál erősödik, ez az együttműködés pedig kiváló lehetőség arra, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, kompenzáljuk – fejtette ki Gyenge Zoltán.


Folytatják

A dékán elmondta, a jövőben az együttműködés kiterjesztését tervezik a BTK egyéb tanszékeire vonatkozóan.


– Karunk rendkívül sokszínű, ezért úgy gondolom, a jövőben a francia nyelv, irodalom és kultúra mellett az együttműködés egyéb területekre is kiterjedhet, mint a szociológia, a kommunikáció vagy a filozófia – közölte.

 

Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek