Bezár

Internet

Hét magyar egyetem is bekerült a THE részrangsoraiba

Hét magyar egyetem is bekerült a THE részrangsoraiba

2020. október 30.
3 perc

Mutatjuk, hogy melyek a legjobb orvosi-, mérnöki-, és fizikai képzést indító magyar egyetemek a Times Higher Education (THE) rangsorai szerint.

A legjobb orvos- és egészségtudományi képzések

A Times Higher Education (THE) újabb tudományterületi világrangsort tett közzé, amelyben a felsorakoztatott 856 egyetem között négy magyar intézmény is megtalálható. A Semmelweis a tavalyi eredményéhez képest javított, a 300-400. helyről a 201-250. helyre tornázta fel magát. A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem egységesen a 401-500. helyen végzett. Az utóbbi megtartotta a tavalyi helyét, az előbbi kettő viszont javított, ugyanis egy évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is az 501-600. helyen szerepelt.

A listát idén is az Oxford vezeti, az első ötbe még a Harvard, a Cambridge, az Imperial College London és a Stanford fért be - ebben a sorrendben, ugyanúgy, mint tavaly.

 

Mérnöki képzéseket oktató intézmények listája

A THE a mérnöki képzéseket is rangsorolta, ide három magyar egyetemnek sikerült bekerülnie. A legelőkelőbb helyet - 601-800. - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zsebelte be, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem pedig holtversenyben a 801-1000. kategóriába került. Az 1098 intézményt rangsoroló lista első helyét a Harvard érdemelte ki, amit az Oxford, majd a Stanford követ.


Fizikatudományi képzéseket tartalmazó rangsor

Ebbe a tudományterületi rangsorba összesen 1149 egyetem került be. A listában a matematikai és statisztikai, fizikai, csillagászati, kémiai, geológiai, környezettudományi, valamint a föld- és tengeri tudományi képzéseket nyújtó intézmények szerepelnek.

 

A magyar intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 401-500. helyen, a Szegedi Tudományegyetem az 501-600. helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 601-800. helyen végzett. Mindhárom egyetem megtartotta a tavalyi helyét. Ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetem rontott: míg tavaly a 801+ kategóriába sorolták, addig idén csak az 1001+ kategóriába került be. A fizikai tudományi rangsort a California Institute of Technology vezeti, második helyen a Berkeley, harmadik helyen pedig a Stanford áll. A tavalyi első - a Princeton Egyetem - idén a negyedik helyre csúszott.

 

Hogyan állítják össze a részrangsorokat?

A THE a szakterületi rangsorok összeállításában hasonló módszereket alkalmaz, mint az egyetemi világranglista esetében. A rangsor összeállítói nézik például a tanárok és diákok arányát, a külföldi hallgatókat és a férfi-női arányokat is.

 

A szintén nemrég megjelent élettudományi rangsorban hat magyar egyetem is szerepel. Azt, hogy a Semmelweis Egyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem milyen helyen végzett, itt nézhetitek meg. A társadalomtudományi képzéseket rangsoroló listát pedig itt találjátok.


Link: eduline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek