Bezár

Internet

Ismét magyar egyetemek a világ legjobb tudományos szakterületein

Ismét magyar egyetemek a világ legjobb tudományos szakterületein

2020. június 30.
3 perc

Több magyarországi egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb listájára. Az egyik legmegbízhatóbb felsőoktatási értékelés elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakemberek, és a legjobb ezret rangsorolták. Az ARWU 2020-as szakterületi rangsora összesen 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban. Az idei értékelés során vizsgált 4000 egyetem közül végül 90 ország, köztük Magyarország is bekerült a rangsorokba.

Az egyik legmegbízhatóbb értékelés

A ShanghaiRanking június 29-én hozta nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) szakterületi rangsor 2020-as eredményeit. A lista tudománymetriai alapja a Web of Science, amelyhez az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, vagyis a rangsort abszolút objektív szempontok alapján állítják össze. Ezek a szempontok:

  • a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma,
  • az idézettség,
  • a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya,
  • a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma,
  • illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján.

A rangsor globális kiadását tizehét éve kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést viszont 2009 óta egy teljesen független szervezet, az úgynevezett ShanghaiRanking készíti.


Az idei ARWU-rangsorban köszönthetjük a magyarországi egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Debreceni Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet is. A részletes lista tudományterületekre keresve itt érhető el (angol nyelven).


A Pécsi Tudományegyetem a klinikai orvostudomány és a közegészségügy területén

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) két kategóriában is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén – tájékoztatta az Origót kedden reggel az intézmény.


Alig három héttel ezelőtt számoltunk be a londoni Quacquarelli Symonds rangsorában elért sikeréről egyetemünknek, és máris itt egy újabb megerősítése annak, hogy jó úton járunk – mondta Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora a rangsor kapcsán. – Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy van még jónéhány tudományterület, amelyekben szintén jó lenne bekerülni ebbe a szűk elitbe; ezen fogunk dolgozni a jövőben!"


A Pécsi Tudományegyetem 2018-ban már felkerült a klinikai orvostudomány területének 500-as listájára, és tavaly, majd idén is sikerült megőriznie ezt a rangos pozíciót.


Az ELTE hat területen is szerepel

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hat területen is bekerült a világ legjobbjai közé az ARWU-rangsora alapján.


Egyetemünk a fizika területén egy kategóriát javítva tavalyi helyezésén a 151–200. helyen végzett, ezzel a legjobb hazai intézményként egy kategóriában szerepel olyan versenytársakkal, mint a berlini Humboldt Egyetem vagy az Iowa State University – tájékoztatott az ELTE honlapján. – Biológiai területen most először kerültünk fel a rangsorba, a 301–400. helyre, ami Magyarországon szintén vezető pozíciót jelent. Ökológiában és meteorológiában a tavalyi helyezést megtartva – hazai legjobbként – szintén a 301–400. helyen szerepel az ELTE, míg a pszichológia és a matematika területén a 301–400., illetve a 401–500. kategóriában végzett.


Az ELTE öt szakterületen a legjobb hazai intézmény, fizikából pedig egy kategóriát javított is tavalyi helyezésén.

 

Link: origo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek