Bezár

Internet

Így hangolja össze a munkát, kutatást és családi életét a díjazott szegedi neurológus

Így hangolja össze a munkát, kutatást és családi életét a díjazott szegedi neurológus

2020. október 13.
1 perc

Mindenre megpróbál kellő időt szánni Zádori Dénes, az SZTE neurológusa, akinek munkáját a Szent-Györgyi Albert orvosi díjazottjai között a Goodwill Pharma különdíjával ismerték el nemrég. Mindez abból az interjúból derül ki, amelyet a Szegedi Tudományegyetem készített a kutatóorvossal.

A 38 éves neurológus három meghatározó alapelvet követ munkájában: magas szintű betegellátás, minőségi tudományos munka és megfelelő utánpótlásképzés. Ezek mentén halad a szakmában, még akkor is, ha sokszor fáradtságos az út. Örül, hogy éppen a Szent-Györgyi Albert különdíjat kapta meg, hiszen pont egy olyan kutatóról nevezték el a kitüntetést, aki ugyancsak haladó szellemű, nyitott gondolkodású ember volt, valamint komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezett.


Zádori Dénes is több olyan módszert alkalmaz munkájában, melyek külföldön már jól beváltak. Ilyen például a mozgászavarok enyhítésére vagy az izomfeszüléssel járó állapotok csökkentésére használt injekciók és ultrahang vezérelt technikák. Az előrehaladott Parkinson-kóros betegeket több, országosan még nem elterjedt eszközzel kezelik Szegeden: speciális gélt használnak, melynek során a gyógyszert a hasfalon és a gyomron keresztül juttatjuk a vékonybélbe, egy másik terápia alkalmazásával pedig közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe juttatott apomorfin injekcióval érik el megfelelő hatást.

 

A szegedi neurológiai klinikán jelenleg két Parkinson-kóros beteg áll ilyen kezelés alatt. Országos szinten is alig éri el ez a szám a tizenötöt.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek